Derfor udsletter Islamisk Stat den historiske hukommelse

I denne uge har terrorbevægelsen Islamisk Stat fortsat sine omfattende ødelæggelser af antikke helligdomme og kulturarv i Irak. Det handler både om religion og politik

RB PLUS Islamisk Stat knuser kulturarv i Irak. Militante medlemmer af den ekstreme gruppe Islamisk Stat (IS) har med mukkerter og lufthamre ødelagt uvurderlige, antikke kulturskatte på et museum i den irakiske storby Mosul, fremgår det af en video, som jihadisterne har lagt på nettet. AFP PHOTO.
RB PLUS Islamisk Stat knuser kulturarv i Irak. Militante medlemmer af den ekstreme gruppe Islamisk Stat (IS) har med mukkerter og lufthamre ødelagt uvurderlige, antikke kulturskatte på et museum i den irakiske storby Mosul, fremgår det af en video, som jihadisterne har lagt på nettet. AFP PHOTO.

Islamisk Stat (IS) dræber og forfølger kristne og shia-muslimer med den ene hånd og ødelægger områdets kulturskatte med den anden.

Denne uge blev endnu et bevis på, at IS udøver både en etnisk, religiøs og kulturel udrensning i de områder i Irak og Syrien, som terrorbevægelsen regerer over. Militante medlemmer af IS har i løbet af ugen kidnappet mindst 220 assyriske kristne og samtidig brændt bøger og smadret op mod 3000 år gamle statuer.

FN's Sikkerhedsråd vedtog for blot få uger siden en resolution som reaktion på IS' fortsatte kulturelle ødelæggelser samt plyndring af antikke kulturskatte fra det tidligere Mesopotamien. Torsdag svarede IS imidlertid igen på omverdenens frustrationer ved at udsende nye videoer på internettet, hvor man kan se IS-soldater med mukkerter og lufthamre destruere antikke kulturskatte på et museum i den irakiske storby Mosul. En anden video viser ødelæggelsen af en statue af en bevinget tyr ved indgangen til oldtidsbyen Nineveh.

Tidligere på ugen brændte IS omkring 10.000 bøger og sjældne manuskripter, da det offentlige bibliotek i Mosul blev sprængt i luften.

Ødelæggelserne vækker mindelser om Talebans ødelæggelser af Bamyian Buddha-figurerne i Afghanistan i 2001.

Irina Bokova, generaldirektør for Unesco, FN's organisation for uddannelse, kultur og videnskab, kalder IS' handlinger for en kulturel tragedie og har bedt Sikkerhedsrådets formand indkalde til endnu et hastemøde om beskyttelse af Iraks kulturarv som en integreret del af landets sikkerhed.

På en video fra IS siger en mandlig IS-kriger ifølge det franske nyhedsbureau AFP: ”Disse genstande bag mig er figurer for folk fra gammel tid. De tilbad dem i stedet for Gud.”

Samtidig nævner manden i videoen, at profeten Muhammed også fjernede og begravede statuer i Mekka.

Arkæologer og kulturarvseksperter mener, at der er tale om både originale, kopierede og rekonstruerede kulturarvsgenstande, der stammer fra den assyriske periode flere hundrede år f.Kr. og fra den antikke by Matra, som ligger i ørkenen omkring 100 kilometer sydvest for Mosul, der er Iraks næststørste by.

IS har destrueret antikke islamiske og kristne monumenter og statuer i både Syrien og Irak, hvor minareter og moskéer med kupler er blevet jævnet med jorden ved hjælp af både sprængstof og bulldozere. IS har efter sigende en bataljon kaldet Katayib Taswiya, der har til formål at identificere og destruere ”hedenske moskéer”.

Omfanget af ødelæggelser og plyndringer af kulturarv i området kendes ikke, men både danske og udenlandske arkæologer mener, at verdenshistoriske overleveringer fra det historiske område Mesopotamien er i overhængende fare for at gå helt tabt.

”Der er enorme mængder af gamle og arkæologiske genstande af stor værdi i dette område,” siger Troels Myrup-Kristensen, lektor i klassisk arkæologi ved Aarhus Universitet.

Han har i et tidligere interview med Kristeligt Dagblad beskrevet IS' behandling af kulturarven som en ”ikonoklasme” eller billedstorm. Det er et forsøg på at tilintetgøre symboler fra tidligere religioner for at udvise ens egen religions dominans. Et kendt eksempel på billedstorm var nazisternes afbrænding af tusindvis af bøger skrevet af jøder eller andre, man var uenige med.

Den moderne billedstorm, IS udfører, har både et religiøst og et politisk motiv, pointerer Troels Myrup-Kristensen, som har forsket i ikonoklasme tidligere i verdenshistorien.

IS' fortolkning af sunni-islam pålægger dem at ødelægge monumenter, der har en ”idoliserende” funktion. Altså religiøse monumenter og billeder, der på en eller anden måde fokuserer på mennesket frem for guddommen, som for eksempel profeten Jonas' grav, der blev sprængt i luften i byen Mosul i juli.

IS' politiske motiv er ifølge Troels Myrup-Kristensen at tiltrække opmærksomhed til gruppens sag:

”Det nye ved den ikonoklasme, vi ser i Irak og i Afghanistan, er, at den er blevet global i sit udtryk. Tidligere har den været et meget lokalt fænomen, hvor formålet var at skrive de gamle religioner ud af historiebøgerne. Men da de ødelagde Buddha-statuerne i Afghanistan, sendte Taleban et globalt signal om deres dagsorden. Det er ikonoklasmens paradoks: At lige netop gennem ødelæggelsen af billederne erkender du også, at de har en værdi.”