Derfor har Kina undgået vestligt demokrati

Ung dansk forsker har gjort en ny opdagelse om demokratiets levevilkår uden for Europa. Der er en overraskende sammenhæng mellem staters alder og den europæiske indflydelse, de er blevet udsat for.

Lederne af Kommunistpartiet i Kina. Fra venstre til højre: Zhang Gaoli, Liu Yunshan, Zhang Dejiang, Xi Jinping, Li Keqiang, Yu Zhengsheng og Wang Qishan.
Lederne af Kommunistpartiet i Kina. Fra venstre til højre: Zhang Gaoli, Liu Yunshan, Zhang Dejiang, Xi Jinping, Li Keqiang, Yu Zhengsheng og Wang Qishan. . Foto: MARK RALSTON Denmark.

Den danske politolog Jacob Gerner Hariri har god grund til at være stolt. Resultaterne fra hans ph.d.-afhandling har været forsidestof i verdens mest prestigefyldte videnskabelige tidsskrift for statskundskab.
Hans resultater påviser, at ældre stater uden for Europa statistisk er mindre demokratiske end nyere statsdannelser. Jo mere organiseret en stat var, da europæiske kolonisatorer ankom omkring år 1500, desto mindre demokratisk et samfund har landet i dag.

»Tidlig statsdannelse har i sig selv haft negativ indflydelse på udviklingen af demokrati, fordi territorier med stærke, statslignende institutioner var bedre til at holde europæerne stangen. Og dermed også til at holde demokratiske strømninger fra Europa ude,« forklarer Jacob Gerner Hariri, der nu forsætter sit arbejde fra ph.d.-projektet som postdoc på Københavns Universitet, til Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ
: Det antikke Athen gav os ikke demokratiet


Hans opdagelse er bemærkelsesværdig, fordi den identificerer en ny grundfaktor i et lands muligheder for at udvikle demokrati. Det er et spørgsmål som mange forskere tumler med, men som mange har svært ved at finde sikker, evidensbaseret viden om.


Jacob Gerner Hariris resultater er dog usædvanligt robuste: Han har analyseret 111 lande udenfor Europa med statistisk materiale fra fire forskellige demokrat-indekser. Og alle fire indekser har givet samme konklusion, selv efter talrige kontrolforsøg. Samtidig favner hans tese bredt i forhold til de øvrige faktorer man kender til.

»Vi har længe vidst, at lande med rige naturressourcer som olie eller diamanter er mindre demokratiske, og at veluddannede og rigere lande er mere demokratiske. Men vi vidste ikke, at tidlige stater var mindre demokratiske,« fortæller forskeren.

LÆS OGSÅ
: Internettet får vores demokrati til at smuldre

»Den primære årsag er, at de simpelthen var stærke nok til at tæve europæerne, når vi kom. Europæerne eksporterede tidlige demokratiske institutioner, og de lande der var stærke nok til at holde europæisk indflydelse ude, har derfor i mindre grad udviklet demokratiske strukturer,« siger Jacob Gerner Hariri.


Han peger blandt andet på Kina og flere mellemøstlige stater som eksempler og tilføjer:

»Den ældste stat i Afrika syd for Sahara, Etiopien, er også det eneste afrikanske land, der aldrig har været koloniseret i længere tid.«
Andre lande, som eks. Indien og mange mellemøstlige stater, havde stærke statsdannelser men ikke stærke nok til at holde europæerne ude.

Læs hvorfor det var nemmere at eksportere demokrati til USA, Canada og Australien på Videnskab.dk.