Den finske informationskriger i Donetsk

Den 43-årige finne Janus Putkonen er modstander af EU, Nato og globaliseringen. Han støtter de ...

Den 43-årige finne Janus Putkonen er modstander af EU, Nato og globaliseringen. Han støtter de russiskvenlige oprørere i det østlige Ukraine og har grundlagt et nyhedsbureau i Donetsk for at formidle oprørernes og russernes syn på krigen i Ukraine. – Foto: Jens Malling

Det er en kamp for en russiskledet multipolær verdensorden, hvor regionale befolkninger kan være selvstyrende – for en mere stabil og sikker verden.
Janus Putkonen

Aftenens finale i det europæiske Melodi Grand Prix foregår omkring 10 timers kørsel fra krigen i det østlige Ukraine. Her har finnen Janus Putkonen meget andet at tænke på end en sangdyst. Han driver nyhedsbureauet Doni, der producerer nyheder på engelsk til gavn for oprørerne i Donetsk

Janus Putkonen blæser cigaretrøg ud bag sit skrivebord i redaktionslokalerne på Donetsk Pushkina-gaden i centrum af Donetsk i det østlige Ukraine. Ingen lader sig genere. Det er fridag, og Donis redaktion ligger tom hen.

Den 43-årige finne viser stolt sit hjertebarn frem: Hans hænder bladrer gennem en tyk mappe, der danner grundlaget for separatisternes engelsksprogede pressetjeneste. Grafer, be-skrivelser, analyser – den omhyggelige forretningsplan overbeviste hurtigt de nye magthavere i Folkerepublikken Donetsk om nødvendigheden af at oprette et nyhedsbureau målrettet et vestligt publikum.

Republikken blev udråbt i foråret 2014. Sammen med en lignende statsdannelse omkring industribyen Lugansk har den ligget i krig med resten af Ukraine lige siden. Den dumpe lyd fra tungt artilleri, der trænger gennem vinduerne til Donis redak- tion, understreger kendsgerningen. Men krigen bliver ikke kun ført med de 152 kaliber granater, hvis ekko ruller ind over byen med korte mellemrum. Sideløbende finder en kamp om sandheden sted.

Konflikten i Østukraine er også en krig på informationer og evnen til at definere de voldelige begivenheder til

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.