Tyske medier strides: Skal AfD skammes ud eller er det nødvendigt at samarbejde?

Det har sendt chokbølger gennem den vestlige offentlighed, at det højrepopulistiske Alternativ for Tyskland har hjulpet en regional regeringsleder til magten. Men AfD’s folkelige appel afspejler blot de øvrige partiers svigt over for vælgerne, påpeger flere

Tyske medier strides: Skal AfD skammes ud eller er det nødvendigt at samarbejde?
Foto: Andreas Gebert/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tyske og internationale medier er nærmest gået i chok over, at det højrenationale Alternativ for Tyskland (AfD) i den forgangne uge for første gang hjalp en tysk regeringsleder til magten.

”Tysklands politiske efterkrigs-konsensus om at udelukke højreekstreme partier er blevet revet i stykker,” skriver eksempelvis britiske Financial Times.

Det sker, efter at politiker Thomas Kemmerich fra det liberale FDP i onsdags blev valgt til ministerpræsident i delstaten Thüringen takket være stemmer fra det indvandringskritiske AfD. Blot for 24 timer senere at gå af igen efter kolossalt pres - et skridt, han dog først fuldførte i weekenden.

Valgdagen vil dog under alle omstændigheder gå over i tysk historie som den dag, hvor de øvrige partiers mantra om aldrig at ville samarbejde med det kun syv år gamle AfD brød sammen, skriver blandt andet østrigske Der Standard. Forbundskansler Angela Merkels CDU og de øvrige traditionelle partier opfører sig også, som om det utænkelige er sket, og i Berlin er man nu kun optaget af, hvordan det politiske kaos i Thüringen bliver løst med en ny regering uden om AfD.

”Vi forventer (…) en kandidat, der som ministerpræsident ikke spalter landet, men forener det,” siger CDU-formand Annegret Kramp-Karrenbauer.

Men de tyske politikere bør spare sig ophidselsen, for den afspejler mest af alt, at de selv går med skyklapper og ikke vil se elefanten i rummet: At det kun syv år gamle AfD det seneste år har vundet jordskredssejre i en række delstater, især i det tidligere DDR, og i dag fremstår som det nye og eneste folkeparti blandt østtyskerne. Det påpeger forfatter Jana Hensel i en kommentar i ugeavisen Die Zeit.

”Vi bliver nødt til endelig at anerkende denne virkelighed,” skriver hun og tilføjer, at AfD’s folkelige legitimitet afspejler de øvrige partiers svigt over for vælgerne.

”I AfD har de fundet en længe savnet politisk repræsentation, som vil forblive succesfuld, så længe situationen ikke forandres,” skriver hun.

Tyske medier og politikere skal i deres iver efter at forsvare demokratiet passe på med ikke selv at sætte demokratiet over styr. Det mener den schweiziske avis Neue Zürcher Zeitung, som ikke forstår forargelsen over, at AfD agerede kongemager i Thüringen.

”Til alle dem, der nu er bekymrede for demokrati, vil man gerne sige: dette er demokrati! Det, der har fundet sted i landdagen i Erfurt, er et frit valg, og derigennem har en liberal og borgerlig kandidat vundet dette valg. Der findes ingen plausibel grund til at fordømme resultatet moralsk,” skriver NZZ’s journalist Benedict Neff i en kommentar.

Det politiske kaos i Thüringen har da også kun gavnet fløjpartierne, mens den politiske midte har lidt skade, bekræfter en ny meningsmåling fra analyseinstituttet Forsa for RTL. AfD går således lidt frem og står til 24 procent af stemmerne, mens Venstrepartiet går frem fra 31 til 37 procent. Merkels CDU er blevet straffet af vælgerne og går 10 procentpoint tilbage i Thüringen. CDU-partifællerne i Thüringen lagde sammen med AfD stemmer til den nu afgåede FDP-ministerpræsident. Det har svækket partiet og ikke mindst CDU-partiformand Annegret Kramp-Karrenbauers position stærkt, og der hviskes i krogene om et formandskift. Kansler Merkels forbundsregering kræver nu, at der snarest holdes nyt delstatsvalg i Thüringen, og at der vælges en ny ministerpræsident, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Måske havde det været bedst for det tyske demokrati, hvis den afgåede FDP-ministerpræsident Thomas Kemmerich var blevet siddende i Thüringen med støtte fra AfD og CDU, lyder det fra historieprofessor ved Oldenburg Universitet Michael Sommer. Man har forpasset en chance for at gøre op med mange års politisk dødvande under forbundskansler Angela Merkel, mener professoren.

”Ville det ikke have været mere ligetil at acceptere regeringsmandatet og modigt påtage sig det risikable spil? I et historisk øjeblik havde Kemmerich chancen for at være den mand, der rev Merkels system af asymmetrisk demobilisering i stykker,” skriver han i en kommentar i det politiske magasin Cicero med henvisning til kanslerens mangeårige strategi om at svække politiske modstandere ved at indoptage deres mærkesager i sin valgkamp.