Delta-smitte i Israel skaber bekymring

Mens antallet af coronasmittede med coronavirussens delta-variant stiger og tilmed rammer vaccinerede, genindfører Israel krav om mundbind og opfordrer mindreårige til at blive vaccineret

Israel vaccinerede i løbet af få måneder størstedelen af sin befolkning men nu stiger smittetallene igen
Israel vaccinerede i løbet af få måneder størstedelen af sin befolkning men nu stiger smittetallene igen Foto: REUTERS/Rone

Efter et lynhurtigt vaccineforløb af størstedelen af sin voksne befolkning og et drastisk fald i antallet af smittede med covid-19 var fornemmelsen i Israel for halvanden måned siden, at man havde vundet kampen mod den verdensomspændende coronavirus. Men nu stiger smittetallene igen, fordi virussens delta-variant spreder sig.

Israel blev tidligere omtalt som en slags laboratorium for coronasmitte og et studie i vaccinernes effektivitet, da landet på få måneder vaccinerede størstedelen af sin befolkning. Nu rettes opmærksomheden igen mod Israel, fordi omkring 50 procent af de smittede ifølge Israels sundhedsministerium allerede er færdigvaccinerede.

”Antallet af smittede stiger, men det gør antallet af syge ikke. Forklaringen er, at mange allerede er blevet vaccineret,” siger professor Ehud Davidson, chef for den israelske sundhedsorganisation Klalit, til Israels militærradio.

Han antyder hermed, at mens vaccinen mod covid-19 ikke forhindrer færdigvaccinerede i at blive smittet, så synes den ikke at ramme så hårdt.

Ifølge sundhedsmyndighederne i Storbritannien er delta-varianten mindst 50 procent mere smitsom end den oprindelige coronavirus. Og mens Verdenssundhedsorganisationen, WHO, i weekenden kunne melde om det laveste antal coronasmittede verden over siden februar, har delta-varianten nu spredt sig til i alt 92 lande og fået dødstallene til at stige igen eksempelvis i Indien, Indonesien og Rusland.

I Danmark er der ligeledes fokus på virusvarianten, der også kaldes den indiske variant, fordi den første gang blev opdaget i Indien i slutningen af 2020.

”Delta-varianten og muligvis også den nye delta plus er den sorte hest. Men jeg tror på, at vi kan holde den i skak, fordi vi vaccinerer så hurtigt, som vi gør for tiden,” siger Torben Mogensen, formand for Lungeforeningen og mangeårig anæstesilæge, ifølge Ritzau.

”Der kommer selvfølgelig virus hjem fra udlandet, men jeg er ret tryg ved, at vi nok skal kunne holde styr på det. Særligt fordi en stor del er blevet vaccineret, og vores smitteopsporing er så god,” tilføjer han.

I Israel er omkring 1000 personer blevet smittet den seneste uge. Ifølge netavisen Times of Israel er mindst 70 procent af de smittede blevet ramt af delta-varianten. Smitteopsporingen i Israel er effektiv, men i delta-variantens tilfælde nåede en enkelt familie, som netop var hjemvendt fra udlandet, at smitte omkring 60 personer i byen Binyamina.

Det får nu den israelske regering til at slå alarm. Fra begyndelsen af denne uge er det derfor igen påkrævet at bære mundbind i lukkede forsamlinger. Samtidig har Israel forlænget det indrejseforbud, der gælder for turister, til den 1. august, og israelere, der trodser det nuværende rejseforbud til højrisiko-lande, vil blive straffet med bøder på 10.000 kroner. Og endelig har den nye israelske premierminister, Naftali Bennett, igangsat en kampagne for at få vaccineret så mange i 12-16-årsalderen som muligt.

”Jeg appellerer direkte til de unge mennesker: Jeg ved, hvor meget I ønsker at nyde sommeren, og det vil I også være i stand til,” sagde premierministeren på en pressekonference og tilføjede:

”Vi ønsker ikke at indføre nye restriktioner på fester, udflugter og andet. Men hvis I ikke vil have begrænsninger, skal I sørge for at blive vaccineret. Tal med jeres forældre og bliv vaccineret.”

Den israelske regering vil ifølge Naftali Bennett forsøge at undgå yderligere restriktioner. Men regeringschefen afviser ikke, at det kan blive nødvendigt, hvis antallet af syge og indlagte begynder at stige.

For få uger siden blev et lavt antal unge israelere vaccineret hver dag. Siden begyndelsen af denne uge er over 5000 i den nævnte aldersgruppe blevet vaccineret dagligt.