Prøv avisen

Demonstranter til Trump: Du er problemet

Den amerikanske præsident, Donald Trump, hilste onsdag på de redningsarbejdere, der var først på gerningsstedet, da en selverklæret tilhænger af hvidt overherredømme lørdag skød og dræbte 22 personer ved et indkøbscenter i El Paso, Texas. Foto: Saul Loeb/Ritzau Scanpix

Mens Trump besøgte ofre for masseskyderier i El Paso og Dayton, beskyldte demonstranter præsidentens hårde retorik for at opildne til vold og splittelse i USA.

I et forsøg på at indtage rollen som den samlende leder besøgte USA's præsident, Donald Trump, onsdag to amerikanske byer, der i weekenden blev ramt af masseskyderier.

Men Trump blev mødt af vrede demonstranter og verbale angreb fra politiske modstandere.

Præsidenten besøgte først på dagen et hospital i Dayton, hvor flere af de sårede er indlagt efter masseskyderiet, hvor ni personer natten til søndag blev dræbt på en bar.

Her mødte han de sårede og deres familier samt læger og sygeplejersker, der var på arbejde under masseskyderiet.

- Det var et varmt og dejligt besøg, skrev Trump på Twitter efter besøget.

Uden for hospitalet var omkring 200 demonstranter mødt op med skilte, hvor der blandt andet stod "gør noget", "red vores by", og "du er problemet".

Demonstranterne krævede mere våbenkontrol i USA og anklagede Trump for med sin retorik at opfordre til vold mod immigranter og skabe splid og had i landet.

Senere onsdag tog Trump videre til El Paso i Texas, hvor en selverklæret tilhænger af hvidt overherredømme lørdag skød og dræbte 22 mennesker ved et supermarked. Her besøgte præsidenten ligeledes et hospital, hvor mange af de sårede stadig er indlagt.

Det tidligere kongresmedlem Beto O'Rourke, holdt tale for flere hundrede personer i El Paso i anledning af præsidentens besøg.

O'Rourke, der selv kommer fra netop El Paso og forsøger at blive Demokraternes kandidat til præsidentvalget i 2020, betegnede i talen Trump som en person, der opildner til racisme.

Trump langede efterfølgende ud efter pressen, O'Rourke og andre demokratiske politikere, der har kritiseret præsidenten i forbindelse med weekendens masseskyderier.

Trump afviser blankt påstanden om, at hans retorik er skyld i stigende splittelse i USA.

- Mine kritikere er politiske folk, sagde Trump hjemvendt til Det Hvide Hus.

Han forsvarede desuden sin retorik - også i forhold til immigration - og sagde, at den "samler folket".

85 procent af den amerikanske befolkning mener dog, at tonen i den politiske debat er blevet mere negativ. Og et flertal mener, at Trump har skubbet denne udvikling i den forkerte retning, viser en undersøgelse fra Pew Research Center.

Flere Demokrater har krævet et forbud mod semiautomatiske våben, som blandt andet blev brugt ved masseskyderiet i El Paso. Men Trump har afvist med henvisning til, at der "ikke er politisk opbakning til det i øjeblikket".

Til gengæld bakker han op om mere grundige baggrundstjek af personer, der vil købe våben.

Trumps besøg blev dog ikke kun mødt med utilfredshed. Flere lokalpolitikere, der havde udtrykt bekymring forud for besøget, fortalte efterfølgende, at Trump onsdag havde ramt den rette tone.

- Jeg tror, at ofrene og de første redningsfolk på stedet var taknemmelige over, at USA's præsident kom til Dayton, sagde byens borgmester, Nan Whaley.

Hun understregede dog samtidig, at hun var glad for, at Trump ikke havde besøgt det sted, hvor skyderiet skete.

- Ofte er hans retorik meget splittende, og det har vi ikke brug for i Dayton nu, sagde hun.

/ritzau/