Terrorekspert: Det er ubegribeligt, at Vesten ikke forudså Islamisk Stat

Ifølge terrorekspert Loretta Napoleoni skabte USA og dets allierede selv Islamisk Stat, tidens største trussel, og har stort set ingen mulighed for at fjerne den igen

Islamisk Stat har efterhånden konsolideret sig som en stat og vil til sommer gå efter den irakiske hovedstad, Bagdad, mener den italiensk-amerikanske forfatter Loretta Napoleoni.
Islamisk Stat har efterhånden konsolideret sig som en stat og vil til sommer gå efter den irakiske hovedstad, Bagdad, mener den italiensk-amerikanske forfatter Loretta Napoleoni.

For et år siden kendte ganske få til navnet Abu Bakr al-Baghdadi og slet ingen til militsen, der kom til at gå under navnet Islamisk Stat (IS). Halvandet år senere er det en kendsgerning, at den skriftkloge al-Baghdadi har udnævnt sig til kalif over det første selverklærede kalifat i moderne tid. Verden har lært IS at kende gennem billeder af halshugninger og historier om kidnapninger og etnisk udrensning. Alene i denne uge er mindst 220 assyrisk kristne fra landsbyer i det nordøstlige Syrien blevet kidnappet af IS.

Hvordan er det kommet så vidt?

”IS er summen af en række globale og regionale faktorer. Vi har at gøre med en terrororganisation, der er klogere og bedre end hidtil sete grupper,” siger italienskfødte Loretta Napoleoni, der bor i USA og netop har udgivet en bog om Islamisk Stat på dansk.

I begyndelsen af 2014 talte hun med amerikanske soldater og journalister, der har været i området, og med kontakter i efterretningstjenester. Hun fandt ud af, at militsen ikke ønskede at bekæmpe Syriens regime, men at bekæmpe andre militser i det østlige Syrien ved grænsen til Irak - samtidig med at de havde tanker om at genoprette et kalifat.

”Jeg havde slet ikke forestillet mig, at det ville gå så hurtigt. Informationerne om deres fremrykning og adfærd var begrænsede. Men jeg tror, at IS allerede var i Irak sidste februar,” siger Loretta Napoleoni.

I sin bog beskriver hun, hvordan IS blev støttet økonomisk af både Saudi-Arabien, Qatar og Kuwait til at bekæmpe Assad-regimet i Syrien. En finansiering, der har bidraget til, at IS kunne vokse og vokse.

Hvorfor blev udviklingen omkring Islamisk Stat ikke opdaget?

”Det er også en stor gåde i en tid med overvågning og satellitter. Min vurdering er, at der må være tale om meget inkompetente vestlige sikkerhedstjenester. For der var masser af oplysninger på nettet, hvor det blandet andet blev diskuteret, om al-Bagh-dadi skulle være kalif. Jeg undrer mig over, at der har været så meget fokus på Edward Snowdens læk af sikkerhedsinformationer, mens de store problemer udfoldede sig i Mellemøsten. I stedet for at overvåge, hvad der sker i verden, har vi spioneret på os selv. Det kan ikke være rigtigt, at man kan sidde og følge med i, hvad vi to laver nu, og så ikke se, hvad der sker på landkortet i Irak og Syrien.”

Kunne man have forudset dette endnu før?

”I 2005 skrev jeg en bog om løgnen omkring Abu Musab al-Zarqawi (den jordanske jihadist, der var al-Qaedas frontfigur i Irak op gennem 2000'erne, red.). En mand, som USA fejlagtigt udpegede som superterroristen, der samarbejdede med den tidligere irakiske diktator Saddam Hussein. Og som var en af grundene til, at man invaderede landet i 2003. Al-Zarqawi lagde sig senere ud med al-Qaedas ledelse og blev dræbt i et amerikansk bombeangreb. Da al-Zarqawi blev gjort til superterrorist, blev han populær og modtog mange penge til sit projekt og blev grundlæggeren af IS. I skyggen af al-Zarqawi stod al-Baghdadi, som faktisk var fængslet af USA i Irak og blev løsladt i 2009. Uden de to havde vi formentlig ikke haft situationen i dag.”

Hvad IS' status nu?

”IS er unik i sin succes, der bygger på kendte terrororganisationers metoder, når det drejer sig om terror, barbari og økonomisk tiltrækning. IS er bare bedre end andre grupper til at benytte moderne medier. IS er kun blevet mere populært og et slags ideologisk brand, som mange anser som en anti-imperialistisk organisation og den ægte vare mod USA, hvor vi i Vesten kun ser et barbarisk fænomen.”

”Geografisk vinder IS ikke meget frem lige nu. Jeg tror, man venter til sommer, hvor man normalt laver militære fremstød med den irakiske hovedstad, Bagdad, som mål og muligvis dele af Jordan. I mellemtiden er strategien at provokere ved at dræbe civile kristne og modstandere og få opbakning både lokalt og globalt. Det handler stadig om at brande sig selv.”

Hvor meget stat er der over IS?

”Inden for det erobrede område sker der en konsolidering af det, der efterhånden ligner en stat. Organiseringen er god, der inddrives skatter og afgifter, og IS går meget op i sociale programmer og hjælper børn uden hjem og udbetaler penge til nødlidende. Samfundet kører bedre, end befolkningen har været vant til i mange år. Det er man meget opmærksom på modsat andre terrororganisationer som al-Qaeda. Taktikken er at sikre et homogent etnisk og religiøst område. Hvor tidligere kalifater var meget tolerante og multietniske, skaffer IS, der er radikale salafister, sig af med kristne og shiamuslimer. Det er nemmere at kontrollere en mere simpel stat og gennemføre sharia.”

Ønsker irakere og syrere have sådan et gammeldags, strikt samfund?

”Det er den seneste dårlige løsning, som er bedre end de foregående. Først var der en diktator, så krig og usikkerhed. Og nu en islamisk stat, der trods alt sørger for elektricitet og reparerer huller i vejene. Det er en stabilitet, de ikke har set længe. Og folk er allerede religiøse, så det gør ikke den store forskel.”

Ønsker de mange udenlandske krigere i IS at leve i et kalifat?

”Det tror jeg ikke. De kender ikke sharialoven. Det er unge mænd på jagt efter eventyr og begejstrede over idéen om at opbygge et kalifat for første gang i lang tid. Det er et sunnimuslimsk utopia. Men når hverdagslivet i kalifatet kommer, og man ikke må ryge eller drikke, og moderne underholdning er forbudt, vil de nok kede sig gevaldigt. Livet i kalifatet er dødkedeligt. Som i Saudi-Arabien. Ingen frihed eller underholdning. Det kan blive en ultimativ trussel for et kalifat i det 21. århundrede, at samfundet er meget restriktivt, og livet og mulighederne meget begrænsede. De bruger moderne teknologi, men kun som våben. Jeg tror ikke, man sidder og spiller Play Station i IS.”

Hvordan kan vi bekæmpe IS?

”Det er meget svært. Vesten har tilsyneladende ikke lært noget af de foregående 15 års tilstedeværelse i Mellemøsten og laver de samme fejl igen og igen. Irak var den første og største fejltagelse uden perspektiv. Og der er stadig ingen langsigtede strategier. I stedet bomber man, også civile, og skaber had til Vesten og opbakning til IS. Det er kun en halv og en dårlig løsning. Jeg tror, at hemmeligt diplomati med stammeledere er vejen frem for at finde ud af, hvad de ønsker. Og så langsomt opbygge en ny strategi i regionen.