Derfor spiller Egypten en nøglerolle i Gaza

Efter at have sørget for våbenhvile mellem Israel og Hamas fortsætter Egypten med at spille en vigtig rolle i forholdet mellem parterne. Kristeligt Dagblad spørger og svarer på, hvorfor denne udvikling finder sted

Derfor spiller Egypten en nøglerolle i Gaza
Foto: Mohammed Salem/Reuters/Ritzau Scanpix.

Det var hverken USA eller EU, der sørgede for, at Israel og Hamas i Gaza for nylig blev enige om at erklære våbenhvile efter 11 dages kampe. Det var derimod Egypten, der udnyttede sin unikke regionale status som et af de eneste lande, der taler med begge parter i konflikten. Og det er Egypten, der i øjeblikket fører an ved at værne om våbenhvilen og stå for forhandlingerne om Gazas fremtid.

Hvorfor er det Egypten, der spiller denne rolle?

Siden den islamistiske Hamas-bevægelse tog magten ved et kup i Gaza i 2007, har Israel og Hamas udkæmpet fire større slag. Hver gang er det Egypten, der har mæglet en våbenhvile. Årsagen til Egyptens dybe involvering er først og fremmest, at Gaza var under egyptisk herredømme mellem 1948 og 1967. I dag har Gaza to grænseovergange til omverdenen, den ene mod Israel og den anden mod Egypten, hvilket betyder, at Egypten har daglig kontakt til myndighederne i Gaza via handel, rejsetilladelser og andet samarbejde.

Hvad er Egyptens rolle som mægler?

At opnå en våbenhvile mellem Hamas og Israel var kun begyndelsen. Siden da har parterne forhandlet via egyptiske mæglere i Kairo om en langsigtet løsning for Gaza. Forhandlingerne omfatter Israels krav om frigivelse af to israelske statsborgere, der holdes fanget i Gaza og udlevering af to israelske soldaters jordiske rester fra krigen i 2014. Til gengæld kræver Hamas løsladelse af op imod 400 palæstinensiske fanger fra israelske fængsler samt en økonomisk ordning, der kan sikre både Gazas – og Hamas’ fremtid.

Denne gang synes Egyptens rolle at være mere omfattende end tidligere. Hvad betyder det?

Meget tyder på, at Egypten ønsker en mere omfattende rolle. Måske endda, som det israelske dagblad Jerusalem Post citerer anonyme palæstinensiske kilder for at sige, at opnå en permanent egyptisk tilstedeværelse i Gaza.

Sagen er, at Egypten under præsident al-Sisi opfatter Gaza som en vigtig brik i landets bestræbelser på at bekæmpe de væbnede islamister på Sinai-halvøen. I årevis har Sinai været hjemsted for islamistiske grupper fra Hamas til al-Qaeda og Islamisk Stat. For at komme denne sikkerhedstrussel til livs er Egypten nødt til at styrke sin indflydelse i Gaza, hvor både Hamas og Islamisk Jihad nyder samarbejde med Sinais terrorbevægelser. For Egyptens vedkommende er det et signal om, at man tager Sinai alvorligt og anser Gaza for at være en del af problemet. Det er en strategisk beslutning, der står i kontrast til tidligere egyptiske præsidenters negligering af både Sinai og Gaza. Egypten har som Israel betalt en høj pris for mange års samarbejde mellem islamisterne i Gaza og Sinai.

Er det årsagen til, at Egypten ønsker at føre an i genopbygningen af Gazas infrastruktur?

Det er en del af samme strategiske beslutning. Egypten frygter på lige fod med Israel øget iransk tilstedeværelse i Gaza. Iran leverer i forvejen ekspertise og penge til Hamas i Gaza for at gøre bevægelsen til en forlænget arm i Irans kamp mod staten Israel. Egypten følger Irans ageren i regionen nøje, og man har for længst noteret sig, at de områder og konflikter, Iran retter sit fokus mod, ofte vokser til lange og uoverskuelige krige. Som i Syrien, Yemen og Irak. Når det gælder Gaza, er Israel og Egypten enige om, at Irans rolle skal stoppes, før situationen glider ud af kontrol. Samtidig er Egyptens rolle også et signal til præsident Erdogan i Tyrkiet, der især de seneste år har forsøgt at fremstå som regional garant for Gaza.

Så Egyptens modus operandi er at involvere sig selv mest muligt for at holde andre ude og styre tingene selv?

Ja, det er den nye udvikling i Egyptens rolle. Men det er også vigtigt at forstå, at Egyptens regime har meget at vinde internt ved at hjælpe Gaza. Det Muslimske Broderskab i Egypten er Hamas-bevægelsens ideologiske fader, og ved at hjælpe Gaza kan den egyptiske regering fremstå som en magtfaktor, der ikke kun forfølger og fængsler Broderskabets medlemmer, men også hjælper, når det er nødvendigt.

Ja, det er den nye udvikling i Egyptens rolle. Men det er også vigtigt at forstå, at Egyptens regime har meget at vinde internt ved at hjælpe Gaza. Det Muslimske Broderskab i Egypten er Hamas-bevægelsens ideologiske fader, og ved at hjælpe Gaza kan den egyptiske regering fremstå som en magtfaktor, der ikke kun forfølger og fængsler Broderskabets medlemmer, men også hjælper når det er nødvendigt.