Prøv avisen

Demokrater ignorerer Trump i budgetstrid

Torsdag samledes den nye Kongres i USA. For første gang siden Donald Trump tiltrådte som præsident i januar 2017, har Demokraterne flertallet i Repræsentanternes Hus. Foto: Chip Somodevilla/Ritzau Scanpix

Repræsentanternes Hus trodser Trumps advarsler om veto og godkender budgetforslag, der skal afslutte nedlukning af statsapparatet. Dog uden penge til grænsemur.

Demokraterne spildte ingen tid, før de begyndte at spille med deres nyvundne muskler i Repræsentanternes Hus. Torsdag godkendte de et lovforslag, der har til formål at afslutte en to uger lang delvis nedlukning af det amerikanske statsapparat.

Godt nok havde Det Hvide Hus tidligere på dagen truet med at nedlægge veto mod forslaget om den todelte lovpakke, men det afskrækkede ikke Demokraterne.

Torsdag markerede den første dag med en delt Kongres i Washington, siden Donald Trump tiltrådte som præsident i januar 2017. Således har Demokraterne nu flertallet i Repræsentanternes Hus, mens Republikanerne fortsat har flertallet i Senatet.

Med stemmerne 239 for og 192 imod godkendte Repræsentanternes Hus først en midlertidig finansiering af den amerikanske grænsesikkerhed i form af finansiering af ministeriet for indenlandsk sikkerhed.

Finansieringen gælder foreløbigt til og med den 8. februar og indeholder 1,3 milliarder dollar til grænsehegn samt 300 millioner dollar til andre sikkerhedsforanstaltninger såsom kameraer.

Herefter godkendte de demokratiske medlemmer af Repræsentanternes Hus en finansiering af flere andre ministerier. Den gælder frem til og med 30. september, hvor finansåret slutter.

Ikke overraskende var der ikke så meget som en dollar til Donald Trumps grænsemur at finde i nogle af forslagene.

Trump har krævet fem milliarder dollar til en grænsemur mod Mexico for at holde illegale immigranter ude af USA. Han har tidligere erklæret, at han vil sætte sig imod finansloven for 2019, så længe der ikke er afsat penge til en grænsemur.

Demokraterne nægter dog at acceptere hans krav om at bruge milliarder af dollar på sådan en foranstaltning.

- Vi kommer ikke til at bygge en mur. Sådan en mur har intet med politik at gøre. En mur er mangel på moral mellem to lande. Det er en gammeldags måde at tænke på. Det er ikke omkostningseffektivt, sagde demokraten Nancy Pelosi til journalister sent torsdag.

Tidligere på dagen blev hun valgt som ny formand for Repræsentanternes Hus.

Med lovforslaget forsøger Demokraterne at løsne op for den nedlukning, der i to uger har lammet dele af USA's statsapparat.

Den delvise nedlukning betyder, at flere end 400.000 offentligt ansatte er blevet beordret til at møde på deres arbejde uden løn, mens andre 380.000 er blevet sendt på orlov.

Dog er det ventet, at Trump vil nedlægge veto mod forslaget, ligesom han har gjort det mod lignende beslutninger tidligere.

- Muren - du kan kalde den en barriere, du kan kalde den, hvad du vil - men i bund og grund har vi brug for beskyttelse i vores land, sagde Trump til journalister i Det Hvide Hus torsdag uden at tage imod spørgsmål.

Det er dog langt fra sikkert, at lovforslaget overhovedet når frem til Trumps skrivebord. Først skal det nemlig gennem Senatet, og her har Republikanerne fortsat flertallet.

Den republikanske flertalsleder i Senatet, Mitch McConnell, understregede torsdag, at Senatet ikke har i sinde at godkende et forslag, der ikke har en reel chance for at få Trumps underskrift.

/ritzau/Reuters