Prøv avisen

Det Døde Hav kæmper en majestætisk dødskamp

Fotografen Noam Bedein er begyndt løbende at vende tilbage til Det Døde Hav for at dokumentere, hvordan saltsøen forandrer sig. ”Hvis vi ikke gør noget nu, vil den kommende generation ikke have noget Dødehav. Fra 2050 vil der kun være en bunke salt tilbage”, advarer han. Foto: Noam Bedein.

Vandstanden i Det Døde Hav falder mere end en meter om året på grund af tørke og industri. Aktivister mener dog, at den saltmættede sø stadig kan reddes

Det Døde Hav er ved at dø. Men selv døden kan være smuk – og fotogen. Det er, hvad den israelske pressefotograf Noam Bedein opdagede for nogle år siden – ved et tilfælde.

”Jeg havde besluttet mig for at dokumentere Judæas ørken, og Det Døde Hav ligger jo i Judæas ørken. Det var sådan, jeg kom i kontakt med Jack Ben-Zaken, som er den eneste, der ejer en båd, som kan sejle på Det Døde Hav. Jeg var fuldstændig uforberedt på den skønhed, der åbenbarede sig for mig, første gang jeg sejlede ud med ham og så disse fantastiske formationer, som afdækkes, fordi vandet trækker sig tilbage,” fortæller Noam Bedein, da Kristeligt Dagblad møder ham på kysten ved den nordlige del af Det Døde Hav.

Men det var ikke den første gang, han sejlede ud på Det Døde Hav, at Noam Bedins hjerne var ved at eksplodere, som han udtrykker det. Det skete, da han fem måneder efter tog på den samme tur og så, at alt var forandret. Hvor der forrige gang var en saltdækket sten, der lige netop kiggede op af vandet, stod der nu en helt saltdækket klippe. Hvor han før havde set vandet slå ind i en grotte, lå grotten nu langt over vandoverfladen.

Det var ikke Noam Bedein ukendt, at Det Døde Hav er ved at dø, og at vandstanden falder med mere end en meter om året. Men det var, da han stod med billederne, først på nethinden og siden i kameraet, at det rigtigt gik op for ham, hvad det betyder.

Mere end to år efter at han første gang så Det Døde Hav fra Ben-Zakens lille motorbåd, er Noam Bedein stadig dybt betaget af kontrasten mellem de smukke formationer og farver, der afdækkes, og den frygtelige sandhed, at denne skønhed er vidne om forfald. Om at Det Døde Hav langsomt er ved at forsvinde.

I 2017 faldt vandstanden næsten med to meter. Derfor har Bedein oprettet Dead Sea Revival Projekt, et kommercielt projekt, hvis opgave er at oplyse om situationen og presse på for løsninger.