De kristne hives ufrivilligt ind i kampene

Mens man slås i Kario, bliver kirker angrebet i andre dele af landet

Efter opløsningen af demonstrationer i Kairo, er Mursi-tilhængerne begyndt at demonstrere andre steder. Det har ført til angreb rettet mod den koptiske kristne minoritet i landet.
Efter opløsningen af demonstrationer i Kairo, er Mursi-tilhængerne begyndt at demonstrere andre steder. Det har ført til angreb rettet mod den koptiske kristne minoritet i landet. Foto: - Denmark.

De sekterisk spændinger i Egypten er blusset op siden revolutionens start i januar 2011, og nu ser det ud til, at spændingerne kan blive yderligere intensiveret. Som en konsekvens af at sikkerhedsstyrkerne i går valgte at opløse de demonstrationer i Kairo, som har været arrangeret af den afsatte præsident Mursis tilhængere, begyndte hans tilhængere andre steder i landet at demonstrere. Det har medført angreb og ildspåsættelse på flere kirker, oplyser lokale egyptiske medier. Et direkte angreb på den koptiske kristne minoritet i landet.

De gør det, fordi den kristne minoritet er et nemt mål i forhold til sikkerhedsstyrkerne. Jeg tror, der har været en slags opmuntring til det, fordi det ligner nærmest systematiske angreb. Dermed ikke forstået, at lederne af det Muslimske Broderskab opfordrer til vold mod kristne, men der har været en diskurs omkring, at de kristne er medskyldige i Mohamed Mursis afsættelse, fordi de bakkede op om militæret, siger Lise Paulsen Galal, der er lektor på Institut for Kultur og Identitet på RUC.

LÆS OGSÅ: Koptisk leder: Mursi beskytter ikke kristne i Kairo

Usikkerheden for de koptiske egyptere, der udgør omkring 10 procent af befolkningen, har længe været stor. Siden revolutionen, hvor mange koptere begyndte at blive politisk aktive og kræve samme rettigheder som resten af befolkningen, er den sekteriske vold steget.

Men gårsdagens angreb mod de koptiske kristne adskiller sig fra tidligere sekteriske konflikter, fordi de ikke er udløst af nogen direkte, personlige konflikter i de områder, hvor kirkerne er blevet angrebet.

Tidligere har den sekteriske vold nemlig oftest været en konsekvens af forskellige uoverensstemmelser mellem kristne og muslimer i de enkelte lokalsamfund, men nu ser det ud til, at angrebenes eneste motiv er vrede og religion.

De sekteriske konflikter har ikke tidligere overrasket mig, fordi da handlede kampene om at vinde forskellige positioner og magt. Men det er skræmmende nu, fordi det udelukkende handler om at underminere orden og stabilitet. De, der angriber, forsøger at skabe en splittelse mellem kristne og muslimer i Egypten, siger Lise Paulsen Galal.

Den koptisk aktivistiske gruppe Maspero Youth Union forklarer i en udtalelse i går, at de flere gange har prøvet at advare mod en stigning i angreb på koptere efter Mohamed Mursis afsættelse, men at staten ikke har taget de nødvendige foranstaltninger til at beskytte mindretallet. Netop statens manglende handlekraft bekymrer også Lise Paulsen Galal:

Jeg håber, at regimet agerer klogt og aktivt tager stilling. Hvis de bare tier stille, er der grobund for, at disse sekteriske konflikter breder sig. Det afhænger af, hvad regimet og de liberale kræfter siger og gør nu.