”Det bliver ikke en ny Tjernobyl-katastrofe”

Ulykken på det japanske atomkraftværk Fukushima 1 er så meget under kontrol, at der ikke er grund til at frygte et alvorligt radioaktivt udslip, vurderer eksperter

Eksplosion på det japanske atomkraftværk Fukushima 1.
Eksplosion på det japanske atomkraftværk Fukushima 1. Foto: .

Der er ingen grund til at frygte en atomkatastrofe på trods af flere eksplosioner og tale om nedsmeltning på det japanske atomkraftværk Fukushima 1.

Det fastslår danske eksperter, som i går fulgte udviklingen på de japanske atomkraftværker tæt.

LÆS OGSÅ: Verden beder for Japan

"Der er på ingen måde tale om en ny Tjernobyl-katastrofe," forsikrer programleder Bent Lauritzen på Afdelingen for Strålingsforskning ved Risø DTU.

I løbet af gårsdagen tikkede nye telegrammer jævnligt ind med advarsler om nye eksplosioner og fare for radioaktive udslip fra Fukushima-værket som en følge af det gigantiske jordskælv og den altødelæggende tsunami, som ramte Japans nordøstlige kyst i fredags. Skælvet, der er det værste i Japan i 140 år og målte 9,0 på richterskalaen, satte sammen med de voldsomme vandmængder strømmen ud af drift på Fukushima 1 – hvilket igen førte til overophedning, eksplosioner og ned-smeltning. Også kølesystemet på et andet atomkraftværk i landet satte ud i løbet af i går, men nødsystemet virker.

I aftes vurderede japanerne selv ulykken på Fukushima 1 til fire på INES-skalalen (International Nuclear Event Scale red.). Til sammenligning blev atomkatastrofen i Tjernobyl kategoriseret som syv, det højeste trin på skalaen.

"Det er en alvorlig ulykke i Japan, men en ulykke uden risiko for omgivelserne. Den kan ende med at blive korrigeret op til fem, men det vil stadig kun være en meget lille del af den japanske lokalbefolkning, som vil være i risiko for at blive udsat for stråling," fastlår Bent Lauritzen.

Han mener, at ulykken i Japan trækker paralleller til reaktorulykken på Tremileøen i USA i 1979. Ulykken førte til en delvis ned-smeltning af reaktorbrændslet, men takket være den tætte reaktorindeslutning var det radioaktive udslip til omgivelserne minimalt. Ifølge Bent Lauritzen er det sandsynligt, at resultatet bliver nogenlunde det samme efter atomulykken i Japan.

"Først kom der et jordskælv på 9,0 på Richterskalaen, så en flodbølge og til sidst en eksplosion, og det ser ud til, at reaktorerne har klaret alle hændelserne uden et alvorligt radioaktivt udslip, så måske kan man konkludere, at sikkerheden var i orden. Men selvfølgelig kan man også lære af ulykken," siger han og understreger, at ulykken i Japan ikke skal så tvivl om sikkerheden på atomkraftværker i Vesten.

"Sikkerheden er god på vestlige værker," fastslår han.

Også Bertel Lohmann Andersen, kernefysiker og formand for foreningen af atomkrafttilhængerne, Reel Energi Oplysning, vurderer, at situationen går i den rigtige retning i Japan trods mistanke om kernenedsmeltning i flere reaktorer på Fukushima 1.

"Det er vigtigt at pege på, at kernenedsmeltning ikke er synonym med et kæmpemæssigt udslip. Kernen kan godt smelte indeni reaktoren, uden at der kommer noget ud af den grund. Måske ender vi med et par smeltede kerner eller tre, men sådan som situationen ser ud lige nu, er der ingen grund til at frygte et radioaktivt udslip," understreger Bertel Lohmann Andersen, der formoder, at tabene omkring atomkraftværkerne mest af alt bliver af økonomisk karakter.

Grundet den lille risiko for et alvorligt radioaktivt udslip ser han heller ingen grund til nu at piske en stemning op i Europa om faren ved atomkraft. I går eftermiddag strømmede massevis af demonstranter ud i Tysklands gader for at vise deres lede ved kernekraft, men det er en overreaktion, som formentlig ikke kommer til Danmark, vurderer Bertel Lohmann Andersen.

"Jeg tror ikke, at danskerne vil rette kritisk henvendelse til vore naboer, som vi importerer strøm fra, når der er vindstille i Danmark. Jeg mener, der i Tyskland bliver pisket en urimelig stemning op om faren ved atomkraft. Tyskland har verdens sikreste atomkraftværker, og jeg kan ikke mindes, at man på noget tidspunkt har set en tsunami hen over Rhindalen, konstaterer Bertel Lohmann Andersen.

schelde@k.dk