Corona-vaccinens opfindere er et beskedent ægtepar, der bare gerne vil hjælpe

Mens tyske medier har kaldt det tysk-tyrkiske ægtepar Özlem Türeci og Ugur Sahin, der står bag arbejdet med at udvikle en lovende coronavaccine, for en succeshistorie om integration, går parret selv mest op i sit arbejde

"Et drømmehold” kalder forretningsforbindelsen Matthias Kromayer det tysk-tyrkiske par Özlem Türeci og Ugur Sahin, der har stået bag udviklingen af en lovende coronavaccine. Over for den tyrkiske avis Hürriyet siger han endvidere om Ugur Sahin, at ”trods alt hvad han har opnået, er han fortsat en utrolig beskeden og sympatisk person”. – Foto: Stefan F. Sämmer Via Www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix.
"Et drømmehold” kalder forretningsforbindelsen Matthias Kromayer det tysk-tyrkiske par Özlem Türeci og Ugur Sahin, der har stået bag udviklingen af en lovende coronavaccine. Over for den tyrkiske avis Hürriyet siger han endvidere om Ugur Sahin, at ”trods alt hvad han har opnået, er han fortsat en utrolig beskeden og sympatisk person”. – Foto: Stefan F. Sämmer Via Www.imago-Images.de/Imago/Ritzau Scanpix.

Egentlig ville hun være nonne. Der var bare det problem, at hun var muslim. Men det tænkte Özlem Türeci ikke så meget over, da hun som barn var med far på arbejde. Faderen var læge på det katolske sygehus i provinsbyen Lastrup i den nordtyske delstat Niedersachsen.

”Jeg ville hjælpe og være ligesom de kappeklædte kvinder, der talte meget med Gud,” har hun tidligere fortalt i et interview med det tyske erhvervsmagasin Impulse.

Og hjælpe har Özlem Türeci gjort. Ikke som nonne, men som læge og forsker. Det er nemlig den 53-årige tysk-tyrkiske kvinde, der sammen med sin mand, 55-årige Ugur Sahin, som indehavere af firmaet Biontech har udviklet den kandidat til en coronavaccine, der i sidste uge blev præsenteret af den amerikanske medicinalgigant Pfizer. En vaccinekandidat, der i fase 3-tests har vist sig at være effektiv mod coronavirus i 95 procent af tilfældene, oplyste selskabet i går.

Modsat hvad man kunne tro, er interviewet med Özlem Türeci i Impulse ikke lavet i anledning af nyheden om det epokegørende gennembrud i kampen mod coronavirussen. Interviewet er ni år gammelt, for hun har det bedre med at stå i laboratoriet end at stå frem i medierne. I det sjældne interview med Impulse beskriver journalisten hende som et ”nærmest genert væsen” og ”en sart lille person med runde briller og flade sko”. Omend hun også fremhæver Özlem Türecis ”tillidsvækkende” fremtoning, der betyder, at man tror på, ”at for denne kvinde er det sagen, det drejer sig om”.

At det er sagen, det drejer sig om, kan også siges om Ugur Sahin. For nok har han qua sin position som direktør for Biontech – Özlem Türeci er forskningschef – på det seneste været en del i medierne. Men Ugur Sahin er som hustruen først og fremmest læge og drevet af selvsamme ønske om at hjælpe uden at sætte sig selv først. Så da det tyske netmedie businessinsider.de spurgte ham, om han selv agter at blive vaccineret, svarede han godt nok ja, men understregede samtidig:

”Men allerførst må vi være sikre på at få vaccineret de personer, der virkelig har brug for det: De ældre, folk med underliggende sygdomme og sundhedspersonalet.”

Det er samme personlige beskedenhed, der ligger bag afvisningen af et tilbud fra den amerikanske præsident, Donald Trump, der med et stort pengebeløb som lokkemad ønskede at lave en eksklusiv kontrakt med Biontech. Til det tilbud lød Ugur Sahins svar i avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung:

”Samarbejde er nøglen til at løse denne globale udfordring. Det er slet ikke til diskussion, om en vaccination kun skal være tilgængelig for Kina, Tyskland eller USA.”

Nu er penge så heller ikke et problem for parret, der i 2001 grundlagde firmaet Ganymed, som forsker i antistofbehandling for kræft. Det firma solgte de i 2016 for et milliardbeløb til det japanske medicinfirma Astellas, og selvom de efter salget ifølge businessinsider.de kan kalde sig det 93. rigeste par i Tyskland, har det ikke fået parret til at hvile på laurbærrene.

Ønsket om at hjælpe og ægteparrets nærmest protestantiske arbejdsetik – Özlem Türeci har tidligere over for avisen Süddeutsche Zeitung karakteriseret sig selv som en ”preussisk tyrker” – blev ført videre i selskabet Biontech, som de havde stiftet i 2008 sammen med immunologen Christoph Huber. Som Ganymed var firmaet primært fokuseret på kampen mod kræft, men da Ugur Sahin i januar læste en videnskabelig artikel om den nye coronavirus i Kina, samlede han firmaets 1300 ansatte og bebudede, at nu skulle Biontech satse på at finde en vaccine mod corona.

11 måneder senere har firmaet så en vaccinekandidat, der virker endog meget lovende, men måske meget sigende for parrets beskedenhed har mange af Ugur Sahins kommentarer i den anledning mest drejet sig om at dæmpe forventningerne om, at alt meget snart bliver godt igen. For det tager tid at vaccinere milliarder af mennesker. I et interview med det britiske mediehus BBC lyder hans prognose således, at hvis vaccinationsprogrammet kører efter planen, ”så vil vi have en normal vinter næste år”.

I Tyskland har parrets tyrkiske baggrund fyldt en del i dækningen af corona-gennembruddet.

For eksempel har medienetværket RND skrevet, at ”historien om parret Sahin og Türeci er en af millioner succeshistorier fra mennesker i dette land, hvis forældre ikke er fra Tyskland”, mens nyhedsmagasinet Focus har kaldt parret for ”et strålende eksempel på succesfuld integration.”

Ægteparret selv gør ikke meget ud af deres etnicitet og er måske i virkeligheden mest på linje med journalisten og forfatteren Hatice Akyün, der til avisen Tagesspiegel har sagt:

”Hvor ville det være dejligt, hvis de kun blev målt på hvem og hvad de er, og ikke på, hvor deres forældre kommer fra.”