Den tjekkiske Trump står til sejr

Mangemillionær, karismatisk og skandaleresistent. En forretningsmand, der bliver politiker og vil drive landet som en forretning. Lyder det bekendt? Tjekkiet har i Andrej Babis fået sit eget svar på USA’s Donald Trump

Andrej Babis, der her signerer sin bog ”Min drøm for Tjekkiet” i Prag, er egentlig slovak, da han er født i Bratislava, men har gjort både politisk og erhvervsmæssig karriere i Tjekkiet. –
Andrej Babis, der her signerer sin bog ”Min drøm for Tjekkiet” i Prag, er egentlig slovak, da han er født i Bratislava, men har gjort både politisk og erhvervsmæssig karriere i Tjekkiet. – . Foto: Petr David Josek/AP/ritzau.

Andrej Babis står afslappet i sin blå blazer og hvide rullekrave og sludrer med nogle af de fremmødte. Den 63-årige forretningsmand sætter sin signatur i sin bog ”Min drøm for Tjekkiet”. Det hele foregår på hyggelig vis. Andrej Babis nikker lyttende, mens Miroslav Myska taler med ham.

”Det er helt sikkert, at jeg stemmer på ham,” fortæller 67-årige Miroslav Myska, der beskriver sig selv som en meget dedikeret støtte.

”Hvorfor skulle en god forretningsmand ikke også være en god politiker? Hans modstandere er politiske veteraner, der har været i politik i 25 år og aldrig har gjort noget for folket. De er kun i politik for deres egen interesse. Babis bekymrer sig om folket. Han har ikke brug for pengene,” siger Miroslav Myska.

I 2011 satte Andrej Babis fokus på den systematiske korruption i landet. Tusindvis af tjekker bakkede op om hans forening ”De utilfredse borgeres aktion”, som blev til akronymet ANO. Mindre end 24 måneder senere blev ANO landets næststørste parti med 18,7 procent af stemmerne. Partiet gik i regering med socialdemokraterne, og Andrej Babis blev finans- og viceregeringschef.

Selvom Babis siden har mistet både sin ministertitel og parlamentariske immunitet som følge af mistanker om skattesnyd og fusk med EU-støtte, står hans parti til omkring 25 procent af stemmerne ved parlamentsvalget i dag og i morgen.

”Det bliver svært et se en flertalskoalition udenom ANO,” mener lektor emeritus på Institut for Statskundskab fra Syddansk Universitet Søren Riishøj.

Mange medier har døbt Andrej Babis Tjekkiets Donald Trump, men det er kun som forretningsmænd, at de minder om hinanden, mener Søren Riishøj. Andrej Babis er mere fåmælt og pragmatisk end den amerikanske præsident, og der er ideologiske forskelle mellem de to.

”Andrej Babis prøver at præsentere et alternativ til de bestående partier, en anden form for organisation og med en aideologisk politik uden relation til det klassiske højre-venstre,” siger han.

Det er derfor ikke af ideologiske årsager, at Andrej Babis er imod sanktioner mod Rusland, modstander af euroen eller taler for et indvandringsstop. Det handler om simple cost-benefit-vurderinger, forklarer Søren Riishøj.

De østeuropæiske Visegrad-lande har de senere år med Ungarn og Polen i spidsen været nogle af de mest højlydte kritikere af EU-samarbejdet i unionen.

Valget i Tjekkiet følges med bekymring fra Bruxelles, for Andrej Babis taler også imod et tættere EU-samarbejde. Rent politisk står han dog langt fra den ungarske premierminister, Victor Orbán, og det polske regeringspartis leder, Jaroslaw Kaczynski, mener Søren Riishøj:

”Han er ikke national-konservativ som Orbán og Kaczynski. Han er en business-politiker og pragmatisk. Han kommer ikke til at føre en ideologisk kamp mod Bruxelles. Han ønsker ikke en konflikt.”

Men hvis ANO går i regering med det konservative borgerparti ODS, vil den nye regering føre en langt mere euroskeptisk kurs end den socialdemokratiskledede regering. Selvom tjekkerne har oplevet markant økonomisk fremgang, siden de blev medlemmer af EU for 13 år siden, hører de til blandt dem, der er mest skeptiske over for unionen. Kun en tredjedel mener, at det er godt at være medlem af EU, hvor Tjekkiet med tre procent kan præstere den laveste ledighed.

Babis’ vej til at føre i meningsmålingerne har dog ikke været uden bump. Ligesom Trump oplever han, at der bliver sat spørgsmålstegn ved sammenblandingen af forretninger og politiske embede. Babis ejer blandt andet to landsdækkende aviser og landbrugs-, kemi- og fødevarekoncernen Agrofert med over 30.000 ansatte.

”Han samler politisk magt, økonomisk magt og mediemagt i en grad, som ikke er set i dette land siden 1989. Han er i en konstant risiko for interessekonflikt,” sagde premierminister Bohuslav Sobotka om sin egen finansminister i 2015.

Det var efter interne stridigheder og anklager om misbrug af EU-midler og skattefusk, at Sobotka fyrede Babis i maj. Og op til valget har politiet sigtet Andrej Babis for fusk med knap 15 millioner kroner i EU-støtte i forbindelse med byggeriet af wellness-resortet Storkereden syd for Prag i 2008.

Hovedpersonen selv afviser alle anklager og mener, de er udtryk for et politisk angreb. Hans vælgere tror ham.

”Det er andre, der har forsøgt at fælde ham. Medierne er de værste. De fordrejer alting,” siger Miroslav Myska.

Da et flertal i parlamentet i sidste måned stemte for at fratage Babis dennes parlamentariske immunitet, så han selv frem til at blive renset.

”I kan ikke lukke munden på mig, intimidere mig eller stoppe mig. Og I kan ikke slippe af med mig,” lød det fra ANO-lederen under debatten.