De forsøgte at sige fra: Julie, Pinar og Tinehinane blev dræbt af mænd, de kendte

Tinehinanes mand stak hende ned foran deres børn. Franske Julie havde anmeldt sin ekskæreste 10 gange, før han skød hende, og tyrkiske Pinar blev fundet død i et øde skovområde. Hver time bliver seks kvinder som dem dræbt af en mand

Fra venstre mod højre: Julie Douib fra Frankrig, 27-årige Pinar Gültekin fra Tyrkiet, og 39-årige Tinehinane Laceb fra Algeriet.
Fra venstre mod højre: Julie Douib fra Frankrig, 27-årige Pinar Gültekin fra Tyrkiet, og 39-årige Tinehinane Laceb fra Algeriet. .

Algeriske Tinehinane blev dræbt foran sine børn

Illustration: Rasmus Juul.
Illustration: Rasmus Juul.

Tinehinane Lacebs mand var kontrollerende. Den 39-årige kvinde var derfor i konstant angst. Hun var bange for, hvad han ville gøre, hvis hun kom for sent hjem, og når hun var på arbejde som journalist på den algeriske tv-kanal Tamazight TV4, ville han ringe til hende op til 20 gange på en dag.

”Hver gang telefonen ringede, hoppede hun skrækslagen op, fordi hun nu skulle til at retfærdiggøre alt, hvad hun gjorde,” mindes Zahra Farhati, chefredaktøren på tv-kanalen.

Manden ringede også til alle omkring hende for at være sikker på hele tiden at vide, hvor hun befandt sig. Selvom Tinehinane Laceb aldrig direkte sagde det, vidste hendes veninder, at hun var udsat for psyskisk og fysisk vold. Hun havde besluttet sig for at få en skilsmisse, fortalte hun sine venner. Og under coronanedlukningen tog hun hjem og boede hos sine forældre. Men hendes mand lykkedes alligevel med få hende hjem til deres hus. Og den 26. januar 2021 stak han hende ihjel foran deres to døtre på syv og fire år. Hun udåndede i ambulancen på vej til hospitalet.

”En dag vil jeg fortælle jer, hvad der skete,” sagde den syv-årige pige til sin mors begravelse.

I Algeriet er mindst 39 kvinder blevet dræbt siden årets begyndelse. Med coronanedlukningen i det nordafrikanske land er vold mod kvinder og femicides steget betydeligt. De seneste måneder har flere delt billeder og historier på sociale medier af algeriske kvinder, der har været ofre for femicide under hashtagget ”Vi har mistet én af os.” Ifølge hjemmesiden Femicides Algeria, som er den eneste kilde, der dokumenterer femicides i landet, var mindst 55 kvinder ofre for femicides i 2020.

Franske Julie anmeldte sin ekskæreste 10 gange

Foto: Illustration: Rasmus Jull

Julie Douib havde anmeldt sin ekskæreste 10 gange. Efter 14 år sammen var de gået fra hinanden. Men seks måneder efter deres brud blev ekskæresten ved med at true både hende, hendes far og hendes nye kæreste. Hun fortalte politiet, at han havde en pistol, og at hun var bange for, at han ville bruge den imod hende. Betjentenes svar lød, at de ikke kunne gøre noget, medmindre han rettede pistolen mod hende. En martsdag i 2019 fik hun af vide, at alle sigtelser mod ham var frafaldet. 48 timer senere var hun død.

Ekskæresten var den 19. marts fulgt efter Julie Douib. Han mødte op i hendes hjem i L’Île-Rousse på Korsika med pistolen i hånden og skød sin ekskæreste og moderen til sine børn to gange i armen og i brystet. Kvindens underbo, der havde hørt skuddene, skyndte sig op i lejligheden, hvor døren stod åben. Her fandt hun den 34-årige Julie Douib, der lå på balkonen.

”Han har dræbt mig,” var hendes sidste ord. Ekskæresten gik over til politistationen og meldte sig selv. Han påstod, at drabet var sket ved et uheld, men i juni 2021 blev den 44-årige idømt en livstidsdom, og han mistede forældremyndigheden over de to børn, der nu er 11 og 13 år. Under retssagen kom det frem, at han havde googlet ”drabsdomme” og ”tage til Thailand og bo”, før han skød hende. I alt 146 kvinder blev dræbt af en nuværende eller tidligere partner i Frankrig i 2019.

Efter Julie Douibs død blev der i Frankrig introduceret elektroniske tracking-armbånd, der advarer kvinderne og politiet, hvis mænd dømt for hustruvold kommer tæt på deres offer. Regeringen har lovet at forbedre uddannelsen af politiet i forhold til håndtering af partnervold samt oprette flere pladser i krisecentre. I 2020 faldt antallet af dræbte kvinder i femicides i Frankrig til 90.

Tyrkiske Pinar havde flere gange afvist sin morder

Foto: Illustration: Rasmus Juul

En sommerdag i 2020 besluttede Pinar Gültekin sig for at tage ud at shoppe. Hun var lige blevet færdig med sine eksaminer på Mugla Sitki Kocman Universitetet i Tyrkiet. Og senere på måneden skulle hun hjem til sine forældre og holde ferie. Den 27-årige økonomistuderende forlod om eftermiddagen den 16. juli sit hjem i byen Akyaka i det sydvestlige Tyrkiet. Hun ringede til sin lillesøster fra shoppingcenteret, og det var sidste gang, hendes familie hørte fra hende. Efter det var hun umulig at få fat på.

Fem dage senere blev hendes krop fundet i et øde skovområde omkring 100 kilometer derfra. En 32-årig mand blev anholdt, mistænkt for at have dræbt Pinar Gültekin. De to havde været på nogle dates, men stoppede hurtigt med at se hinanden. Manden var blevet kærester med en anden kvinde, som han også fik et barn med. Men han blev ved med at opsøge Pinar Gültekin, som flere gange afviste ham og blokerede ham på sociale medier. Foreholdt bevisbyrden tilstod han. Efter endnu en afvisning havde han kvalt Pinar Gültekin, brændt hende i en tønde, dækket liget med beton, og begravet det i det øde skovområde. Hans bror blev ligeledes anholdt for at have hjulpet ham med at afskaffe sig med liget.

Retssagen mod gerningsmændene er stadig i gang. Drabet på den unge kvinde skabte vrede i Tyrkiet og førte til store demonstrationer, der igen er blusset op, efter at den tyrkiske regering forleden trak sig ud af Istanbul-konventionen, der har til formål at beskytte kvinder mod vold og drab. Ifølge landets officielle tal var 300 kvinder ofre for femicides i 2020. Men organisationen ”We will stop Femicides”, hævder, at der yderligere var 171 kvinder, der blev fundet døde under mistænkelige omstændigheder i Tyrkiet sidste år.