Derfor bliver Theresa May på posten trods store nederlag

Hvordan kan det være, at den britiske premierminister Theresa May ikke går af efter to historisk store Brexit-nederlag i parlamentet? Kristeligt Dagblad spørger og svarer

Theresa May er ikke typen, der render af pladsen. Hun er drevet af en høj grad af pligtopfyldelse, og hun insisterer på, at det er hende, der skal løfte opgaven med gennemføre Brexit og få briterne ud af EU på en ordentlig måde. Hun vil ikke stå med samme politiske eftermæle som sin forgænger David Cameron.
Theresa May er ikke typen, der render af pladsen. Hun er drevet af en høj grad af pligtopfyldelse, og hun insisterer på, at det er hende, der skal løfte opgaven med gennemføre Brexit og få briterne ud af EU på en ordentlig måde. Hun vil ikke stå med samme politiske eftermæle som sin forgænger David Cameron. Foto: Ritzau Scanpix.

Hvordan kan Theresa May blive siddende efter det største og fjerdestørste politiske nederlag til en premierminister nogensinde?

Normal parlamentarisk tradition vil sige, at en regeringsleder og hendes regering ikke kan overleve så store parlamentariske lussinger, som dem Theresa May er blevet påført omkring den aftale, hun har fået forhandlet på plads med EU om de praktiske formaliteter omkring selve den historiske skilsmisse. Nederlaget i januar var det største nogensinde til en siddende premierminister, da hun tabte med hele 230 stemmer.

Det gik kun marginalt bedre tirsdag aften, da aftalen blev afvist med stemmerne 391 imod og 242 for, men forskellen på 149 stemmer markerer stadig det fjerdestørste nederlag for en britisk regeringschef historisk set. Alligevel betyder det ikke automatisk, at hun ryger som premierminister. I januar fulgte oppositionspartiet Labour op på resultatet med en mistillidsafstemning, og den viste tydeligt, at de dele af hendes parlamentariske grundlag, som er kategoriske modstandere af hendes Brexit-aftale, ikke er villige til at vælte hende, og derfor bliver Theresa May siddende.

Men vil det ikke være lettest for Theresa May bare at gå selv?

Det kunne hun i princippet godt. Men Theresa May er ikke typen, der render af pladsen. Hun er drevet af en høj grad af pligtopfyldelse, og hun insisterer på, at det er hende, der skal løfte opgaven med gennemføre Brexit og få briterne ud af EU på en ordentlig måde. Hun vil ikke stå med samme politiske eftermæle som sin forgænger David Cameron, der skabte Brexit-problemet ved at udskrive folkeafstemningen for at tækkes det EU-kritiske bagland hos De Konservative– og så smuttede, da det stod klart, at han havde tabt folkeafstemningen.

Betyder det så, at hun sidder solidt som partileder og premierminister?

Overhovedet ikke. Der har længe været spekulationer om, hvem der skal tage over efter hende, og mange kandidater kører sig selv mere eller mindre åbenlyst i position. Men ingen vil overtage jobbet, før Brexit er i hus. Det er en tabersag, fordi De Konservative er så splittede internt i spørgsmålet.

Theresa May har selv lovet, at hun ikke står i spidsen for partiet ved næste valg, som finder sted senest i juni 2022. Men ingen forventer, at hun sidder så længe, og mange taler om, at hun er ude af porten ret hurtigt efter, at der er fundet en løsning på Brexit.