Den 11. september dræber fortsat – og det bliver værre

Redningsarbejdere og overlevende ofre efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001 bliver i stigende grad ramt af eftervirkningerne

I dag, 17 år efter angrebene, er knap 10.000 redningsarbejdere og andre, der befandt sig i nærheden af de sammenstyrtede World Trade Center-tårne i New Yorks finansdistrikt, blevet diagnosticeret med kræft, og titusinder andre lider af andre sygdomme relateret til angrebene.
I dag, 17 år efter angrebene, er knap 10.000 redningsarbejdere og andre, der befandt sig i nærheden af de sammenstyrtede World Trade Center-tårne i New Yorks finansdistrikt, blevet diagnosticeret med kræft, og titusinder andre lider af andre sygdomme relateret til angrebene. Foto: Mark Lennihan/Ritzau Scanpix

Den død og ødelæggelse, som terrorister i kaprede passagerfly udløste i New York og Washington den 11. september 2001, fortsætter med at dræbe i USA.

I dag, 17 år efter angrebene, er knap 10.000 redningsarbejdere og andre, der befandt sig i nærheden af de sammenstyrtede World Trade Center-tårne i New Yorks finansdistrikt, blevet diagnosticeret med kræft, og titusinder andre lider af andre sygdomme relateret til angrebene. Det viser tal fra det føderale sundhedsprogram World Trade Center Health Program, WTCHP, der sikrer lægehjælp til de, som er blevet syge som følge af angrebene.

Og alt tyder på, at det bliver værre nu. Amerikanske eksperter vurderer, at antallet af mennesker, der er døde efter at have indåndet giftigt støv og aske i og omkring Ground Zero, hvor tvillingetårnene havde stået, ved udgangen af dette år vil overgå antallet af mennesker – 2977 – der omkom i selve angrebene.

Flere undersøgelser indikerer, at 11. september-redningsarbejdere i dag har betydeligt højere rater af blandt andet blod-, hud-, blære- og nyrekræft end den almene befolkning.

Artiklen fortsætter under annoncen

”Den 11. september 2002 dræber stadig. Det er bedrøveligt, at dette sårbare fællesskab af helte og overlevere svinder ind dag for dag,” siger aktivisten John Feal, der selv var med til at rydde op i de rygende ruiner efter angrebet, til avisen New York Post.

Ifølge John Feal, hvis organisation FealGood Foundation lobbyer på vegne af 11. september-hjælpearbejderne, har der i år været flere dødsfald – 163 – end i noget andet år, siden han begyndte at føre regnskab i 2008.

Efter at World Trade Center-tårnene sank i grus, spredte tykke gulliggrå skyer af dampe, røg og byggeaffald sig ud over New York.

Resterne af tårnene indeholdt asbest, bly, glas, tungmetaller, cement, gips, giftgasser og andre farlige stoffer, der blandede sig med eksploderende brændstof fra de to kaprede passagerfly samt døde kroppe og brændende elektronik fra de mange ødelagte kontorer. Kombinationen af høje temperaturer og de mange forskellige materialer var en særligt giftig cocktail, og vidner har siden beskrevet, hvordan støvet klistrede sig til deres lunger og næsebor.

De mange rednings- og oprydningsarbejdere, der strømmede til området i dagene, ugerne og månederne efter angrebet, var uforberedte, forklarer Michael Crane, der er medicinsk direktør for WTCHP-programmet på Mount Sinai hospitalet i New York:

”De vidste ikke, hvad de havde med at gøre. De havde ikke det tilstrækkelige udstyr til at beskytte sig selv,” siger han til avisen USA Today.

Umiddelbart efter angrebet forsikrede repræsentanter for de amerikanske myndigheder New Yorks befolkning om, at den luft, som de indåndede, var ufarlig.

Dette har siden vist sig at være usandt, og efter en politisk strid vedtog Kongressen i 2010 den såkaldte Zadroga-lov, der dækker de sundhedsrelaterede omkostninger for de, der blev syge af den urene luft. Loven er opkaldt efter politibetjenten James Zadroga, som var del af redningsindsatsen ved Ground Zero, og som døde i 2006 af vejrtrækningsproblemer.

Op mod 70.000 mennesker, heriblandt politi, brandfolk og byggearbejdere, deltog i den massive bjergnings- og oprydningsindsats ved Grund Zero.

Årsdagen for 11. september 2001 markeres i dag over hele USA.

Præsident Donald Trump deltager i en mindehøjtidelighed i Shanksville i Pennsylvania, hvor et af de i alt fire kaprede passagerfly styrtede ned, efter at heltemodige passagerer angiveligt forsøgte at storme cockpittet.