Prøv avisen

De stjålne bøger fra Girolamini-biblioteket

Kunstmagerne har travlt i dagene op til jul, ikke mindst i gaden der fører op til biblioteket i Napoli, hvor det store tyveri har fundet sted. – Foto: Alessandro Giustiniani/.

En uvurderlig del af den italienske kulturskat i form af tusinder af antikvariske bøger er stjålet fra et nationalt bibliotek af direktøren. Nu kører retssagerne

Det ligner en røverhistorie, der kunne være fabrikeret af de fremmeste romanforfattere, men det er den skandaløse virkelighed: En falsk prins, der smykker sig med opdigtede kvalifikationer og har sin gang blandt samfundets rige og magtfulde, får lov til at indtage direktørposten på et historisk bibliotek med en uvurderlig antikvarisk samling af bøger og dokumenter, en national kulturarv, som han så begynder at stjæle og sælge. Blandt tyvegodset er meget sjældne og 400-500 år gamle bøger af astronomerne Galileo Galilei, Kopernikus og danske Tycho Brahe.

Skandalen er foregået på Girolamini-biblioteket i Napoli, der har en samling på omkring 160.000 kostbare værker.

LÆS OGSÅ: Vores russiske kulturarv er kommet på museum

Det specielle italienske politi for kunstsvindel er ved at optrevle sagen, men det er svært at få et overblik over omfanget og selvom jagten på de forsvundne bøger er i gang, vil en del af dem nok aldrig blive fundet igen. De er spredt over hele verden og købt op af samlere, der enten ikke har vidst, hvor de kom fra, eller været ligeglade med det.

Italienerne er vant til skandaler, også kulturelle. Med jævne mellemrum falder dele af Pompei sammen, Colosseum taber sit murværk, og gravrøvere plyndrer tusind år gamle etrusker-skatkamre. Men den seneste afsløring har alligevel vakt harme for denne gang er det gået ud over nationens kulturelle arvegods i uhørt udspekuleret grad og på så hensynsløs og grov vis, at skaden aldrig kan gøres god igen.

Afsløringen af sagen begyndte, da Tomaso Montanari, en historiker fra Napolis universitet, kom ind på biblioteket, der ellers havde været lukket for offentligheden i lang tid på grund af dårlig stand. Professoren fik et chok. Der lå bøger alle vegne, smidt hulter til bulter, i bunker på gulvet og borde, og det flød med affald omkring dem. Samlingen rummer blandt andet 120 såkaldte inkunabler, de ældste bøger fra bogtrykkerkunstens barndom, udgivet før år 1501, og omkring 5000 værker fra begyndelsen af det 16. århundrede.

Montanari og andre intellektuelle og bog- og kunstkendere satte en underskriftindsamling i gang mod bibliotekets direktør, Massimo De Caro, og det blev taget op af avisen Il Fatto Quotidiano, der begyndte at bore i hans baggrund. Det viste sig, at alle de faglige kvalifikationer, som De Caro brystede sig af, var fup. Han havde for eksempel aldrig taget en eksamen fra et universitet og heller aldrig undervist på et. Han hævdede at stamme fra prinseslægten af Lampedusa, hvilket den ægte adelsfamilie på det skarpeste afviste. Han havde engang handlet med antikvariske bøger i Argentina, men var så kommet under en politikers vinger, og ikke en hvilken som helst parlamentariker, men daværende senator Marcello DellUtri. Silvio Berlusconis betroede mand gennem årtier og dømt for at have haft forretninger med mafiaen. Gennem DellUtri fik Massimo De Caro en stribe poster, først i erhvervslivet, hvor han blandt andet købte og solgte olie fra Venezuela og Rusland ved hjælp af politiske forbindelser, som også tjente på forretningerne. Bagefter blev han specielkonsulent for Berlusconis landbrugsminister og fulgte senere med ham over i kulturministeriet og endte altså i Berlusconi-regeringens sidste år som direktør på Girolamini-biblioteket i Napoli.

Biblioteksbygningen er del af et større kompleks i det gamle Napoli, over for byens katedral, med en kirke og en slags kloster for oratorianere, brødre og præster fra Felip Neri-broderskabet. Men selve biblioteket blev åbnet for offentligheden allerede i 1586, som det andet i Italien, og det har overlevet både krige og jordskælv.

Da pressen begyndte at skrive om direktør De Caro, fik han travlt og anmeldte til politiet, at der var blevet stjålet omkring 1500 værker fra biblioteket. Det havde han pludselig fundet ud af. Og han gjorde et stort nummer ud af at rejse rundt til auktioner, hvor enkelte af de stjålne bøger dukkede op, for at købe dem tilbage. Bøger, som han altså selv havde stjålet, skulle det vise sig.

For politiet gik i gang med at undersøge sagen og lavede razzia på biblioteket og selvom direktøren havde fået ansat sine egne folk og beordret sikkerhedssystemet sat ud af kraft, var der alligevel et par ansatte, der sladrede og havde gemt nogle overvågningsvideoer. De viste, hvordan De Caro plyndrede biblioteket om natten. Han havde hjælpere nogle valgte bøger ud, andre transporterede dem og kørte af sted til værksteder, hvor de gjorde, hvad de kunne for at slette bibliotekets mærker og andre tegn i bøgerne, som fortalte, at de kom fra Girolamini også selvom det betød, at de ødelagde dele af bogen ved at fjerne sider eller omslag. De lavede også falske kopier af nogle af værkerne.

En ransagning på en af Massimo De Caros adresser afslørede flere hundrede stjålne bøger også nogle fra andre biblioteker og museer, hvor han under dække af at være udsending fra kulturministeriet havde haft held til at bytte for eksempel en førsteudgave af Galileos Stjernebudbringeren fra 1610 ud med en forfalskning.

Direktøren blev anholdt, men nok så vigtigt var det at finde ud af, hvad der var sket med resten af tyvegodset. De Caro havde ødelagt de eksisterende kataloger og registre, der fandtes over samlingen, så det var og er næsten umuligt at opklare, hvor mange og hvilke værker, der er taget også selvom tyven begyndte at samarbejde med politiet. Efterforskningslederen, Giovanni Melillo, mener, at der kan være tale om cirka 4000 bøger, men det er kun et bud.

Men politiet fik et gennembrud, da der kom en mail fra London. En specialist fra auktionshuset Christies havde set aftryk af nogle bøger, der var sat til salg af et andet auktionshus, Zisska & Schauer, i München. En auktion, som antikvarer så frem til med spænding, fordi der var mange fine titler til salg. Men eksperten fra Christies, Stefania Pandakovic, er vokset op i Milano, og hun er en kender af italienske bøger, og for hende så det ud, som om at nogle af dem kunne komme fra Girolamini.

Advarslen nåede frem i tide. Det italienske politi nåede i sidste øjeblik at stoppe salget af de i alt 543 bøger og dokumenter, der ganske rigtigt viste sig at være fra biblioteket i Napoli. Flere af dem var sat til salg til en pris omkring halvanden million kroner pr. styk. Blandt dem var en førsteudgave af Tycho Brahes Epistolarum astronomicarum fra 1596.

Det italienske politi begærede Herbert Schauer, direktøren for det tyske auktionshus, anholdt og fik ham for nylig udleveret. Han sidder nu fængslet i Napoli, ligesom en lang række andre, der anklages for at være medskyldige og venter på at komme for retten.

Der er flere retssager i gang mod direktøren og de andre tiltalte, blandt andre en præst, der arbejdede som konservator i biblioteket. Han beskyldes for at have kendt til tyverierne om natten. Der faldt dom i en lille udløbersag i foråret i år, hvor Massimo De Caro fik syv års fængsel for bedrageri. Han har foreløbig fået lov til at afsone i husarrest, fordi han er begyndt at samarbejde med politiet. Men endnu en retssag er lige gået i gang, og han kan regne med at skulle lægge flere år til. Imens fortsætter politiet jagten på de forsvundne bøger. Nogle af dem er dukket op i Paris, hvor en antikvar også er blevet anklaget. Andre er sporet til Argentina og New York.

Kulturministeriet har overtaget administrationen af biblioteket og har lovet at give omkring 10 millioner euro til at få det renoveret og åbnet igen.

Formanden for de italienske antikvarer har sagt, at det er den største bogskandale i flere hundrede år, og efterforskningsleder Melillo har erklæret: Det var som at sætte ræven til at vogte gæs. Men i det mindste er der håb om, at en del af bøgerne vil dukke op igen hen ad vejen. Nogle af dem kender man titlerne på for eksempel et eksemplar af Utopia af Thomas More fra 1516. Den og flere andre bøger havde De Caro givet sin politikerven, Marcello DellUtri, i gave.

Girolamini-biblioteket i Napoli har en samling på omkring 160.000 kostbare værker. Men direktøren er anklaget for at have stjålet store dele af den uvurderlige antikvariske samling af bøger og dokumenter. – Foto: Mimmo Jodice/Polfoto.