Prøv avisen

Kaptajn: Nazilogik at antyde, at bådflygtninge ikke skal reddes

Den tyske kaptajn Klaus Vogel kan ikke forstå, at beretningerne om de mange døde i Middelhavet ikke skaber flere overskrifter. ”Jeg havde regnet med, at europæerne ville rejse sig i harme over, at Mare Nostrum blev nedlagt. Men intet skete. Jeg mener, at vi alle har et ansvar for at handle, der hvor vi kan,” siger han om den nedlagte humanitære operation i Middelhavet, der fik ham til at danne SOS Méditerranée, hvis skib ”Aquarius” samler nødstedte migranter op fra havet. Her ses Klaus Vogel i hvid dragt i forbindelse med en redningsaktion i Middelhavet. Foto: SOS Méditerranée

Når man begynder at antyde, at vi ikke behøver at vise empati for visse kategorier af mennesker, og at bådflygtninge i Middelhavet ikke skal reddes, er man på vej ind i en nazilogik, mener kaptajn i den tyske handelsflåde og grundlægger af SOS Méditerranée Klaus Vogel

Klaus Vogel er 60 år og kaptajn i den tyske handelsflåde. Han er også historiker. Og han er grundlægger af en af de hjælpeorganisationer, som ifølge EU’s indenrigsministre gør sig til medskyldige i menneskesmugling ved at fiske flygtninge og migranter op af Middelhavet ud for Libyen.

Siden 2015 har SOS Méditerranée reddet 20.000 mennesker fra druknedøden. Udmattede og dehydrerede mænd, kvinder og børn er blevet hentet op fra bølgerne eller fra synkefærdige, overfyldte både og har fået førstehjælp om bord, inden de er blevet sejlet til Lampedusa eller andre italienske havne. Og når nogen antyder, at denne indsats er angribelig, udløser det hos Klaus Vogel en afmålt, men isnende kold vrede.

”Hele diskussionen om, hvorvidt vi bidrager til menneskesmugling, er en afskyelig diskussion. Kritikken af hjælpeorganisationerne fører uvægerligt til den slutning, at det vigtigste ikke er at redde så mange menneskeliv som muligt, men at det er i orden at lade dem dø. Hvis vi er vidne til et trafikuheld og ikke hjælper de tilskadekomne, kan vi blive sigtet for at undlade assistance til mennesker i nød. Det er strafbart. Det er samme etiske udfordring, vi står over for. Vi har pligt til at komme mennesker til undsætning, når de er i livsfare. Vi har et ansvar for at redde mennesker fra druknedøden, hvis det står i vores magt,” siger han.

Hjælpeorganisationer som SOS Méditerranée og Læger uden Grænser, der forsøger at redde migranterne i Middelhavet, er de seneste uger blevet udsat for kritik for at bidrage til at øge flygtningestrømmen mod Italien og Europa. Ved at ligge med tændte projektører ud for den libyske kyst hjælper de reelt menneskesmuglerne, der sender flygtningene ud på bølgerne i sikker forvisning om, at de vil blive reddet af hjælpeorganisationerne. De bidrager til at øge strømmen af flygtninge ved at gøre flugten over Middelhavet mere sikker, lyder kritikken blandt andet fra den danske udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V), der taler om ”en uhellig alliance mellem ngo’er og menneskesmuglere”.