Europaekspert: Den politiske strømpil styres af følelser

Ser man nærmere på, hvad det er, der sker, går højrepopulismen og nationalismen indtil videre stadig blot fremad og fremad
Charlotte McDonald-Gibson

De nylige valg i Frankrig og Storbritannien viser, at politikere med ægte entusiasme for liberale værdier kan udmanøvrere nationalisterne. Men Europa bør ikke lulle sig ind i en tro på, at højrepopulismen er på retur, siger europaekspert Charlotte McDonald-Gibson

Mange EU-venlige, politisk liberale europæere har draget et lettelsens suk efter de nylige valg i Frankrig og Storbritannien.

Efter et kaotisk 2016, hvor briternes udmelding af EU og Donald Trumps valgsejr i USA syntes at indvarsle en ny nationalistisk og højrepopulistisk æra i Vesten, trækker valgene i Frankrig og Storbritannien i en anden retning.

Centrumkandidaten Emmanuel Macrons overbevisende valgsejr i Frankrigs præsidentvalg og Labour-lederen Jeremy Corbyns overraskende gode resultater i det britiske parlamentsvalg bragte en vis normalitet tilbage til europæisk politik.

Dertil kommer valgene i Holland, hvor politikeren Geert Wilders, der er kendt som en skarp kritiker af islam og EU, klarede sig dårligere end forventet, og i Østrig, hvor Norbert Hofer fra Frihedspartiet i december tabte præsidentvalget til den uafhængige kandidat, Alexander Van der Bellen.

Men det ville være en fejl at tro, at højrepopulismen er på vej væk fra europæiske kontinent. Det siger den britiske journalist og europaekspert Charlotte McDonald-Gibson, der dækker EU for det amerikanske ugemagasin TIME og er forfatter

Prøv avisen gratis i en måned
Du kan få adgang til denne artikel og Kristeligt Dagblad i en måned helt uden omkostninger.
Allerede abonnent? Log ind.

Kommentarer

Du skal have en Facebook-profil for at kunne kommentere denne artikel. Husk at brud på reglerne kan medføre, at dine kommentarer bliver fjernet, og din profil udelukkes fra debatten. Læs mere om vor moderering her.

 
 
 

Prøv Kristeligt Dagblad 4 uger gratis!

Indtast dit telefonnummer herunder og klik 'Næste'. Tilbudet er uforpligtende og dine personlige oplysninger behandles fortroligt.