Katastrofer i fortiden har rustet Finland til corona

For første gang tager Finland et lager af forsyninger i brug, som landet har samlet efter den kolde krig

Magnus Hakenstad, forsker ved det norske forsvarsakademi, kalder Finland for ”den mest forberedte nation af de nordiske lande”. ”De er altid klar til en stor katastrofe eller en tredje verdenskrig,” siger han til The New York Times.
Magnus Hakenstad, forsker ved det norske forsvarsakademi, kalder Finland for ”den mest forberedte nation af de nordiske lande”. ”De er altid klar til en stor katastrofe eller en tredje verdenskrig,” siger han til The New York Times. Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix.

Siden coronaepidemien tog fart, har der over hele verden været et akut behov for masker, beklædningsudstyr, medicin og respiratorer, og flere lande som Kina, Sverige og Tyskland har sendt udstyr på tværs af landegrænserne for at hjælpe nogle af de hårdest ramte befolkninger. Også i Danmark har manglen på værnemidler været et stort emne.

Et af de lande, der ikke har manglet udstyr, selvom landet ikke var særskilt forberedt på corona, er Finland. Landet har siden 1950’erne indsamlet forsyninger i tilfælde af, at de igen skulle blive udsat for en invasion som den sovjetiske i 1939 eller en anden katastrofe. Det drejer sig ikke blot om medicin og værnemidler, men også landbrugsudstyr, fødevarer og materialer til at lave ammunition, der bruges i sprængladninger som miner og håndgranater.

Det ligger nærmest i det finske folks dna at være beredt, siger Tomi Lounema, direktør for den finske nødforsyningsberedskabsstyrelse, Nesa, til den amerikanske avis The New York Times.

Magnus Hakenstad, forsker ved det norske forsvarsakademi, kalder Finland for ”den mest forberedte nation af de nordiske lande”.

”De er altid klar til en stor katastrofe eller en tredje verdenskrig,” siger han til avisen.

Ifølge Nesa, som blev etableret i 1992, er Finland godt forberedt i en krise.

”Mens mange andre europæiske lande holdt op med at opretholde forsyninger efter den kolde krig, er Finland forsat, også i lyset af landets geografiske placering, som gør os mere udsat i krisesituationer i forhold til at skaffe globale forsyninger,” skriver styrelsen i et skriftligt svar til Kristeligt Dagblad.

Det er endnu for tidligt at sige, om forsyningerne vil gavne i coronakrisen.

”Overordnet set er der er en god mulighed for, at Finland vil kunne stå imod det pres, som krisesituationen skaber og vil komme oven vande igen. Psykologisk modstandsdygtighed er en af styrkerne i det finske samfund,” skriver Nesa.

Det er lidt over to uger siden, at Finlands hospitaler begyndte at modtage udstyr fra det lager, landet har samlet sammen.

Der er lidt over 2100 coronasmittede i Finland, og 28 mennesker har mistet livet til virussen, ifølge Johns Hopkins University som fører statistik over coronasmittede verden over. Det finske medie Helsinki Times skriver dog, at smittetallet antages at være 20 til 30 gange højere end det officielle tal, eftersom at landet ikke tester omfattende.

Norge, Sverige og Danmark havde tidligere også lagre af mad, medicin og udstyr til våben, men det stoppede man med efter Murens fald.

”Den ’evige fred’ så ud til at komme, så vi behøvede ikke længere samle forsyninger sammen,” siger Fredrik Bynander, der er direktør ved det Samfundsmæssige Sikkerhedscenter ved det svenske Forsvarsakademi til The New York Times.