Delta-varianten er nu den altdominerende coronavirus i Storbritannien

Politisk frygt for at åbne samfundet for tidligt kombineret med stigning i antal smittede ligger bag premierminister Boris Johnsons beslutning om at udskyde åbningen af det britiske samfund med fire uger

En kvinde går forbi et skilt på gaden i byen Bolton, der advarer om smitte i hendes område.
En kvinde går forbi et skilt på gaden i byen Bolton, der advarer om smitte i hendes område. . Foto: Phil Noble/Reuters/Ritzau Scanpix.

Selvom briterne er blandt de mest coronavaccinerede indbyggere i Europa, trådte premierminister Boris Johnson mandag aften på bremsen. Den planlagte genåbning af hele samfundet fra på mandag er udskudt med fire uger til 19. juli. Forklaringen er en vækst i antallet af smittede, samt at størstedelen af nye smittede er ramt af delta-varianten, der har sit udspring i Indien. 
”På syv dage er antallet af smittede vokset med 50 procent. Selvom det er uomtvisteligt, at vaccinerne virker, så har vi ved at være forsigtige nu muligheden for at redde tusinder af liv ved at vaccinere mange flere,” sagde Boris Johnson på et tv-transmitteret pressemøde.

Det er en beslutning, som deler vandene i Storbritannien. Selvom premierministeren har fastslået, at regeringens beslutning er baseret på sundhedsfaglig data, så er det ikke alle videnskabsfolk, der mener, at beslutningen udelukkende er baseret på faglig viden.
”Der er en høj grad af politik bag beslutningen. Boris Johnson er fast besluttet på, at han ikke vil åbne samfundet mere op for senere at omgøre beslutningen,” siger mikrobiolog Simon Clarke fra universitetet i Reading med henvisning til, at den konservative britiske regering to gange tidligere har været nødt til at genindføre restriktioner, fordi smitten kom tilbage. 
Når det er sagt, udgør delta-varianten stadig en risiko. 
”Takket være vaccinerne er det ikke så slemt som tidligere. Men delta-varianten har en høj smittegrad, og nogle vil ende på hospitalerne, som stadig ikke er kommet sig efter ophobningen af andre patienter. Og vi har stadig mange millioner borgere, der endnu ikke er vaccineret,” tilføjer Simon Clarke. 
Hvis smitten aftager igen, så kan samfundet åbne tidligere, lød det fra Boris Johnson, som dog også advarede om, at det kan vare endnu længere. Nogle få lettelser blev der dog plads til – bryllupper er ikke længere begrænset til 30 gæster, men der skal holdes afstand, ikke synges og ikke danses inden døre. Store sportsbegivenheder som semifinaler og finaler ved EM i fodbold får lov til at fylde Londons Wembley Stadion – det samme gælder for tennisturneringen Wimbledon. Disse undtagelser vækker vrede hos mange brancher herunder teatre og nattelivet, der ikke som forventet kan genåbne på mandag. De får støtte af den markante kommentator Charles Moore, der er tidligere redaktør af den konservativt orienterede avis Daily Telegraph. 
”Det er en forkert beslutning. Jeg har hidtil støttet regeringen i de frihedsbegrænsninger, der var nødvendige. Men situationen er fundamentalt anderledes nu. Vi er vaccineret, ikke alle, men det helt store flertal af fok i risikogrupperne og et flertal af befolkningen,” siger Charles Moore til BBC. 

I Danmark bliver spredningen af delta-varianten også nærstuderet af sundhedsmyndigheder og fagfolk. 
”Vi har opmærksomhed på den, men der er ikke grund til panik,” siger professor Troels Lillebæk, der er afdelingschef hos Statens Seruminstitut og formand for arbejdsgruppen, der følger udviklingen i corona-varianter. 

”Vi så, hvordan den såkaldte Kent-variant kom fra ingenting og udkonkurrerede alle andre varianter. Selvom vi har under 150 tilfælde med delta-varianten i Danmark, så ved vi, at den har et stort spredningspotentiale, ikke mindst nu, hvor vi letter på restriktionerne. Men det gode er, at mange i Danmark er vaccinerede, og yngre personer, der bliver smittede, har generelt et mildere forløb, hvis de udvikler sygdommen,” siger Troels Lillebæk, der taler om et kapløb mellem at udrulle vacciner og smitte. 
”Det gode er, at vaccinerne også virker mod delta-varianten, især når man er færdigvaccineret. Så selvom nogle vaccinerede kan blive smittet, hvis de kun har modtaget en vaccination, så forventer vi kun yderst sjældent, at de udvikler alvorlige symptomer, der kræver behandling.”