Prøv avisen

De kristne er klemt i Palæstina

En ung palæstinenser står i døråbningen til et regeringskontor i byen Taybeh i nærheden af Ramallah på Vestbredden, mens en kristen præst går forbi. – Foto: Abbas MomaniAFP.

Den kristne befolkning i Det Palæstinensiske Selvstyre er fanget mellem islamisters trusler og systematiske overgreb

En særligt opløftet julestemning har sneget sig til Jesu fødeby, Betlehem, i år. Turisterne vender tilbage i store tal, byens 19 hoteller melder alt optaget indtil udgangen af januar, og den lokale økonomi har fået en tiltrængt kapitalindsprøjtning.

Men under den glædelige overflade simrer spændingerne i det palæstinensiske samfund mellem det muslimske flertal og det kristne mindretal. Der er ifølge eksperter tale om en konflikt, der drives af stigende islamisme og systematiske overgreb mod de kristne. Især er de kristne kommet i klemme efter Hamas-bevægelsens overtagelse af Gaza, og den generelle islamisering, der finder sted på Vestbredden.

I Gaza bor færre end 2000 kristne, og på Vestbredden er antallet af kristne i dag mindre end 30.000. Kristne familier fra de mere perifere byer som Nablus og Jenin er i løbet af de seneste år begyndt at flytte til de større byer, hvor de kristne menigheder også er større.

Vi er kommet til Betlehem, fordi det blev for farligt for os at bo i Nablus, siger en ung kristen mand, der ikke ønsker at lade sit navn blive offentliggjort.

Han er glad for situationen i byen i øjeblikket, men føler, at de områder, hvor kristne kan færdes i Det Palæstinensiske Selvstyre uden at løbe nogen risiko, gradvist bliver mindre hele tiden.

Ydmygelser, overgreb og kidnapningstrusler er i dag en del af hverdagen for de palæstinensiske kristne, siger den israelske mellemøstekspert Jonathan Spyer.

Siden Hamas tog magten er flere kristne institutioner i Gaza blevet angrebet. I samtlige tilfælde er gerningsmændene blevet sat på fri fod i løbet af kort tid.

Den palæstinensiske journalist Abd Al-Nasser Al-Najjar skrev for nylig et opsigtsvækkende indlæg i dagbladet al-Ayyam. Det er meget sjældent at se og høre emnet om den kristne befolkning blive debatteret offentligt.

Abd Al-Nasser Al-Najjar er selv muslim, men føler, at tiden er knap, hvis de kristne samfund i Mellemøsten skal reddes. Han kritiserer islamister for at forfølge kristne i hele den arabiske verden og i forhold til hans egne lokale omgivelser, Det Palæstinensiske Selvstyre, opfordrer han sine medborgere til at være ærlige og modige.

Lad os være helt ærlige og sige, at de kristne palæstinensere har fået mange hårde slag, og trods det lider de stadig i stilhed. Jeg taler ikke om lidelser forårsaget af Israels besættelse, men om de seneste 20 års konfiskering af kristent ejet landjord og ejendomme i Betlehem, Ramallah og al-Bireh, skriver Abd Al-Nasser Al-Najjar.

Ifølge Abd Al-Nasser Al-Najjar har flere af hans kristne venner modtaget døds-trusler, efter de forsøgte at vende tilbage til landområder, der var blevet taget fra dem i Betlehem.

Det værste er, at dem, der plyndrer og stjæler de kristnes jord enten er magtfulde eller personer med opbakning fra indflydelsesrige klaner og officerer i militæret, siger han.

allan@kristeligt-dagblad.dk