Demonstrationer giver hak i Erdogans lederrolle

Sekulære tyrkere har længe været utilfredse med premierminister Erdogan. Hans håndtering af den seneste uges protester vækker nu utilfredshed i egne rækker

Tusinder af unge tyrkere demonstrerer fortsat mod premierminister Erdogan på Taksimpladsen og Tyrkiets storbyer.
Tusinder af unge tyrkere demonstrerer fortsat mod premierminister Erdogan på Taksimpladsen og Tyrkiets storbyer. Foto: George Haddad Demotix Denmark.

Folk her vil gerne tro på Erdogan, men han har knust vores hjerter, og han er nødt til at gøre noget ved det. Han er nødt til at vinde folk tilbage, siger Badir, som driver en lille dagligvarebutik i det kvarter i Istanbul, hvor landets premierminister Recep Tayyip Erdogan voksede op.

Ved siden af Badirs butik ligger Recep Tayyip Erdogan Stadion, og kvarteret er kendt for at give solide støtte til premierministeren både i med- og modgang. Men Erdogans håndtering af den seneste uges demonstrationer har slået skår i begejstringen for premierministeren, som stadig ofte kommer til området for at besøge sin familie.

Det her land tilhører os alle, og vi fortjener alle sammen frihed og muligheden for at demonstrere. Nu kommer folk til skade, og Erdogan kunne have stoppet det. Først efter folk er blevet såret, tog han politiet væk fra Taksim. Han kunne have gjort noget inden, men det gjorde han ikke, siger Badir, som gerne vil have holde sit efternavn skjult.

Siden Erdogan kom til magten i 2002, har han opnået en position som en stærk leder blandt andet takket være en svag politisk opposition. Med knap 50 procent af vælgernes opbakning i ryggen ved det seneste valg har Erdogan sat sig selv i førersædet og leder landet med en selvsikker stil, som af kritikere bliver set som egenrådig og arrogant. En økonomisk vækst på gennemsnitlig fem procent om året har været med til at underbygge Erdogans popularitet i den mere konservative og religiøse del af Tyrkiets befolkning.

LÆS LEDER HER: Erdogan og magtens arrogance

Netop den brede opbakning i befolkningen har Erdogan fremhævet i sine taler i forbindelse med demonstrationerne de senere dage. Erdogan, som på demokratisk vis er valgt til premierminister ved tre valg i træk, sagde i weekenden blandt andet, at demokrati finder sted ved stemmeboksene, og at andre forsøg ikke er demokratiske.

Hvis de kan samle 100.000, så kan jeg samle en million mennesker, sagde Erdogan i lørdags i en tale på tyrkisk tv med henvisning til demonstranterne i de tyrkiske storbyer.

De seneste dages demonstrationer med tilslutning fra mange forskellige grupper er det første egentlige skub til den solide position, Erdogan ellers har haft i sin tid som premierminister. En stor del af demonstranterne er sekulære, akademikere, studerende, kunstnere og miljøforkæmpere i landets storbyer, og der er som sådan ikke noget nyt i, at de er utilfredse med Erdogan og hans AKP-regering men de nylige demonstrationer er første gang, at de forskellige grupper er gået samlet på gaderne med deres kritik af premierministeren.

Nationalt tyrkisk tvs sparsomme dækning af demonstrationerne og politiets hårdhændede fremfærd bliver både kritiseret og hånet af demonstranter. Imens udenlandske tv-stationer har vist billeder fra Taksimpladsen, har tyrkiske tv-kanaler vist madlavningsprogrammer, tv-serier og dokumentarfilm om delfiner. Den manglende nationale dækning af urolighederne bliver af kritikere set som et forsøg fra Erdogans side på at skærme sit bagland, som især lever uden for byerne, for billeder af politiets magtanvendelse.

For én ting er modstanden blandt de nævnte grupper i Tyrkiets storbyer, langt vigtigere er holdningen blandt Erdogans traditionelle støtter. Skulle det konservative, religiøse AKP-bagland vende sig mod ham i forargelse over den måde, politiet har slået ned på demonstranter på, kan det for alvor blive en trussel mod Erdogans magtposition.