Prøv avisen

Demokrater undskylder på stribe

De går alle efter at udfordre Trump i 2020: Øverst fra venstre: Elizabeth Warren, Kamala Harris, Cory Booker, Tulsi Gabbard, Julian Castro, Kirsten Gillibrand, John Delaney og Marianne Williamson. Siden har yderligere to kandidater meldt sig. – Fotos: AFP/Ritzau Scanpix.

Vælgernes krav om politisk korrekthed ansporer demokratiske præsidentkandidater til at undskylde for fortidige synder

Det fyger med undskyldninger i Washington, hvor de demokratiske politikere, der håber på at blive partiets præsidentkandidat næste år, står i kø for at gå bodsgang for tidligere handlinger og holdninger. Undskyldningsbølgen vækker opmærksomhed i USA, hvor den nuværende præsident, republikaneren Donald Trump, er berygtet for konsekvent at nægte at undskylde eller udtrykke anger, uanset hvem han har hånet eller krænket.

”En ting er ved at stå klart: Hvis du er en demokrat, der stiller op som præsidentkandidat, er en undskyldning billetten til startområdet,” som den republikanske strateg Colin Reed udtrykker det i et indlæg i nyhedsmediet Fox News.

Mandag i denne uge undskyldte den demokratiske senator Elizabeth Warren, der i december som den første meldte sig på banen som præsidentkandidat, for at have taget en dna-test for at bevise sin kontroversielle påstand om, at hun er af indiansk afstamning. Inden da bad kongresmedlem og præsidentkandidat Tulsi Gabbard om tilgivelse for antihomoseksuelle udtalelser tidligere i sin karriere.

To andre demokratiske præsidentkandidater, senatorerne Kamala Harris og Kirsten Gillibrand, har ligeledes udtryk anger over holdninger, som hører deres fortid til. Harris siger, at hun fortryder den hårde tilgang til strafferet, som hun var repræsentant for som offentlig anklager i Californien, og Gillibrand har udtrykt anger for sin tidligere konservative kurs på indvandrings- og våbenkontrolområdet.

Og det stopper ikke der. Tidligere vicepræsident Joe Biden, der også er en mulig præsidentkandidat i 2020, har undskyldt for sin rolle i udformningen af en stram retspolitik i 1980’erne og 1990’erne. Og senator Bernie Sanders, der ventes for anden gang at forsøge at blive Demokraternes præsidentkandidat, har undskyldt, efter at det er kommet frem, at medlemmer af hans kampagnestab i 2016 – uden hans vidende – seksuelt chikanerede kvindelige kollegaer.

Så godt som alle demokratiske præsidentkandidater har desuden opfordret deres partifælle Ralph Northam, der er guvernør i delstaten Virginia, til at træde tilbage, efter at det er kommet frem, at han i en årbog fra sine dage som medicinstuderende i 1984 lod sig fotografere i en racistisk udklædning. Northam undskyldte i sidste uge for sin optræden, om end han senere trak i land. I onsdags lød der endnu en opsigtsvækkende undskyldning i Virginia, da Northams justitsminister, demokraten Mark Herring, også bad om tilgivelse for en knap 40 år gammel hændelse, hvor han som ung mand gik til en fest udklædt som afro-amerikansk rapper.

Ifølge politiske eksperter er undskyldningsiveren et billede på de skiftende kulturelle vinde i USA og på den ideologiske venstredrejning af Demokraternes kernevælgere, der er stadig mere optagede af politisk korrekthed og identitetspolitiske kampe. Mens mange demokrater for blot fem eller 10 år siden udtrykte forbehold over for eksempelvis homoseksuelle ægteskaber eller indvandring, så er der i dag mindre plads til sådanne synspunkter i partiet.

”Folk kræver svar på spørgsmål om kandidaternes generalieblad lige nu. Men der er heller ikke nogen tvivl om, at en stor andel af Det Demokratiske Partis vælgere er rykket yderligere til venstre,” siger den demokratiske politiske konsulent Jerry Skurnik til nyhedsmediet The Politico.

Undskyldningerne er imidlertid kun effektive, hvis angeren forekommer ægte, påpeger den politiske krise-konsulent Sara Brady.

”Offentligheden er virkelig tilgivende, men den ser også lige igennem manglende autenticitet. Folk ved, når en undskyldning er oprigtigt ment, og hvornår den ikke er det,” siger hun til avisen The New York Times.

Enkelte politikere, heriblandt i særdeleshed Donald Trump, går i den modsatte grøft. Præsidentens manglende vilje til at gå bodsgang er en central del af hans politiske identitet, forklarer den mangeårige republikanske strateg Ron Bonjean til nyhedsmediet NBC News.

”Trumps afvisning af behovet for at give en undskyldning tiltaler hans vælger- base, fordi de betragter det som et udtryk for styrke og en afvisning af den traditionelle politiske formel for krisehåndtering,” siger han.