Prøv avisen

Frankrigs ”gule veste” gør oprør mod Macrons reformer: ”Vi er rigtig mange, der har fået nok”

Protestbevægelsen De Gule Veste forvandlede i lørdags Champs Elysée-boulevarden i Frankrigs hovedstad, Paris, til en slagmark med brændende barrikader af caféstole og affaldscontainere. – Foto: Bertrand Guay/AFP/Ritzau Scanpix

Præsident Emmanuel Macron har svært ved at finde en løsning på den protestbevægelse af franskmænd, som iført gule trafikveste kræver stop for benzinafgifter og faldende realløn

Gule trafikveste er blevet det nye fælles oprørssignal i Frankrig, hvor en folkelig protestbevægelse er svulmet fra at være en protest mod voksende afgifter på dieselolie til et bredt og diffust oprør mod alt fra voksende skattetryk og faldende realløn til lukninger af sygehuse.

Senest forvandlede De Gule Veste i lørdags den prominente Champs Elysée-allé i Paris til en slagmark med brændende barrikader af caféstole og affaldscontainere og sammenstød med politiet.

Bevægelsen med de gule trafikveste har ikke nogen egentlig leder, men bruger Facebook til at udveksle meninger og planlægge aktioner. Næsten 8 ud af 10 franskmænd bakker op om protesterne, og de, der ikke deltager i blokaderne, har den gule trafikvest liggende synligt fremme i forruden.

I Paris demonstrerede omkring 8000 personer, og 98.000 andre blokerede motorveje og supermarkeder under 1600 aktioner i resten af landet. I alt blev 103 personer anholdt og 30 mennesker såret under demonstrationerne, som lørdagen inden kostede et menneske livet. I alt er flere end 500 mennesker blevet såret siden den første aktionsdag den 17. november.

Det er Frankrigs hr. og fru Jensen, der er trukket i de gule trafikveste for at udtrykke en vrede, der længe har ulmet i den franske befolkning.

”Vi er rigtig mange, der har fået nok. Man flår almindelige mennesker, mens politikerne og de, der sidder højt på strå, får skyhøje lønninger,” siger Thierry Reine.

Han er invalidepensionist, og hans hustru arbejder på fabrik i det landlige Loire- departement. Det er ikke tilfældigt, at det er en ny grøn afgift på dieselolie, der har fået ham på gaden.