De ”politisk ukorrekte” advarer om Vestens undergang – skal vi lytte?

De får sjældent plads i gængse medier, hvor deres holdninger ofte betragtes som ”farlige”. Alligevel er de brudt igennem til et bredt publikum på internettet, hvor deres kritik af politisk korrekthed, identitetspolitik og ømtålelige emner vækker begejstring. Mød den brogede flok af intellektuelle stemmer fra det såkaldt mørke net

Ungarns premierminister, Viktor Orbán, mødtes med både Steve Bannon (nummer to fra venstre) og Douglas Murray (th.) under de to taleres besøg i Budapest.
Ungarns premierminister, Viktor Orbán, mødtes med både Steve Bannon (nummer to fra venstre) og Douglas Murray (th.) under de to taleres besøg i Budapest. . Foto: Fra Viktor Orbáns Facebook-side: Balázs Szecsődi/Prime Minister’s Press Office.

De færreste europæere bemærkede formentlig, at en storstilet konference med titlen ”Europas fremtid” løb af stablen i Budapest i forrige uge. Ingen nævneværdige medier uden for Ungarn tog tilsyneladende notits af begivenheden, som i det store hele fik lov at gå ubemærket hen. Der var ellers flere bemærkelsesværdige, internationale personligheder blandt talerne på konferencen ”for de politisk ukorrekte”, arrangeret af Visegrádgruppen og finansieret af folk tæt på den nyligt genvalgte ungarske premierminister, Viktor Orbán.

Til at sætte trumf på konferencens første dag havde man inviteret den sjusket klædte, skægstubbede eks-rådgiver for den amerikanske præsident Donald Trump, Steve Bannon. Og nærmest som et æstetisk modstykke til den 64-årige amerikaner var det den unge, britiske alt-right-provokatør Milo Yiannopoulos, der med solbriller, diamantøreringe og homohadsk selvironi lukkede festen to dage senere. Men på trods af de to mediepersonligheders divergerende ydre herskede der ingen tvivl om deres fælles fjender: muslimsk indvandring, mainstream-medier og en ”politisk korrekt” venstrefløjselite, som ikke vil se realiteterne i øjnene.

Det klare fjendebillede vakte bifald og begejstring hos publikum i den ungarske hovedstad, hvor mange nok kunne erindre, at et lignende fokus førte Orbán til sin tredje jordskredssejr i træk for et par måneder siden.

”Viktor Orbán var Trump før Trump. Han er nu en global politisk figur og er derfor under voldsomt angreb fra mainstream-medierne, som er den virkelige opposition,” lød det fra Steve Bannon, der indtil januar var chef for det kontroversielle højreorienterede netmedie Breitbart News.

Her har også Milo Yiannopoulos en fortid, og han var heller ikke bleg for at rose ungarerne for landets politiske lederskab.

”Ungarn er en stærk bastion mellem øst og vest, som beskytter ytringsfriheden og friheden for folk til at leve, som de vil,” konstaterede den 33-årige brite, der sågar havde øvet sig på at udtale fornavnet på Orbáns og andre nationalkonservatives prygelknabe nummer ét: den ungarskfødte finansmand György (George) Soros.

Den britiske alt-right-provokatør Milo Yiannopoulos hyldede Ungarns politiske lederskab under sit nylige foredrag i Budapest.
Den britiske alt-right-provokatør Milo Yiannopoulos hyldede Ungarns politiske lederskab under sit nylige foredrag i Budapest.
Foto: Lasse Skytt

Med skarphed i stemmen fortsatte Yiannopoulos:

”Vi skal hade de politisk korrekte, som gør det svært for almindelige mennesker i Vesteuropa at fejre Jesu fødsel uden at frygte for noget. Uden at de politisk korrekte siger: ’Det er altså krænkende at sige ’Merry Christmas’, kan vi ikke bare sige ’Happy Holidays’?’. Vi skal hade de sociale retfærdighedskrigere, den progressive venstrefløj og det brede netværk af globalister, som prædiker forskellighed og tolerance, mens de i virkeligheden fremprovokerer disharmoni,” sagde han og modtog applaus fra salen.

Er man politisk uenig med Bannon og Yiannopoulos, vil det umiddelbart være nemt at henkaste deres argumenter som højrepopulistisk hadtale. Hvis altså det ikke lige var for en bredere nylig trend kaldet Intellectual Dark Web (IDW) – betegnelsen for det intellektuelle mørkenet står for en politisk langt mere broget bevægelse af populære intellektuelle og mediepersonligheder, som via internetkanaler som Youtube og podcasts fremfører lignende argumenter for ytringsfrihed og imod identitetspolitik og en politisk korrekt krænkelseskultur på venstrefløjen.

En tredje taler på konferencen – den britiske journalist og forfatter til bogen ”The Strange Death of Europe” (Europas mærkværdige død), Douglas Murray – figurerer øverst på hjemmesiden for IDW-bevægelsen, og han opsummerer i dag problematikken således:

”Idéen om, at alle holdninger bare kan placeres på en højre-venstre-skala, opfattes af mange ikke bare som unødvendigt splittende, men også som en ignorering af den reelle polarisering, som eksisterer i vores samfund. Den virkelige splittelse foregår ikke mellem folk, som mener to forskellige ting om et givent emne, men derimod mellem dem, der er for eller imod overhovedet at tillade en ærlig diskussion af emnet,” siger den 38-årige Murray, som ad diverse kanaler, heriblandt Youtube, i det konservative magasin The Spectator og i sin bog har forsøgt at sætte dokumenterede problemer med islam og migration på dagsordenen.

”Vi er nødt til at kunne stille de nødvendige, dybe og smertefulde spørgsmål. Med en mere rationel tilgang til Europas udfordringer ville man ikke bare indse, hvad vi er i stand til, men også hvad vi ikke er i stand til,” siger den konservative brite, der mener, at indvandringen fra den muslimske verden skal stoppes, hvis ikke Europa skal ”begå selvmord”, som han formulerer det.

Det sidste udsagn kan man være uenig med Murray i, og det vil andre medlemmer af IDW-bevægelsen givetvis være – eksempelvis de mere venstreorienterede tænkere Steven Pinker og Dave Rubin. Førstnævnte er Harvard-professor i psykologi og har skrevet bogen ”Enlightenment Now” (Oplysning nu) om humanisme og klodens fortsatte fremskridt. Sidstnævnte er vært på det ugentlige Youtube-talkshow ”The Rubin Report”, hvor Rubin inviterer forskellige gæster til at diskutere aktuelle emner, og som over 700.000 abonnerer på.

På trods af deres ganske forskellige politiske ståsteder deler Yiannopoulos, Murray, Rubin og de andre IDW-medlemmer mindst tre fælles synspunkter ifølge journalisten Bari Weiss, som har analyseret bevægelsen i avisen The New York Times:

”For de første er de villige til at være indædt uenige, men alligevel høfligt diskutere ethvert meningsfuldt emne: religion, abort, indvandring, menneskets bevidsthed. For det andet er de – i en tid, hvor populære følelser for, hvordan tingene burde være, ofte tilsidesætter fakta om, hvordan tingene reelt er – fast besluttede på ikke at tale de politisk korrekte efter munden. Og for det tredje har nogle af dem måttet betale prisen for deres uortodokse tankegang ved at blive smidt ud af de institutioner, de var en del af, men har så til gengæld fundet et lydhørt publikum andre steder,” lød hendes grundige beskrivelse af Intellectual Dark Web.

Den nok mest populære skikkelse i bevægelsen er Jordan B. Peterson – canadisk psykolog, bestsellerforfatter og et vaskeægte internetfænomen. Han har cirka en million seere til sine foredrag på Youtube, og i alt har flere end 50 millioner klikket sig ind på hans videoer, der oftest handler om dybsindige emner, men som altid er serveret med velargumenteret passion krydret med referencer til religion, videnskab og historie.

Peterson har selv forsøgt at forklare Intellectual Dark Web-fænomenet i et Youtube-talkshow med den britiske komiker og aktivist Russell Brand, som også kan siges at være en del af bevægelsen:

”Det, der forener de folk, som er løst forbundet til denne her forsamling, er, at de har seriøse samtaler med et publikum, som de respekterer. Det er en konsekvens af, at den offentlige samtale i medierne og i den politiske debat er blevet ulideligt overfladisk,” mener den 55-årige canadier.

Peterson fik – som tidligere omtalt i Kristeligt Dagblad – sit verdensomspændende virale gennembrud i januar, da et interview med den britiske tv-station Channel 4 og journalisten Cathy Newman blev lagt online. Med forskellige varianter af sætningen ”Så det, du siger, er…” kunne man gentagne gange se den kvindelige vært misfortolke, hvad Peterson reelt mente om blandt andet et omstridt canadisk lovforslag, der ville tvinge borgerne til at bruge kønsneutrale pronominer som ’hen’ om transpersoner. Han stod fast på sin ret til ytringsfrihed, og efter mange forsøg på at problematisere hans holdning røg Cathy Newman til sidst i fedtefadet:

Millioner følger den canadiske psykologiprofessor Jordan B. Petersons foredrag på blandt andet Youtube, og han forklarer selv den nye intellektuelle modbevægelses succes med, at de har seriøse samtaler med et publikum, som de respekterer. –
Millioner følger den canadiske psykologiprofessor Jordan B. Petersons foredrag på blandt andet Youtube, og han forklarer selv den nye intellektuelle modbevægelses succes med, at de har seriøse samtaler med et publikum, som de respekterer. – Foto: Mark Sommerfeld/The New York Times/Ritzau Scanpix

”Hvorfor skal din ret til ytringsfrihed trumfe en transpersons ret til ikke at blive krænket?” spurgte hun.

Og Peterson svarede:

”Fordi for at kunne tænke skal man kunne risikere at krænke. Se på den samtale, vi har lige nu: Du er da i hvert fald klar til at krænke mig i jagten på sandhed. Hvorfor skulle du have ret til det? Det har været ganske ubehageligt.”

Og så blev Cathy Newman stille et øjeblik, mens Peterson smilede. Hun havde fået sin egen medicin at smage.

”Ha, dér fik jeg dig.”

Efterfølgende gik klippet viralt med over 10 millioner visninger på Youtube, og i kommentarfeltet kan man i dag læse tusinder af brugere fryde sig over, at der endelig var én, der fik skovlen under forudindtagede journalister, rapkæftede feminister og tåkrummende stråmandsargumenter.

I kølvandet på Jordan B. Petersons succes med sine Youtube-forelæsninger og selvhjælpsbogen ”12 Rules for Life” (12 regler til livet) har han begivet sig ud på en længere foredragsturné fra USA til Australien. Blandt andet med stop i Dublin og London i næste måned, hvor han på scenen får selskab af to andre IDW-medlemmer – religionskritikeren Sam Harris og førnævnte Douglas Murray. Titlen på de tre herrers fælles foredrag er ”Winning the War of Ideas” (Hvordan vi kan vinde idéernes krig).

I Danmark følger historiker og samfundsdebattør Henrik Jensen bevægelsen, og han mener som udgangspunkt, at den kommer med en berettiget kritik.

”Identitetspolitik og politisk korrekthed er dybest set et udtryk for den balkanisering, der er sket af vores demokrati og samfund. Ytringsfriheden er på spil her, og når man får lagt frem, at de eneste, der må sige noget om en bestemt identitetsgruppe, er den selv, så skrider den nødvendige samtale i et demokrati,” siger han.

Henrik Jensen fremhæver, at kritikken af identitetspolitik ikke udelukkende hører til i konservative kredse, men også foregår blandt mange centrum-venstre-intellektuelle – heriblandt politologen Mark Lilla, der i sin bog ”The Once and Future Liberal” (Datidens og fremtidens liberale) argumenterer for, hvordan identitetspolitik skader demokratiske kulturer.

”De her folk har fat i en kerne, som er et fornuftigt opgør med nogle tendenser, der stammer helt tilbage fra 1968,” siger Henrik Jensen, der selv var marxistisk op gennem 1970’erne, inden han kom på andre tanker.

”Men problemet med at kalde Intellectual Dark Web for en bevægelse er, at det er revl og krat. Eksempelvis ser jeg Steve Bannon og til dels Milo Yiannopoulos som værende ude i et politisk ærinde, der handler om at bruge den negative energi til at ændre den politiske diskurs. Så ligesom nogle af de her folk kritiserer venstrefløjens politiske korrekthed, må man samtidig huske at være kritisk over for højrefløjens dagsorden,” pointerer den 71-årige historiker.

En anden debattør, der holder øje med Intellectual Dark Web, er dansk-iranske debattør og blogger Jaleh Tavakoli. Hun har en fortid som kommunalpolitiker for Enhedslisten, men brød med partiet i 2010 efter uoverensstemmelser i spørgsmålet om politisk islam. Her stiller Jaleh Tavakoli sig på samme side som Ayaan Hirsi Ali – den somaliskfødte islamkritiker, som også er en del af IDW-netværket med sin store følgerskare på sociale medier.

”Disse intellektuelle stemmer siger det, almindelige mennesker går og tænker. Men de bliver frasorteret af mainstream-medierne, fordi de taler om ømtålelige emner. Men problemerne går altså ikke væk af, at man ikke forholder sig til dem, og derfor er det godt at se, at så mange mennesker følger IDW-bevægelsen på nettet, hvor disse emner bliver diskuteret grundigt,” siger den 36-årige Jaleh Tavakoli.

I lighed med Bannon og Yiannopoulos – de to hovedtalere på konferencen i Budapest – støttede hun Trump under den amerikanske valgkamp.

”Fordi han var et bedre valg end Hillary Clinton, som er indbegrebet af den pæne, men falske politiske korrekthed i Vesten. Hvis ikke vi får en mainstream-debat, som gør op med det her, så ender vi med politikere som Trump. Og måske er det netop det, der skal til, før folk vågner op,” mener Jaleh Tavakoli.