Prøv avisen

Kim Jong-un: Den lunefulde unge tyran

Kim Jong-uns liv og virke er så hemmelighedsomgærdet, at der endda er usikkerhed om hans fødeår. Han kom til verden i 1982, 1983 eller 1984 som søn af den nordkoreanske leder Kim Jong-il og sønnesøn af det stalinistiske regimes stifter, Kim Il-sung. Han menes at have gået på kostskole i Schweiz 1998-2000, hvor han blev præsenteret som diplomatsøn. Foto: Wong Maye-E/AP/ritzau

Kim Jong-un ligner en komisk tegneserieskurk. Men Nordkoreas gådefulde unge diktator sætter nu en skræk i verden

Den lavstammede, buttede Kim Jong-un er et nemt offer for karikaturtegnere overalt i verden. Men den kæderygende unge mand med den særprægede, højt opsatte frisure og det fjogede smil skal ikke undervurderes som blot en komisk excentriker. Nordkoreas unge diktator er efter alt at dømme et lunefuldt og kalkulerende magtmenneske, der nu er ved at gøre den isolerede asiatiske land til en af de få nationer i verden i stand til at ramme amerikansk territorium med et atommissil.

Tidligere i denne uge rapporterede den amerikanske avis The Washington Post, at Nordkorea ifølge en hemmeligholdt rapport fra det amerikanske forsvar er tættere på at blive en atommagt end hidtil antaget. Og kort efter eskalerede ordkrigen mellem USA og Nordkorea, da den amerikanske præsident, Donald Trump, lovede at bruge ”bål og brand” mod regimet, hvorefter styret i Pyongyang truede med at angribe den amerikanske ø Guam, hvor USA har flere militærbaser.

Den gensididge sabelraslen udløser nervøsitet og uro verden over. Kim Jong-un er en gådefuld og uforudsigelig aktør, og de begrænsede oplysninger, som er kommet frem om hans seks år ved magten, tegner et billede af en nådesløs og brutal leder, der er i stand til nærmest hvad som helst.

Ifølge en rapport fra det sydkoreanske institut for national sikkerhedsstrategi har Kim Jong-un siden 2014 henrettet over 140 af sine egne militære ledere og topembedsmænd, heriblandt hans egen onkel og mentor. Det menes også, at han står bag mordet på sin ældre halvbror Kim Jong-nam, som engang blev betragtet som tronarving, og som i februar blev forgiftet af nervegiften VX i en malaysisk lufthavn.