Prøv avisen

Derfor er Norge blevet et mål for terror

Spekulationerne om, hvem, der stod bag terrorangrebet i Norge i går, har været mange. En 32-årig, stærkt nationalistisk mand er nu anholdt. Her ses Visepolitiminister Roger Andresen og stabschef Johan Fredriksen under en pressebriefing. Foto: Holm Morten

Gårsdagens terror-angreb i Oslo er langt fra opklaret. Men det står allerede fast at islamiske terrororganisationer har mange grunde til at rette angreb mod Norge

Selvom Norge, godt gemt væk i det nordlige Skandinavien, ikke synes at være nogen oplagt topscorer på terrororganisationernes top 10, mener terroreksperter, at der er en række årsager til, at netop Norge ligger højt på ønskelisten hos terrororganisationerne. Ingen har i skrivende stund taget ansvar for gårsdagens angreb i Oslo og på øen Utoya, men Eli Karmon, terrorforsker ved Det Tværfaglige Center i Herzlia i Israel, mener at der er meget høj sandsynlighed for at islamiske terrororganisationer står bag gårsdagens angreb.

Hans første tanker efter angrebene går flere år tilbage til al-Qaedas angreb i Madrid i 2004.

Noget tyder på, at Norge i dag bliver opfattet på samme måde, som Spanien blev opfattet af al-Qaeda i 2004. Efterforskning af angrebet i Madrid viser, at al-Qaeda havde en klar opfattelse af, at det rette pres på Spanien ville føre til landets tilbagetrækning fra krigen i Irak. Det havde al-Qaeda ret i, og måske er det den samme strategi, der står bag angrebene i Oslo, hvor bagmændene så håber, at Norge efterfølgende vil blive presset af den offentlige opinion til at trække sine soldater ud af Afghanistan, siger Eli Karmon.

Den svenske terrorekspert, Magnus Ranstorp, mener også, at det er sandsynligt, at al-Qaeda der står bag den angivelige terrorbombe i Oslo. Og angrebet kunne ligeså vel være sket i Danmark, fordi trusselsbilledet er det samme.

Det kunne ligeså vel være sket i Danmark. Det blinker rødt i Danmark hele tiden. Det er ikke for at skræmme, men omfanget af terrortruslen i Danmark er meget høj. Politiets Efterretningstjeneste (PET, red.) fortjener ros for, at det ikke er kommet til så alvorligt et terroranslag i Danmark, siger Magnus Ranstorp Ritzau.

Det faktum, at gårsdagens angreb blev rettet mod det officielle Norge, ministerier og en politisk sommerlejr, hvor statsminister Jens Stoltenberg, endda skulle have deltaget i går, tyder på, at angrebene er meget nøje planlagt og at der står en dygtig organisation med stor erfaring bag.

Det er tydeligt, at terroristerne er gået efter mål med størst mulig symbolsk værdi, siger Eli Karmon.

Den israelske terrorforsker afviser ikke, at angrebene også kan være relateret til Norges militære indsats i Libyen, hvor præsident Gaddafi flere gange har truet koalitionen med gengældelsesangreb.

Men der kan, ifølge Eli Karmon, være andre årsager til, at Norge er på terroristernes sigtekorn foruden det faktum, at Norge opfattes som et blødt mål, hvor efterretningstjenesterne ikke er så aggressive som i andre europæiske lande og i USA.

Vi bør huske, at Norge tidligere er blevet truet af al-Qaeda, fordi en norsk avis også trykte Jyllands-Postens Muhammed tegninger. Det kan også være en grund til, at Norge bliver ramt af terror nu, siger Eli Karmon.

Det var den kristne avis Magazinet, der trykte Jyllands-Postens tegninger, mens dagbladet Verdens Gang, der også fik sine kontorer ramt i angrebet i Oslo ikke bragte Muhammed-tegningerne, hvilket får eksperter til at nedtone Muhammed tegningerne som terroristernes årsag til at rette angreb mod Norge.

En tredje årsag til, at Norge er en topprioritet for islamistiske terrorister i øjeblikket kan, ifølge Eli Karmon være en retssag, der har vakt opsigt i Norge gennem de seneste måneder.

De norske myndigheder har forsøgt at skabe grundlag for at udvise den irakiske kurder, Mullah Krekar, der spiller en rolle i ledelsen af organisationen Ansar al-Islam.

Det er ikke lykkedes Norge at udvise Mullah Krekar, men under retssagen har der flere gange lydt trusler fra radikale islamisters side om at en udvisning vil få katastrofale følger for Norge, siger Eli Karmon.

En helt anden årsag til, at der nu rettes angreb mod Norge kan være, at den danske efterretsningstjeneste har været i stand til at forhindre en række angreb inden for de seneste år, hvilket, ifølge Eli Karmon, kan have fået terroristerne til at lede efter et blødere mål i nabolaget.

allan@k.dk