Prøv avisen

Demokrater i Senatet ønsker hårdt opgør om højesteret

Demokratiske senatorer vil kræve et flertal på 60 procent ved afstemning om højesteretsdommer.

Ledende demokrater er gået stærkt imod præsident Donald Trumps nominering af Neil Gorsuch som nyt medlem af USA's højesteret. Det vil give den meget konservative dommer afgørende indflydelse på omdiskuterede emner som abort, våbenkontrol og homoseksuelles rettigheder.

Den demokratiske senator Kirsten Gillibrand siger, at hun er imod nomineringen af Gorsuch. Hun opfordrer til, at han skal bekræftes af mindst 60 procent af Senatets medlemmer.

Også den demokratisk senator Chris Coons siger, at hans parti vil kræve et flertal på 60 procent.

Trump har nomineret den 49-årige Neil Gorsuch til at udfylde det ledige sæde som den niende dommer i USA's øverste domstol.

Pladsen i højesteret blev tom sidste år, da den konservative højesteretsdommer Antonin Scalia døde.

- Det er min hensigt at kæmpe for det enkelte menneske frem for de store virksomheder og organisationer. Og jeg går imod nomineringen af Gorsuch. Jeg vil insistere på, at det bliver en traditionel afstemning med en flertalsgrænse på 60 procent, siger Gillibrand i en erklæring.

Da Gorsuch er relativt ung, kan han komme til at præge domstolen i mange år fremover. Flere af dommerne er i øjeblikket omkring 80 år.

Gorsuch er i dag dommer ved en appeldomstol. Han har arbejdet for Anthony Kennedy, der har været højesteretsdommer siden 1988.

Kennedy har flere gange været tungen på vægtskålen i højesteretten. Lige nu består den af fire konservative og fire liberale dommere.

Gorsuch formodes at lægge sig i tråd med sin forgænger Scalia. Han kommer derfor ikke umiddelbart til at ændre balancen blandt højesteretsdommerne.