Prøv avisen

Den 11. september dræber fortsat – og det bliver værre

I dag, 17 år efter angrebene, er knap 10.000 redningsarbejdere og andre, der befandt sig i nærheden af de sammenstyrtede World Trade Center-tårne i New Yorks finansdistrikt, blevet diagnosticeret med kræft, og titusinder andre lider af andre sygdomme relateret til angrebene. Foto: Mark Lennihan/Ritzau Scanpix

Redningsarbejdere og overlevende ofre efter terrorangrebet på USA den 11. september 2001 bliver i stigende grad ramt af eftervirkningerne

Den død og ødelæggelse, som terrorister i kaprede passagerfly udløste i New York og Washington den 11. september 2001, fortsætter med at dræbe i USA.

I dag, 17 år efter angrebene, er knap 10.000 redningsarbejdere og andre, der befandt sig i nærheden af de sammenstyrtede World Trade Center-tårne i New Yorks finansdistrikt, blevet diagnosticeret med kræft, og titusinder andre lider af andre sygdomme relateret til angrebene. Det viser tal fra det føderale sundhedsprogram World Trade Center Health Program, WTCHP, der sikrer lægehjælp til de, som er blevet syge som følge af angrebene.

Og alt tyder på, at det bliver værre nu. Amerikanske eksperter vurderer, at antallet af mennesker, der er døde efter at have indåndet giftigt støv og aske i og omkring Ground Zero, hvor tvillingetårnene havde stået, ved udgangen af dette år vil overgå antallet af mennesker – 2977 – der omkom i selve angrebene.

Flere undersøgelser indikerer, at 11. september-redningsarbejdere i dag har betydeligt højere rater af blandt andet blod-, hud-, blære- og nyrekræft end den almene befolkning.

”Den 11. september 2002 dræber stadig. Det er bedrøveligt, at dette sårbare fællesskab af helte og overlevere svinder ind dag for dag,” siger aktivisten John Feal, der selv var med til at rydde op i de rygende ruiner efter angrebet, til avisen New York Post.

Ifølge John Feal, hvis organisation FealGood Foundation lobbyer på vegne af 11. september-hjælpearbejderne, har der i år været flere dødsfald – 163 – end i noget andet år, siden han begyndte at føre regnskab i 2008.