Italien skal have ny regering: De lukker øjnene og gør det for fædrelandet

I Italien vil politiske fjender danne ny regering sammen for at holde Legas Matteo Salvini fra magten og stoppe det, de opfatter som en nyfascistisk fare

Giuseppe Conte (billedet) reducerer den kontroversielle Matteo Salvini til en – sikkert højtråbende – oppositionsleder efter at have været den reelle leder af landet de seneste 14 måneder. Lega-lederen satsede højt, men fejlede – og kan få problemer i sit eget bagland.
Giuseppe Conte (billedet) reducerer den kontroversielle Matteo Salvini til en – sikkert højtråbende – oppositionsleder efter at have været den reelle leder af landet de seneste 14 måneder. Lega-lederen satsede højt, men fejlede – og kan få problemer i sit eget bagland. Foto: Ciro De Luca/Reuters/Ritzau Scanpix.

Italien er på vej til at få en ny regering med to partier, som de seneste fem år har været indædte modstandere og erklærede politiske fjender. Nu indgår de i et arrangeret ægteskab, selvom begge parter hellere ville have haft en anden. De lukker øjnene for gammelt had, gør det for fædrelandet og skal prøve at konvertere modvilje til frugtbart samarbejde.

De gør det især for at undgå et valg og dermed holde den hidtidige indenrigsminister Matteo Salvini og hans højrenationale parti Lega ude, fordi han ville have haft gode chancer for at vinde og sætte sig ret enerådigt på magten. I et land, hvor fortidens fascistiske skygger stadig får det til at risle koldt ned ad ryggen på mange italienere, ser det ud til at være et arrangeret ægteskab værd.

I det tidligere socialdemokratiske regeringsparti PD vil de stoppe dét, de ser som en nyfascistisk fare, og forsøger nu at overvinde antipatien mod Femstjernebevægelsen, M5S. Var Salvini kommet til magten, havde Italien fået det første yderligtgående højrestyre siden diktatoren Benito Mussolini.

Ledelsen af femstjernerne, især den hidtidige vicepremierminister og beskæftigelsesminister Luigi di Maio, er rasende over, at Salvini trak tæppet væk under deres fælles regering efter 14 måneder. M5S vil have hævn efter dét, de ser som et forræderi, og have tid til at rejse partiet igen, efter at samarbejdet med Salvini ifølge meningsmålinger har kostet dem op mod halvdelen af deres stemmer.

Forudsat at det lykkes at få regeringen på plads i de kommende dage, bliver det en ledelse, som fra start er mere defineret af, hvad den ikke vil, end hvad den vil gøre for det stadigt kriseramte og økonomisk haltende euroland. Efter at have været det første EU-land med en populistisk regering får italienerne nu den første, hvor et traditionelt parti skal regere sammen med et populistisk – og i tilfældet M5S –også et parti, der har et alternativt parti-demokrati.

Det kan blive et problem. Luigi de Maio har sagt, at afgørelser om samarbejdet skal sendes til afstemning på internettet, og store dele af partiets bagland menes at være imod, så det er langtfra sikkert, at det bliver et ja.

Andre forhindringer kommer allerede de næste dage, når de skal finde en fælles politik og blive enige om, hvem der skal have hvilke ministerposter. Samarbejdet var ved at falde, før det kom i gang, fordi M5S insisterede på, at Giuseppe Conte skulle fortsætte som premierminister. Det gik PD kun modvilligt med til og forlanger nu til gengæld nogle af de tunge ministerier.

De to partier har flertal sammen i Deputeretkammeret, men ikke i Senatet, så der skal de også først finde de manglende stemmer. PD og M5S kan enes politisk på mange områder som miljø og social sikkerhed, men kan for eksempel hurtigt blive uenige om et af femstjernernes ultimative krav: en reform, der reducerer antallet af medlemmer i parlamentet kraftigt efter et kommende valg. Det er svært at se andet end, at Italien går fra én regering med store problemer og svagheder til en anden med lige så mange.

Men på finansmarkederne og vel også i Bruxelles ser der ud til at være lettelse ved udsigten til at slippe af med Salvini. Det såkaldte rentespænd er faldet de seneste dage, så Italien skal betale mindre for at låne til underskuddet på statsbudgettet. Og Giuseppe Conte har allerede gjort det klart, at han vil forsøge at lede en regering, der vil være mere positiv over for EU og rette sig efter reglerne. I modsætning til Salvini, der havde truet med at bruge op imod 50 milliarder euro mere på den kommende finanslov, end EU ville have godkendt.

Salvini bliver nu reduceret til en – sikkert højtråbende – oppositionsleder efter at have været den reelle leder af landet de seneste 14 måneder. Lega-lederen satsede højt, men fejlede – og kan få problemer i sit eget bagland. Formentlig vil han dog få partiet overbevist om, at de bare skal vente og se.

Lega og M5S kom til magten, fordi et flertal af italienerne var dødtrætte af de traditionelle partiers studehandler, og det nye samarbejde lugter lidt i den retning for mange italienere. Med udsigten til en regering, der kan få svært ved at enes fra første dag, skal Salvini måske bare have lidt tålmodighed.