De nyuddannede er i en desperat situation

Den 31-årige spanske ingeniør Esther Gallando er en ud af mange tusind unge sydeuropæere i Berlin. Hun har i dag fast job i internationalt ingeniørbureau

For 31-årige Esther Gallando fra Spanien er det lykkedes at få et ingeniørjob i Tyskland. –
For 31-årige Esther Gallando fra Spanien er det lykkedes at få et ingeniørjob i Tyskland. –. Foto: Mathias Irminger Sonne.

Der er tusindvis af spaniere og sydeuropæere generelt i Berlin. Hvad er deres chancer?

Jeg har en tysk kæreste, så jeg er ikke så meget en del af det store spaniermiljø her i Berlin. Men der er rigtig mange derude, der har lange uddannelser bag sig og alligevel ikke finder noget. Mange kommer til Berlin, fordi det er en cool by, og fordi her er billigt at være. Men her er jo høj arbejdsløshed og meget lidt industri sammenlignet med resten af Tyskland. Det mærker de fleste hurtigt. Heldigvis lærer de det tyske sprog og den tyske kultur her, så jeg tror, Berlin alligevel kan være et springbræt til et job et andet sted i Tyskland.

Er mange i din vennekreds arbejdsløse?

De fleste af mine venner i Spanien har været heldige, men der er også flere veluddannede, der ikke kan finde job. De, der er midt i tyverne og nu kommer friske ud fra universiteterne uden erhvervserfaring, er derimod i en desperat situation. I bedste fald får de et vikariat eller en ulønnet praktikplads. De bor hos deres forældre og lever af familiens almisser. Så forstår man godt, at de prøver lykken i for eksempel Berlin, også selvom mange af dem ender med et caféjob til fem euro (knap 40 kroner, red.) i timen.

LÆS OGSÅ: Sydeuropæere prøver lykken i Tyskland, hvor der er mangel på arbejdskraft

Var det svært for dig at finde job i Berlin?

Jeg har boet i Berlin i tre år, så jeg nåede at komme af sted, før krisen gik helt grassat i Spanien. Men jeg søgte i ni måneder og nåede at blive ret fortvivlet, fordi der mange steder var opslag om stillinger til ingeniører med international baggrund. Som færdiguddannet ingeniør med erhvervserfaring nægtede jeg at tage en ulønnet praktikplads heldigvis. For efter en stædig indsats fik jeg til sidst en fast stilling.

Accepteres sydeuropæere på lige fod med tyskere for eksempel på arbejdspladserne?

Jeg har rejst i Sydamerika tidligere, og her bliver man mødt med åbenhed og respekt, når man er fra Spanien. Berlin er meget international, og jeg er glad for at være her, men i Tyskland er vi stadig en slags andenklasseseuropæere.

Ville du råde andre spaniere til at tage til Berlin eller Tyskland?

I de brancher, hvor det sociale og kommunikative vejer tungt, er det meget svært, tror jeg. Man skal nok ikke sætte sine forventninger for højt, slet ikke i forhold til lønnen. Man skal i hvert fald starte med at lære tysk intensivt før eller efter ankomsten til Tyskland.

Forestiller du dig at flytte tilbage, hvis jobsituationen en dag ser bedre ud i Spanien?

Som sagt har jeg en kæreste her, men jeg kan ikke forestille mig at bo her hele mit liv. Omvendt er der lige nu ikke meget perspektiv i at flytte tilbage til Spanien.