Dengang David slog Goliath

Den euforiske stemning, der fulgte i kølvandet på Israels sejr over Jordan, Syrien og Egypten i Seksdageskrigen, som begyndte den 5. juni og sluttede den 10. juni for 40 år siden, er for længst drevet over

Dengang David slog Goliath

De følelsesladede billeder af israelske faldskærmstroppers befrielse af Grædemuren sælges i dag kun til sentimentale turister, der besøger Israel for første gang og blændes af minderne fra krigen, de husker som den lille David mod Goliath.

Hos israelerne selv har besættelsen af Vestbredden og det østlige Jerusalem for længst forvandlet de heroiske minder til en problematisk dagligdag, hvor palæstinensiske intifadaer, enorme udgifter til bosættelser og international kritik er en fast del af dagligdagen.

Kristeligt Dagblad bringer i denne uge en række artikler om konsekvenserne af seksdageskrigen for 40 år siden.

Den israelske sejr i Seks-dageskrigen i 1967 blandt andet med senere forsvars- og premierminister Ariel Sharon som befalingsmand betød, at landet pludseligt kontrollerede Sinai, Gaza, Østjerusalem, Vestbredden og Golan-højderne. Og selvom der var jubel i gaderne ved Jerusalems officielle genforeningsdag den 16. maj, hvor de 40 år efter jødisk kalender var gået, vurderer eksperter, at besættelsen har forrået den israelske befolkning udover at være en økonomisk og politisk byrde.