De kristne støtter ikke Assad, de støtter deres egen sikkerhed

Den ortodokse syriske oppositionsleder Bassam Ishak er ikke glad for udenlandsk indblanding i Syrien

Bassam Ishak, ortodoks syrisk oppositionsleder, mener, at det kun er syrerne, der kan føre landet til fred. –
Bassam Ishak, ortodoks syrisk oppositionsleder, mener, at det kun er syrerne, der kan føre landet til fred. –. Foto: Jens Nørgaard Larsen/.

Folket vil vælte regimet.

Sådan skrev en gruppe børn og unge i den syriske by Deraa på murene i byen for snart tre år siden. Og så blev de anholdt. Siden er over 120.000 mennesker døde i den syriske borgerkrig, flugt har drænet landet for yderligere hundredtusinder, og sult, angst og fattigdom er blevet dagligdag for de tilbageblevne.

Det er det politiske klima, der har drevet Bassam Ishak, præsident for oppositionsgruppen Det Syriakiske (Assyriske, red.) Nationale Råd ud af sit hjemland. Han forlod Syrien i 2011 og bor nu i Istanbul. Lige nu sidder han og varmer sig med et krus te i et snedækket København.

Bassam Ishak er syrisk-ortodoks kristen og oprindeligt fra den nordøstlige by Hasakeh. Han er også ekspolitiker med to perioder i parlamentet bag sig. At være kristen i Syrien i dag kan være livsfarligt. Kristendommen udfordres på den ene side af udenlandske islamister, der jager de kristne syrere ud af landet, og på den anden side af den syriske præsident, Bashar al-Assad, som tager de kristne syrere som gidsler.

LÆS OGSÅ: Assad vil beholde magten i Syrien

De kristne støtter ikke Assad, de støtter deres egen sikkerhed. De kristne er udfordret i borgerkrigen, og mange støtter heller ikke revolutionen, fordi de langtfra er sikre på, at den vil lede til et demokratisk samfund. Og så foretrækker de status quo, siger Bassam Ishak.

Bashar al-Assad kan ikke give de kristne en garanti. Men han siger ikke desto mindre, at han beskytter dem. De kristne har levet i det nuværende Syrien i 2000 år, mens Assad-regimet kun har bestået i 42 år.

Bassam Ishak mener, at præsidenten efter det arabiske forår fik en oplagt chance for at gøre de kristne syrere ligeværdige med de syriske muslimer. I stedet sagde han, at de kristne skulle lære at leve med muslimerne.

Bashar al-Assad (hvis religion er alawisme, en gren af shia-islam, red.) bluffer, når han hævder at beskytte de kristne. I stedet behandles de som andenklassesborgere, siger han.

Bassam Ishak fortæller, at 200 syriske kristne i hans hjemby, Hasakah, er blevet tvunget til at forlade byen, og at byens to hospitaler blev lukket, fordi de var ejet af de kristne læger.

Men kristendommen holder Bassam Ishak alligevel fast i, også i det politiske liv.

Bibelen understreger social retfærdighed, pluralisme, inklusion og fredsmægling. Det understøtter min politiske tilgang med de værdier, der former mine politiske standpunkter. Og det er værdier, jeg deler med mine muslimske medborgere i Syrien, siger han.

Bassam Ishak er ikke i tvivl om, at det er syrerne selv, der skal vælte Assad og genrejse Syrien.

Det er ikke alle de stedfortrædende kæmpende, der skal skabe fred i landet. Dem er der alt for mange af, og de gør det ikke for Syriens skyld, men af egennytte. Assad har mistet al legitimitet, når han beordrer vold mod fredelige demonstrationer og indkalder støtte udefra, blandt andet fra Iran, Tyrkiet, Saudi-Arabien, USA og Rusland. Dertil kommer, at den syriske befolkning kun har foragt tilovers for de fremmede krigere, der strømmer ind i landet.