Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at læse alle artikler

Glemt adgangskode? Klik her.

Det er blevet risikabelt at hjælpe folk i havsnød

Venstrefløjsgruppen i EU-Parlamentet med nyvalgte Nikolaj Villumsen (EL) i midten demonstrerede i går også til fordel for Carola Rackete, som de krævede frigivet ”Søredning er ingen forbrydelse” og ”Stop Fort Europa” var nogle af de andre budskaber, de fremviste i plenarsalen ved parlamentets første samling. – Foto: Roberto Monaldo/LaPresse via Zuma Press/Ritzau Scanpix

En tysk kaptajn anklages for ”krigshandling” mod Italien, efter at hun har sat 40 mennesker i land fra skibet ”Sea-Watch 3”, som for 19 dage siden reddede dem op af Middelhavet. Selvom hun nu er løsladt fra husarresten, er hendes sag langtfra enestående

Selv siger den 31-årige tyske kaptajn på skibet ”Sea-Watch 3”, Carola Rackete, at hun blot fulgte international sørets påbud om at hjælpe mennesker i havsnød, da hun i lørdags satte 40 migranter i land på den italienske ø Lampedusa, selvom de italienske myndigheder havde forbudt det. Men for Italien var det en uhørt provokation i strid med landets lovgivning, mener indenrigsminister og vicepremierminister Matteo Salvini. Lega-lederen kalder aktionen for ”en krigshandling”, fordi ”Sea-Watch 3” på sin vej ind i havnen ramte en af grænsepolitiets både, der forsøgte at afskære ruten.

”Det er sødt, at de siger, at de ’redder liv’, men de var lige ved at slå mennesker ihjel, som passede deres arbejde. Det er kriminelt, og det er en krigshandling,” skrev Salvini på Facebook.

Ifølge tyske medier kan anklagen give Carola Rackete 10 års fængsel. Desuden risikerer hun en bøde på op til 50.000 euro (373.000 kroner) for at bringe nødstedte i havn uden tilladelse samt yderligere en bøde for at medvirke til menneskesmugling. Det har vakt opsigt i Tyskland, hvor både den tyske forbundspræsident, Frank-Walter Steinmeier, og udenrigsminister Heiko Maas har kritiseret Italiens opførsel og understreget, at det aldrig kan være en forbrydelse at redde mennesker i nød.

Nogenlunde samme argument brugte den italienske dommer Alessandra Vella, da hun tirsdag aften løslod Carola Rackete fra husarresten ved at fastslå, at hun ikke brød nogen lov, men derimod gjorde "sin pligt" til at beskytte liv og ikke haft andet valg, da hun sejlede migranterne til Lampedusa. Selvom hun stadig risikerer at blive sigtet i sagen, taler den tyske kaptajn i en pressemeddelelse fra Seawatch om "solidaritetens sejr" og en sejr imod kriminaliseringen af de mange, der hjælper flygtninge og migranter i Europa.

Men det ville være forkert at isolere sagen om ”Sea-Watch 3” til en ren tysk-italiensk fejde eller en enkeltstående begivenhed. En rapport fra det europæiske forskningsnetværk om migration og asyl, ReSoma, som blev offentliggjort for to uger siden, viser, at mindst 104 mennesker i 11 forskellige EU-lande blev retsforfulgt i 2018 for at hjælpe mennesker på flugt med humanitær bistand. Det var dobbelt så mange som året før.

Vicki Squire, professor i international politik ved Warwick universitetet i Storbritannien med speciale i migration, grænse- og sikkerhedsstudier, mener, at en kritik af Italiens hårde kurs over for migranter falder tilbage på hele EU.

”Italiens beslutninger skal ses i lyset af den politik, som EU fører, og hvis formål er at forhindre mennesker i at komme ind i EU. Det er den, der er årsagen til, at der i det hele taget er nogle, der rejser over havet. EU’s egen lovgivning gør det muligt at rets-forfølge mennesker, der hjælper. Der er et direktiv tilbage fra 2002. Italien har så oveni vedtaget et nyt stramt nationalt dekret, men det skal ses på baggrund af den manglende solidaritet i EU og den manglende evne til at blive enige om, hvad der skal ske med nyankomne,” siger hun med henvisning til den nye italienske bestemmelse om, at det er strafbart at bringe folk i land uden tilladelse.

”Der er ingen EU-lande, der kan tillade sig at kritisere andre uden at tage et direkte ansvar selv,” siger Vicki Squire.

I Italien støtter mange Matteo Salvinis linje over for migranter, mens andre græmmes over udviklingen i italiensk politik. Det gælder ikke mindst kredse inden for den katolske kirke.

Vatikanets udenrigsminister, kardinal Pietro Parolin, sagde på en pressekonference i sidste uge om migranterne på ”Sea-Watch 3”, at ”menneskeligt liv må beskyttes på enhver måde”.

”Det må være den nordstjerne, der leder os. Alt andet kommer i anden række,” sagde han ifølge det amerikanske katolske nyhedsmedie Crux.

Missionæren Alex Zano- telli håber, at Carola Rackete får Nobels Fredspris.

”Hun fortjener den for hendes mod til at udfordre en absurd lov, som man er nødt til at nægte at adlyde. Det er grundlæggende kristent at lade være med at adlyde uretfærdighed,” siger han ifølge Crux til lokale italienske medier,

Helt så enkelt er det ikke for alle. Luca Luxfor skriver i en kommentar på nyheds- siden EuroNews, at hele misæren omkring ”Sea-Watch 3” skyldes, at EU ikke kan finde en fælles løsning, hvor alle lande tager et ansvar:

”Det er derfor, at Salvini fik så mange stemmer. Ikke fordi folk er racister. Vi ønsker en holdbar løsning, hvor alle EU-lande spiller en jævnbyrdig rolle. Men med mindre vi lukker vores havne og råber op, er der ingen andre lande, der lytter. Hun (Carola Rackete) overtrådte italiensk lov, og det er kun rimeligt, at hun skal stå til ansvar for det. Hun opførte sig som en bisse over for det italienske folk.”

Artiklen er opdateret i underrubrikken og fjerde afsnit efter Carola Racketes frigivelse i aftes.