Delstater: Trumps privatøkonomi påvirker hans dømmekraft

To delstater har lagt sag an mod præsident Trump for at handle i strid med forfatningen. De mener, at hans personlige økonomi kan påvirke den politik, han fører på nationens vegne

USA har aldrig har haft en præsident med så mange private forretningsinteresser og potentielle konflikter, lyder det om præsident Donald Trump. Billedet viser ansatte på Trump International Hotel i Washington D.C., der hylder deres ejer og præsident lige efter indsættelsen den 20. januar. –
USA har aldrig har haft en præsident med så mange private forretningsinteresser og potentielle konflikter, lyder det om præsident Donald Trump. Billedet viser ansatte på Trump International Hotel i Washington D.C., der hylder deres ejer og præsident lige efter indsættelsen den 20. januar. – . Foto: Kevin Dietsch/UPI/ ritzau.

”Præsidentens økonomiske interessekonflikter er en trussel mod vores land. Han fortsætter med at modtage penge fra udenlandske regeringer.”

Sådan lyder anklagen fra statsadvokaterne i delstaterne Maryland og District of Columbia, der i sidste uge lagde sag an mod præsident Trump. De siger, at grænsen mellem forretning og politik bliver udvisket, når blandt andet Trumps nyåbnede hotel i Washington D.C. tjener penge på udenlandske ledere fra Kina, Saudi-Arabien og Rusland, som præsidenten samtidig forhandler med politisk.

196 demokratiske kongresmedlemmer og en række borgergrupper har også lagt sag an mod præsidenten.

Det er første gang, at offentlige myndigheder i USA sagsøger præsident Trump for hans forretningsmetoder.

”Han ser ikke ud til at forstå eller bryde sig om, at det er i strid med forfatningen,” sagde Marylands statsadvokat Brian Frosh på et pressemøde.

Advokaterne henviser til en sjældent brugt klausul i den amerikanske forfatning om, at en præsident ikke må modtage betaling eller gaver fra udenlandske ledere.

Selvom Trumps to sønner nu varetager den daglige drift i Trumps forretningsimperium, har Trump stadig adgang til virksomhedens aktiver.

Trumps talsmand Sean Spicer afviste straks søgsmålet som partipolitisk motiveret, da begge de to statsanklagere er demokrater. Men Jessica Tillipman, der forsker i håndhævelse af antikorruption-regler ved George Washing- ton University, er enig i, at det er let at så tvivl om, hvorvidt Trumps motiver er drevet af hans virke som præsident eller hans bundlinje som forretningsmand.

”Det største problem er alt det, vi ikke ved om Trumps forretningsaftaler og hans indkomst og gæld.”

Uden mere viden om Trumps private økonomiske forhold er det umuligt for eksperter som Jessica Tillipman at afgøre, om der faktisk kan være tale om alvorlige interessekonflikter eller brud på etiske regler. Men den sparsomme viden, som journalister og forskere indtil videre har gravet frem, er ikke betryggende, siger hun.

”Der viser sig et mønster i de forretningsaftaler, som offentligheden har fået kendskab til, hvor Trumps virksomhed har været involveret med forretningsfolk og lande, der har et velkendt ry for at være korrupte.”

Jessica Tillipman understreger, at Trumps virksomhed aldrig er blevet dømt for at have overtrådt USA’s regler for god forretningsførelse.

”Men alle amerikanere burde være bekymret over, at USA nu har en præsident, hvis interessekonflikter ikke er blevet undersøgt på behørig vis. Det svækker det arbejde, vi i årtier har gjort med at fremme god regeringsførelse og stærke antikorruptionslove i omverdenen.”

For økonom James S. Henry, der er tilknyttet centret for bæredygtige investeringer ved Columbia Universitet, er statsadvokaternes søgsmål et vigtigt skridt, hvis de kan få udleveret Trumps skattepapirer og afdække, hvilke pengestrømme hans forretningsimperium hviler på.

”Ved udgangen af 1990’erne havde Donald Trump seks konkurser i bagagen, og de fleste store banker og anerkendte pengeinstitutioner ville ikke låne penge til ham. Den eneste grund til, at Trump kunne fortsætte som byggematador, var, at en masse lyssky oligarker med tvivlsom kapital fra den dårligt forvaltede økonomiske liberalisering i det tidligere Sovjetunionen var på udkig efter investeringspartnere, som ikke stillede for mange spørgsmål,” siger han.

Det gjorde Donald Trump ikke, og ifølge James S. Henry var konsekvensen, at Trumps forretningsimperium blev afhængigt af aftaler med partnere, der hvidvaskede penge, eller med folk, som allerede var dømt for økonomiske forbrydelser.

”De folk, som Trump og nu hans sønner laver forretning med, er som taget ud af scener fra en ”Star Wars”-film. De omgiver sig med skatte- unddragere, kleptokrater og oligarker. Mange af de projekter, Trump har sat sit navn på i Fort Lauderdale, i Toronto, i Baku, er endt med at gå i vasken, selvom Trump og hans forretningspartnere tjente på dem,” siger James S. Henry.

Hvis domstolene vælger at forfølge søgsmålet, kan det være med til at afspore Trumps politiske virke og svække hans troværdighed. Men ifølge James S. Henry er det et stort hvis. Han finder det mere sandsynligt, at det bliver den særlige anklager udpeget af justitsministeriet, Robert S. Mueller, der i stedet for at finde en rygende pistol i Ruslands-sagen finder belastende materiale om Trumps finansielle forhold.

”Vi bevæger os i ukendt farvand, fordi vi aldrig har haft en præsident med så mange private forretningsinteresser og potentielle konflikter. Cervantes (den spanske forfatter Miguel de Cervantes, red.) skrev ordene ‘Vis mig, hvem du omgiver dig med, og jeg skal fortælle dig, hvem du er’, og Trump omgiver sig med en masse skumle karakterer,” pointerer James S. Henry.8