Prøv avisen

Demokraterne har behandlet os som bondeknolde

Richard Ojeda er nyvalgt demokratisk delstatssenator i West Virginia, men stemte på Donald Trump i november, fordi han mener, at dennes forgænger Obama og Det Demokratiske Parti ”tog vores levebrød fra os”. – Foto: Stine Kromann Dragsted

De stemte på Donald Trump, fordi deres eget parti blev for elitært og svigtede dem, forklarer de mange demokrater, der nu støtter den republikanske præsident

Richard Ojeda er en af de amerikanere, der er villig til at ofre livet for sit land. Det var han klar til i sine 24 års tjeneste i det amerikanske militær med flere udsendelser til Irak og Afghanistan. Og han var klar, da han sidste år stillede op mod en i hans øjne dybt korrupt politiker i hjemstaten West Virginia, og nær var blevet tævet ihjel.

”En mand bad om en valgbrochure, og da jeg bøjede mig ned, blev jeg slået bevidstløs og tævet med et rør. Men sådan er politik i denne del af landet, der er meget, som ikke tåler at se dagens lys,” siger han.

Otte knogler blev brækket i Richard Ojedas ansigt, men han overlevede og blev valgt til statssenator. Og selvom han er demokrat, jublede han over, at Donald Trump fik hele 68,7 procent af stemmerne i West Virginia ved valget i november. For ligesom flertallet af de registrerede demokrater i delstaten stemte han på republikaneren.

Med Trump i Det Hvide Hus føler Richard Ojeda, at han har fået opbakning i kampen for at give den hvide, hårdtprøvede arbejderklasse i sit valgdistrikt bedre vilkår.

”Vi støtter Donald Trump, fordi vi de seneste otte år har følt det, som om vi var sat udenfor døren. Som om vi var stedbarnet, ingen kunne lide,” siger han med henvisning til Trumps demokratiske forgænger, Barack Obama.

Richard Ojeda er ikke enig i alle den nye præsidents beslutninger og kritiserer blandet andet Trumps miljø- og undervisningsministre, for ”man sætter ikke ulven til at vogte får”. Alligevel var Donald Trump et bedre valg for West Virginias mere traditionelle og konservative demokrater end Hillary Clinton, mener han:

”Vi bakker ikke op om Trump, fordi vi er dumme eller uuddannede, men fordi Obama og Det Demokratiske Parti tog vores levebrød fra os. Hvis de så bare var kommet med en jobplan, men de vendte os ryggen. Det er opskriften på at miste stemmer.”

Der er stadig langt flere registrerede demokrater end republikanere i West Virginia, men siden 2014 har Republikanerne haft et flertal i delstatens kongres og har kunnet sende fire kongresmedlemmer til Washington mod Demokraternes ene mand. West Virginia var også delstaten, hvor Donald Trump hev den største valgsejr i land.

Det overrasker ikke den lokale radiovært Jay Nunley, der selv støttede den socialistiske demokrat Bernie Sanders i valgkampen.

”I 80 år var det her en demokratisk højborg. Ofte var der ingen republikanere på stemmesedlen, fordi de alligevel ikke kunne vinde. Her i West Virginia antog vi, at Det Republikanske Parti var for de rige og for eliterne. Pludselig er vi i en situation, hvor Det Demokratiske Parti også er blevet et eliteparti, bare for en anden gruppe af rige, veluddannede eliter,” siger Jay Nunley.

Opbakningen til Trump og Republikanerne handler til dels om en vrede over, at Demokraterne gennem årene støttede handelsaftaler og skrappe lovkrav til kul- og stålindustrien, som i mange vælgeres øjne er årsagen til, at de vellønnede, ufaglærte arbejderjobs er forsvundet.

”Trump og Det Republikanske Parti kom hertil og sagde, at de ville genindføre en svunden tid, give befolkningen det, de har tabt, tilbage og gøre Amerika storslået igen. Jeg tror ærlig talt ikke, folk forventer, at løfterne kan indfries, men i modsætning til Demokraterne var der her en, der ville gøre forsøget,” siger radioværten.

Men vreden stikker dybere end økonomisk afmagt, mener Jay Nunley. For dem, der lever i USA’s såkaldte fly-over country – den del af landet, de fleste flyver over på vejen mellem storbyerne på de to kyster – handler det om at føle sig dybt forrådt af Det Demokratiske Parti.

”Folk her støtter ikke Trump, fordi de er racister eller hader fremmede eller kvinder, men fordi Det Demokratiske Parti på landsplan – partiet, der plejede at være USA’s arbejder- og middelklasseparti – nu er partiet for eliterne i Silicon Valley eller de veluddannede i nordøst. Eliter, som synes, at vi er afskyelige, fordi vi er hvide og fra landet,” siger han.

Efter en lang karriere som rockradio-vært andre steder, opdagede Jay Nunley, at det kun er blandt de såkaldt ”afskyelige” i hjemstaten, han rigtig føler sig hjemme:

”Her er jeg omgivet af ekstrem fattigdom, forfald, tilbagegang, sygdom, stofmisbrug, ja, listen over, hvorfor det her sted kan synes frygteligt, er lang. Men så er der omgivelsernes fysiske pragt, og jeg har aldrig mødt så omsorgsfulde og elskværdige mennesker som her.”

Jay Nunley medgiver, at modgang og isolation har skabt en dyb skepsis overfor enhver forandring og folk udefra i West Virginia. Det er en mistillid, der bliver næret af forventningen om, at de veluddannede eliter, som har kapret Det Demokratiske Parti, ikke regner deres synspunkter for noget.

”Vi bliver fortalt, at fordi vi er født hvide, tror på Gud og kommer fra landet, så er vi i sagens natur nogle idioter. Vi opfattes som en gruppe bondeknolde, der er uuddannede og har et tilbagestående syn på omverdenen. Det er en grov karikatur, som vi er dødtrætte af,” fastslår Jay Nunley.

Han kalder Trump for en frygteligt præsident, men anerkender, at Trump formåede at vende karikaturen af USA’s vrede, hvide mand på hovedet og gjorde den til sin styrke.

Såvel Richard Ojeda som Jay Nunley opfordrer Det Demokratiske Parti til at vende tilbage til dets rødder blandt USA hvide arbejdere og starte på en frisk med en helt ny ledelse. I hvert tilfælde hvis partiet igen vil gøre sig håb om at vinde i de såkaldte fly-over delstater som West Virginia.