Prøv avisen

De lukkede grænsers tid lakker mod enden

”Tyskerne siger jo klart, at der efter deres overbevisning ikke er nogen sundhedsmæssige argumenter for at holde grænserne lukket. Det øger naturligvis presset for at lempe restriktionerne," Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Tyskland er klar til at fjerne grænsekontrollen til nabolande som Danmark fra i morgen. EU anbefaler at åbne grænserne mellem lande, hvor epidemien er under kontrol. De lukkede grænser har rystet Schengen-samarbejdet, men også haft så store konsekvenser, at flere lande nu vil genåbne dem

Efter den gradvise genoplukning af de europæiske lande er det nu Schengen-området, der er på vej mod en gradvis ophævelse af restriktionerne. De europæiske grænsebomme, som blev smækket ned i løbet af marts for at bremse coronasmitten, er på nippet til at vippe op igen. Den hårdt ramte turismesektor tripper for at komme i gang med at sælge rejser, og i takt med at feriesæsonen nærmer sig, vokser presset for at fjerne barriererne for trafikken mellem de europæiske lande.

Og det har fået ekstra styrke med Tysklands melding i går om at ville lempe restriktionerne ved grænseovergangene til seks af sine nabolande. En trinvis genåbning af grænserne er aftalt med Frankrig, Schweiz og Østrig, selvom kontrollen fortsætter frem til den 15. juni, for eksempel med stikprøvekontrol ved den østrigske grænse. Grænsen til Luxembourg vil blive åbnet allerede i morgen. Tilbuddet om en hurtig grænseåbning gælder også Danmark, hvis den danske regering indvilger, sagde den tyske indenrigsminister, Horst Seehofer, på et pressemøde i går.

”Tyskland er klar til at indstille kontrollen ved den dansk-tyske grænse, så snart den danske regering har afsluttet sine konsultationer med alle sine nabolande,” sagde han.

Selvom også et politisk flertal i Folketinget taler for en delvis grænseåbning, har det tyske tilbud fået en forsigtig modtagelse af den danske regering, som er bange for at åbne grænserne for tidligt. Adspurgt i folketingssalen sagde justitsminister Nick Hækkerup (S) i går, at Danmark er mere fokuseret på risikoen for smittespredning end på åbne grænser.

”Vi må ikke glemme, at hvis vi genåbner grænserne for tidligt, så risikerer vi at sætte den positive udvikling, vi har haft i Danmark, over styr, så dele af genåbningen i værste fald skal rulles tilbage igen, eller at vores sundhedsvæsen kommer under pres,” sagde Nick Hækkerup ifølge nyhedsbureauet Ritzau.

I kraft af sine grænser til ni lande i Schengen-området er Tyskland central for håndteringen af grænselukningerne. Den danske regering går dermed enegang i et Europa, hvor landene allerede har indgået en lang række bilaterale aftaler om at lukke hinandens rejsende ind. Det øger presset på statsminister Mette Frederiksen (S), vurderer Lykke Friis, direktør for Tænketanken Europa.

”Tyskerne siger jo klart, at der efter deres overbevisning ikke er nogen sundhedsmæssige argumenter for at holde grænserne lukket. Det øger naturligvis presset for at lempe restriktionerne. Og det positive lys, de lukkede grænser en tid stod i, er blevet dæmpet, efter at konsekvenserne er blevet tydeligere i form af splittede familier, køer ved grænseovergangene og vanskeligheder med at finde høstarbejdere,” siger Lykke Friis.

For EU-Kommissionen, som i går fremlagde sine retningslinjer for en gradvis genetablering af den frie bevægelighed i EU, er det også sundhedskriterier, der bør være afgørende. Lande, der befinder sig i sammenlignelige situationer i forhold til både smitte og smitteberedskab, har ingen grund til at lukke af for nabolandene, sagde den danske næstformand i Kommissionen, Margrethe Vestager, ved en pressekonference i Bruxelles.

”Det er Kommissionens ønske, at grænserne åbnes, men det skal ske under forudsætning af, at landene har tilstrækkelig hospitalskapacitet og velfungerende protokoller til at behandle eventuelle patienter, som bliver syge,” sagde Margrethe Vestager, der dog også understregede, at det er op til medlemslandene selv at træffe beslutningerne.

Efter at have lukket deres grænser i skønsom uorden er det også i spredt orden, at de europæiske lande gør klar til at åbne dem igen, påpeger Julian Rappold fra tænketanken DGAP, det tyske udenrigspolitiske selskab.

”De bilaterale aftaler er bedre end ingen aftaler, men vi ser stadig, at medlemslandene har svært ved at koordinere deres beslutninger. Og EU kan kun komme med anbefalinger. Dette er medlemslandenes eget ansvar,” siger Julian Rappold.