Prøv avisen

Desmond Tutu til Gaddafi: Træd af!

Den sydafrikanske ærkebiskop, Desmond Tutu, opfordrede forleden direkte den libyske leder Moammar Gaddafi til at træde af Foto: Carl de Souza.

Ærkebiskop Desmond Tutu er overbevist om at modstanderne af den libyske leder Moammar Gaddafi vil vinde kampen om frihed i deres land

Den sydafrikanske ærkebiskop, Desmond Tutu, der er kendt for sin kamp for menneskerettighederne, opfordrer nu direkte den libyske leder Gaddafi til at træde af:

"Gaddafi må erkende sandheden - at befolkningen i Libyen kræver forandring, og at han ikke kan stå i vejen for dem."

Desmond Tutu talte på vegne af gruppen The Elders, da han roste de libyske oprørere for den tapperhed de har udvist ved at vende sig mod Gaddafi:

"Jeg beundrer deres mod til at tage kampen op mod en leder, der har erklæret brutal krig mod sit eget folk for at klynge sig til magten."

"Dette er et moralsk univers - det libyske folk har retten på deres side, og jeg er sikker på, at de vil lykkes i deres stræben efter frihed," sagde han.

The Elders er en uafhængig gruppe af globale ledere, der blandt andre tæller medlemmer som Jimmy Carter, Nelson Mandela og Aung San Suu Kyi.

Ifølge ChristianToday udtalte The Elders forleden, at den eneste måde at stoppe blodsudgydelserne i Libyen på, er ved at det internationale samfund opretholder presset på Gaddafi om at træde af.

"De (The Elders, red.) udtrykte tilfredshed med den enstemmige afstemning i FN's Sikkerhedsråd om at henstille Libyen til Den Internationale Straffedomstol på grund af dets voldelige forsøg på at undertrykke oprørerne," skriver ChristianToday.

På trods af Gaddafi-regimets grusomheder, advarede FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, om, at tusindvis af libyer kan dø i kampen for frihed hvis ikke der snart gribes ind:

"Vi har brug for konkrete initiativer på stedet for at kunne yde humanitær og medicinsk bistand. Tiden er altafgørende. Tusindvis af liv er på spil."