Desperat Putin er krigens farlige joker

Rusland vil måske massemobilisere, gøre krigen farligere og sende landets unge mænd i døden

Om en uge er det årsdagen for Sovjetunionens sejr i 1945 over nazismen. Forberedelserne til den store militærparade i den anledning er allerede i fuld gang i Moskva, og for Vladimir Putin bliver den 9. maj også dagen, hvor han skal vise, at han har greb om magten i Rusland.
Om en uge er det årsdagen for Sovjetunionens sejr i 1945 over nazismen. Forberedelserne til den store militærparade i den anledning er allerede i fuld gang i Moskva, og for Vladimir Putin bliver den 9. maj også dagen, hvor han skal vise, at han har greb om magten i Rusland. Foto: Maxim Shemetov/Reuters/Ritzau Scanpix.

Maj er normalt forårets komme i Rusland og russerne valfarter til deres datjaer og planter forspirede tomatplanter og andet, man har forberedt den seneste tid til den klassiske nyttehave, som sovjetborgerne dyrkede med flid som et helt nødvendigt supplement til den varemangel, som den kommunistiske planøkonomi jævnligt producerede.

Nyttehaverne kan få en renæssance i 2022, 30 år efter, at planøkonomien brød sammen. Den markedsøkonomi, der er opbygget over de seneste 30 år, er grundlæggende udfordret af de vestlige sanktioner, der har koblet Rusland af globaliseringen, ført til et exodus af vestlige virksomheder fra den russiske markedsplads og – nu igen – til varemangel i de russiske butikker.