Det danske eventyr i Golfen fejres i Abu Dhabi

Få arkæologer i Danmark har fulgt det danske eventyr i Golfen så tæt som Flemming Højlund, museumsinspektør på Moesgård

Danske arkæologer be-gyndte at grave i Bahrain i 1953, i Qatar i 1956, i Abu Dhabi i 1958, i Saudi Arabien i 1964 og endelig i Oman i 1968. Arbejdet er det største, arkæologer i Danmark nogensinde har påtaget sig uden for landets grænser, og i Abu Dhabi blev det fejret med åbningen af en udstilling i oasebyen Al Ain den 2. februar. Her ses Flemming Højlund foran en planche af det nye Moesgård Museum, der åbner i 2014 og som noget nyt har en permanent udstilling af nogle af de danske fund i Golfen.
Danske arkæologer be-gyndte at grave i Bahrain i 1953, i Qatar i 1956, i Abu Dhabi i 1958, i Saudi Arabien i 1964 og endelig i Oman i 1968. Arbejdet er det største, arkæologer i Danmark nogensinde har påtaget sig uden for landets grænser, og i Abu Dhabi blev det fejret med åbningen af en udstilling i oasebyen Al Ain den 2. februar. Her ses Flemming Højlund foran en planche af det nye Moesgård Museum, der åbner i 2014 og som noget nyt har en permanent udstilling af nogle af de danske fund i Golfen. . Foto: Anna Klitgaard.

Støvvinde har i de sidste dage nedsat sigtbarheden markant og farvet himlen beige over emiratet Abu Dhabi, der er en del af De Forenede Arabiske Emirater. Sandet kryber ind overalt og danner en autentisk kulisse for åbningen af udstillingen af danske fund gravet ud af netop disse omgivelser i de seneste 50 år. I alle retninger ud fra oasebyen Al Ain breder ørkenen sig nemlig, og kun vandet i de naturlige kilder har gjort det muligt for mennesker i årtusinder at overleve her.

Det er rester fra disse civilisationer, danske arkæologer i 1958 begyndte at udgrave. Dengang inviterede sheik Zayed bin Sultan Al Nahyan arkæologerne Peter Vilhelm Glob og Geoffrey Bibby fra Moesgård Museum ved Aarhus til at grave i oasebyen Al Ain. Sheiken havde læst om parrets arbejde med at finde Edens Have i Bahrain i et britisk magasin, og som overhoved for en ny stat på jagt efter en fortid kontaktede han dem derfor med det samme. I løbet af to uger begyndte Glob og Bibby arbejdet, og undersøgelser viste straks tegn på en gammel civilisation.

Det var i denne spændende tid, at den dengang unge arkæologistuderende Flemming Højlund fik chancen for at komme med på en ekspedition. Det var tilbage i 1970, men fra den første dag i ørkenen var der for ham ikke nogen vej tilbage.

"Jeg vidste med det samme, at det her var, hvad jeg ville lave resten af livet. Og jeg har været heldig, for i 32 år har jeg beskæftiget mig med arabisk arkæologi på fuld tid," siger han.

Igen i dag står den 62-årige Flemming Højlund i oasen i den sydlige del af emiratet Abu Dhabi. Nok er byen vokset enormt siden 1970, men haverne, kilderne og udgravningerne er her stadig. Den 2. februar blev de markeret ved en udstilling, "The Dawn of History", der fejrer de mange brikker af en 10.000 år lang historie, der først med danskernes arbejde i slutningen af 1950'erne begyndte at dukke frem af ørkenens sand.

Udstillingen er kommet i stand ved et samarbejde mellem Moesgård Museum og Abu Dhabi Authority for Culture and Heritage, og bag den står den danske udstillingsdesigner Hanne Kolding og Moesgård Museum. Satsningen er blot en af mange i Golfen, for Moesgårds arkæologer har lige siden Globs og Bibbys tid gravet oldtidsminder op i Oman, Bahrain, Kuwait, Saudi-Arabien og Qatar.

Som fejringen flytter sig fra udstillingslokalerne til de lave sofaer udenfor, er et langt forløb med planlægning forbi. Og selvom det kalder på en fejring, har Flemming Højlund ikke tid. I morgen tidlig venter et fly nemlig til Bahrain, hvor han skal vise Dronning Margrethe oldtidsriget Dilmun.

"Det er et gammelt ønske, dronningen har. Hun havde P.V. Glob som underviser, da hun i sin tid studerede arkæologi ved Aarhus Universitet, så hun har hørt meget om eventyret i Golfen. Hendes Majestæt er også protektor for Moesgård Museum i dag, men hun har aldrig tidligere været i Bahrain," fortæller Flemming Højlund.

Som støvet og mørket lukker sig om Al Ain og de danske fund, gør Flemming Højlund klar til næste punkt på en tæt pakket dagsorden: Et gensyn med Bahrain og Edens Have.

udland@k.dk