Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Demokrater i Hongkong har fået ny vind i sejlene

Demokratitilhængerne har vundet omkring 400 ud af de 452 pladser, der var i spil til distriktvalgene i Hongkong. Foto: Adnan Abidi/Reuters/Ritzau Scanpix

Den massive valgsejr ved distriktsvalgene i Hongkong puster nyt liv i demokratibevægelsen på et tidspunkt, hvor mange var ved at blive bekymrede for, om den var ved at miste momentum. ”Det er livgivende for os,” siger aktivist og politiker

”Jeg kunne slet ikke tro, at det var sandt. Det har overgået selv vores vildeste forventninger.”

Sådan lyder det begejstret fra Amon Yiu dagen efter, at en rekordstor valgdeltagelse hjalp demokratitilhængerne til at vinde en knusende sejr over pro-Beijing-folkene ved distriktsvalget i Hongkong. Den unge aktivist ærgrer sig en lille smule over, at han ikke selv kunne være med til at fejre resultatet med sine kampfæller hjemme i den tidligere britiske kronkoloni. De seneste par dage har han været i København for at deltage i en Hongkong-konference, der blev afholdt på Christiansborg.

”Ja, selvfølgelig ville jeg gerne have været med til at feste hele natten og fejre resultatet. Men vi har forskellige opgaver i demokratibevægelsen – og jeg har altså været i Danmark for at forklare, hvad vi kæmper for, og derigennem sikre os jeres opbakning til vores kamp,” forklarer Amon Yiu, der er aktivt medlem af Demosisto, et politisk parti stiftet i 2016.

Da den endelige optælling var slut i løbet af mandagen, stod det klart, at demokratitilhængerne har vundet knap 400 ud af de 452 pladser, der var i spil. Dermed får de flertal i 17 ud af de 18 distriktsråd. Ganske vist tager disse råd sig mest af praktisk ting i distrikterne, men valget er i høj grad blevet set som en slags folkeafstemning for og imod demonstranterne: Om der stadig ville være folkelig opbakning i kølvandet på alle de voldelige aktioner, der har fundet sted de seneste uger som kulmination på næsten seks måneders protester og været til stor gene for mange af byens borgere.

”Denne massive opbakning er livgivende for vores bevægelse. Vi har simpelt hen fået et uvurderligt boost. For efter flere måneders voldsomme kampe mellem politi og demonstranter var vi ved at blive bekymrede for, om vi var ved at miste momentum. Men nu har vi fået pustet ny energi ind i demokratibevægelsen, fordi vi har fået bevis for, at vi stadig har en bred folkelig opbakning,” forklarer Amon Yiu.

De kommunistiske ledere i Beijing har ellers haft travlt med at betegne de mange stadig mere voldelige episoder som ”bølleoptøjer”, der på ingen måde havde befolkningens opbakning. Men som Yiu også påpeger, er valgresultatet også et vink med en vognstang til Beijing om, at styret er nødt til at tage hongkongernes stillingtagen alvorligt – at de rent faktisk vil kæmpe for demokratiske rettigheder. Ganske vist var Kinas udenrigsminister, Wang Yi, hurtigt ud og sige, at uanset valgresultatet så er Hongkong stadig en del af Kina, og at det eneste, det drejer sig om, er at genetablere lov og orden.

”Det skal han jo sige, men i virkeligheden kan det være, at de faktisk er i tvivl om, hvordan de skal reagere. Jeg kan godt være lidt bekymret for, om de nu begynder at stramme grebet omkring Hongkong på andre måder,” siger Amon Yiu og udtrykker bekymring for, om flere demokratiske kandidater vil blive diskvalificeret, så de ikke kan stille på til valget til Hongkongs lovgivende forsamling, LegCo, til næste år.

”For dem drejer det sig jo om, at de endelig ikke må miste kontrollen over Hongkong. Derfor kan jeg godt frygte flere indirekte indgreb fra Beijings side,” indrømmer han og tilføjer, at Demosistos egen kandidat, Joshua Wong, en af demokratibevægelsens store profiler, faktisk som den eneste blev diskvalificeret til lokalvalget.

Spørgsmålet er, om sejren til demokraterne vil lægge en dæmper på urolighederne, nu da det bliver hverdag igen efter valget. Amon Yiu mener, at det kan gøre en forskel, hvis demokraterne kan bruge deres flertal i distriktsrådene til at få deres budskaber ud. Han forudser, at demonstrationerne vil fortsætte i mere afdæmpet form.

”Nu kommer det jo meget an på, hvordan Carrie Lam og Hongkong-regeringen reagerer – om de rent faktisk lytter og imødekommer nogle af vores krav. Men egentlig er jeg ret optimistisk og tror, at demonstrationerne vil blive mindre voldelige. Og det skyldes, at de unge aktivister slet ikke kunne se, at de havde nogen muligheder for at komme til orde, med mindre de brugte vold. Nu har vi en ny og ændret situation, så derfor tror jeg, at vi vil se mindre vold,” forklarer han.

Demokrati-kandidaterne vandt dog ikke alle steder – heller ikke i det lille valgdistrikt på Lamma Island, hvor Chui Caan stillede op for første gang. Men, som hun siger, var det ufatteligt tæt på. Hun fik 975 stemmer mod 1003 til modkandidaten.

”Det var selvfølgelig ærgerligt, at jeg lige nøjagtig ikke blev valgt. Men det vigtigste er, at vi har vundet så mange andre steder. Vi har sejret. Endelig er folk vågnet op og kan se, at vi kan gøre en forskel sammen,” siger Caan og forsikrer, at hun er klar til at stille op næste gang.

Valgdeltagelsen landede på 71 procent mod 47 procent i 2015 og var dermed rekordstor ved distriktsvalgene i Hongkong efter næsten seks måneders protester med krav om mere demokrati.

Godt 1000 kandidater kæmpede om 452 pladser i distriktsrådene. Denne gang satte demokraterne sig på knap 400 pladser mod 126 ved sidste valg. Dermed har de sikret sig flertal i 17 ud af de 18 distriktsråd.

Disse lokale råd tager sig mest af kommunale spørgsmål omkring transport og affald, men har indirekte politisk indflydelse på valget af Hongkongs regeringschef – en post, der lige nu bestrides af den upopulære Carrie Lam.

117 ud af de 1200 personer i den valgkomité, som udpeger regeringschefen, skal komme fra distriktsrådene, og her kommer demokraterne til at besætte stort set alle pladserne.

”Vi har simpelthen fået et uvurderligt boost,” siger Amon Yiu, som Kristeligt Dagblad mødte på Københavns Hovedbanegård inden hjemturen til Kina. Foto: Pia Elers