Prøv avisen

Der er hul igennem i lukkede Kashmir

17 ud af omkring 100 telefoncentraler i delstaten Kashmir er lørdag eftermiddag dansk tid genåbnet, efter de har været lukket siden 5. august. Myndighederne venter at åbne nettet gradvist i weekenden. Foto: Tauseef Mustafa/Ritzau Scanpix

Indiske myndigheder har lettet en smule på sin hårde kurs mod den del af Kashmir, som Indien kontrollerer. Fastnettelefoner er åbnet i flere områder.

I denne weekend er fastnettelefoner formentlig i høj kurs i den del af Kashmir-delstaten, som Indien kontrollerer.

Lørdag åbnede myndighederne dele af den kommunikative nedlukning, der har præget området siden 5. august.

- Fastnettet er åbnet i dele af alle distrikter i Kashmir, siger politichef Dilbag Singh til nyhedsbureauet AFP.

Både fastnettelefoner, mobiltelefoner og internettet blev afbrudt i området, da Indien skrottede Kashmirs særstatus i den indiske forfatning.

Paragraffen har hidtil forhindret indere - og her i særlig grad hinduer - i at bosætte sig i delstaten Jammu og Kashmir. Det er nu blevet muligt.

I frygt for vrede og voldelige protester som modsvar til beslutningen blev også 10.000 soldater sendt til området.

Mobilnettet er også genåbnet i dele af den mere fredelige Jammu-region, oplyser politichefen. Nettet vil blive genåbnet gradvist i løbet af weekenden, lyder det videre.

Til trods for den manglende telefoniske kontakt gik hundredvis af borgere alligevel på gaden fredag.

Protesterne resulterede i voldelige sammenstød med politiet. Ordensmagten endte med at bruge tåregas mod demonstranterne, der kastede med sten.

Borgerne er vrede over, at Kashmirs særstatus er fjernet og den måde, det blev gjort på, fortæller 30-årige Mohammed Altaf Malik.

- Vi blev lukket ned og ikke engang spurgt, siger han til AFP, da han er på vej til at besøge sin nabo på hospitalet.

Lørdag eftermiddag dansk tid var der meldinger om, at indiske og pakistanske styrker igen har skudt over grænsen i Kashmir.

En indisk soldat skal have mistet livet. Skyderierne er ikke usædvanlige, men efter særstatussen er blev fjernet, har stemningen været særligt anspændt.

Skyderierne finder sted dagen efter, at FN's sikkerhedsråd fredag diskuterede situationen i delstaden for første gang siden 1971 på opfordring af Pakistan og Kina.

Pakistan lovpriste efterfølgende mødet. Landet opfatter FN-interessen som et tegn på, at konflikten er et internationalt anliggende.

Indien derimod insisterer på, at det er et nationalt emne. Landets FN-repræsentant var efter mødet tydeligt irriteret.

- Vi har ikke brug for internationale indblanding til at fortælle os, hvordan vi skal leve. Vi er mere end en milliard mennesker, sagde Syed Akbaruddin ifølge AFP.

I en telefonsamtale med Pakistans premierminister fredag opfordrede præsident Donald Trump, til, at de stridende parter mødtes.

Indien og Pakistan har ligget i stridigheder om Kashmir, siden de to lande opnåede selvstændighed i 1947.

/ritzau/