Prøv avisen

Det gik du (måske) glip af i coronastrømmen

I torsdags rejste det amerikanske justitsministerium sigtelse mod Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, for narkoterrorisme. Ligger man inde med et tip, som kan føre til anholdelsen af den venezuelanske præsident, er dusøren på godt og vel 103 millioner danske kroner. Foto: Miraflores Palace/Reuters/Ritzau Scanpix

Mens verdens øjne følger coronakrisen tæt, er israelsk politik vendt på hovedet, kristne hjælpearbejdere blevet sluppet fri, Venezuelas præsident tiltalt for ”narkoterror” og en ny sang fra en gammel kending pludselig dukket op

Covid-19 render med hovedparten overskrifterne i disse uger, men det betyder langt fra, at der ikke sker andet ude i den store verden. Tværtimod.

Torsdag kunne Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, eksempelvis dele en særdeles glædelige nyhed med sine udgangsforbudsramte landsmænd: Tre franske medlemmer af den kristne hjælpeorganisation SOS Chretiens d’Orient er blevet frigivet efter at have været holdt som gidsler i Irak siden den 20. januar.

Det var også torsdag, at det amerikanske justitsministerium rejste sigtelse mod Venezuelas præsident, Nicolas Maduro, for såkaldt narkoterrorisme. Ifølge den amerikanske justitsminister, William Barr, står Maduro i ledtog med kræfter, der forsøger ”at oversvømme USA med kokain”. Ligger man inde med et tip, som kan føre til anholdelsen af venezuelanske Nicolas Maduro, er dusøren i øvrigt på godt og vel 103 millioner danske kroner.

På den anden side af kloden erklærede australske Brenton Tarrant sig i denne uge skyldig i at have dræbt 51 personer i to moskeer i Christchurch, New Zealand, i marts sidste år. ”Ja, skyldig”, lød den 29-åriges kortfattede tilståelse under et hasteindkaldt retsmøde torsdag, der til mange newzealænderes lettelse ser ud til betyde en væsentlig kortere retssag end forventet.

En, der derimod nægter sig skyldig, er kurdisk-irakiske Mullah Krekar, som de norske myndigheder efter årelangt tovtrækkeri torsdag udleverede til Italien, hvor han står til 12 års fængsel for at have planlagt terror og lede et netværk med forbindelse til Islamisk Stat. Ifølge norske medier fik manden, der bærer det borgerlige navn Najumuddin Faraj Ahmed, ikke lov at sige farvel til sin familie, og flere har ligeledes kritiseret, at den 63-årige Krekar, der lider af diabetes, udleveres til det virusramte Italien netop nu. Hos det norske Fremskridtsparti var man dog i stand til at glæde sig over nyheden, som blev fejret med kage og dokumenteret på sociale medier.

Et andet sted i Europa, nærmere bestemt Haag, blev den hollandske stat pålagt at betale erstatning for de massakrer, den daværende kolonimagts soldater begik i Indonesien i 1940’erne. Holland skal blandt andet betale den 83-årige Andi Monji, der som 10-årig blev tvunget til at se sin far blive henrettet af hollandske soldater, omkring 75.000 kroner.

Det var også i denne uge nærmere bestemt torsdag, at israelsk politik tog en overraskende drejning. Oppositionslederen Benny Gantz blev nemlig valgt til formand for det israelske parlament, Knesset. Opbakningen til Gantz kom dog fra en noget uventet kant: ærkefjende og premierminister Benjamin Netanyahu og dennes Likud-parti. Derimod var det kun en del af Benny Gantz’ eget parti – Blåt og Hvidt – der støttede beslutningen, der flere steder tolkes som et opportunistisk forsøg på at opnå en samlingsregering med rotation på premierministerposten for de to – nu måske forhenværende – politiske kamphaner.

I Afghanistan mistede 25 sikher livet, da selvmordsbombere onsdag angreb et tempel med 200 troende samlet i hovedstaden Kabul. Angrebet kom dagen efter, at den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, besluttede at skære en milliard dollars af den amerikanske støtte til landet.

Og så var det også ugen, hvor den ene af skaberne bag den populære tegneserie Asterix, Albert Uderzo, gik bort. Den folkekære, franske tegner blev 92 år gammel.

En, som dog lever i bedste velgående, er den 78-årige Bob Dylan. Fredag udgav nobelprisvinderen et nyt nummer – det første i otte år, men så varer det til gengæld 17 minutter. Ifølge britiske BBC handler sangen om 1960’erne og mordet på John F. Kennedy. Og så bærer den titlen ”Murder Most Foul”, hvilket den har til fælles med en Miss Marple-film fra 1964.