Prøv avisen

Ambassadør: Der er ingen vej tilbage for Colombias fredsproces

Ifølge ambassadør Mogens Pedersen har Duques (billedet) tilgang til fredsaftalen dog været mere konstruktiv og pragmatisk, end man kunne have forventet. ”Men der er stærke kræfter i hans parti, der vil gøre alt for at modarbejde fredsaftalen, ” siger Mogens Pedersen. Foto: Ritzau Scanpix

Selvom krisen i nabolandet Venezuela fylder meget i øjeblikket, har Colombia rigeligt med egne udfordringer på vejen mod fred, vurderer ambassadør

Trusler på livet og attentatforsøg har sammen med et stigende antal drab på aktivister rystet Colombia, hvor mindst 300 sociale ledere er blevet dræbt de seneste to år, siden en fredsaftale satte en stopper for 52 års borgerkrig. Samtidig medfører krisen i Venezuela diplomatiske kurrer på tråden og en massiv strøm af flygtninge.

Danmarks ambassadør i Colombia, Mogens Pedersen, ser først og fremmest de mange drab på sociale ledere som et udtryk for statens manglende evne til retsbeskyttelse af civilbefolkningen.

”Det er stærkt bekymrende for fredsprocessen. Der er ingen tvivl om, at der ligger komplicerede problemstillinger og stærke interesser bag disse drab. Det er vigtigt, at myndighederne sørger for opklaring og retsforfølgelse. Den manglende efterforskning og domfældelse af dem, der står bag, skaber mistillid omkring fredsprocessen,” siger Mogens Pedersen.

Sociale ledere er den brede fællesbetegnelse for menneskerettigheds- og fredsfortalere samt repræsentanter for indianske og afrocolombianske og bonde- og faglige organisationer. Drabene er med til at skabe usikkerhed om fredsprocessen og regeringens vilje til at virkeliggøre fredsaftalen fra efteråret 2016. Præsident Ivan Duque blev blandt andet valgt på sin kritik af fredsaftalen, som hans forgænger, nobelsfredspristageren Juan Manuel Santos, indgik. Duque er kommet med mange stærkt formulerede meldinger om, at han ville ændre vitale dele i fredsaftalen som mandatet for den særlige fredsdomstol (JEP).

”JEP er en hjørnesten i freds- og forsoningsprocessen, hvor det væsentlige er, at de anklagede fortæller sandheden, bliver dømt, og ofrene efterfølgende får erstatning og oprejsning. Heldigvis er det ikke lykkedes at ændre ved JEP’s mandat, selvom især dele af den yderste højrefløj og militæret gerne ser JEP forsvinde,” siger Mogens Pedersen.

Ifølge ambassadøren har Duques tilgang til fredsaftalen dog været mere konstruktiv og pragmatisk, end man kunne have forventet.

”Men der er stærke kræfter i hans parti, der vil gøre alt for at modarbejde fredsaftalen, ” siger Mogens Pedersen med en henvisning til, at præsidentens parti, Centro Democratico, favner mange af de store jordejere i Colombia, hvoraf flere er imod fredsaftalen.

Eksproprieringen af tusinder af bønders jord var den oprindelige årsag til, at den marxistiske gruppe Farc indledte sit oprør i 1964.

En anden væsentlig del af fredsaftalen er at få reintegreret omkring 7000 tidligere guerillasoldater i det civile liv. Det går langsomt, hvilket er farligt for fredsprocessen, især fordi flere af eksguerillaerne er ”hoppet af” og gået med i kriminelle bander.

Den danske ambassadør mener dog, at det er positivt, at Farc i dag er omdannet til et politisk parti. Den nys indviede Sandhedskommission under ledelse af jesuiterpræsten Francisco de Roux ser ambassadøren også som et væsentligt skridt fremad.

”Her godt et halvt år efter, at Ivan Duque overtog præsidentposten, er der sket fremskridt på nogle områder, men det er op ad bakke på andre,” siger Mogens Pedersen.

Han understreger, at Danmark, EU, FN og hele det internationale samfund bakker op om Colombias fredsaftale:

”Det er vigtigt, at vi fastholder den politiske dialog med Colombias regering og præsident om, hvordan fredsaftalen kan styrkes. Præsident Ivan Duque ønsker jo heller ikke at stå tilbage i historien som manden, der lagde fredsaftalen i graven.”