Prøv avisen
Portræt

Det Hvide Hus forvandles til et familieforetagende

To uger før præsidentvalget i november indviede hele Trump-klanen – fra venstre Donald Trump Jr., Eric Trump, Donald Trump, Melania Trump, Tiffany Trump og Ivanka Trump – det nye, imposante Trump International Hotel i Washington, som ligger på Pennsylvania Avenue mellem Det Hvide Hus og Kongressen på Capitol Hill. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/Polfoto

Sammenhold og loyalitet er nøgleord i Trump-klanen, der i dag bliver USA’s nye førstefamilie. Men Donald Trumps afhængighed af familien åbner også for interessekonflikter

Patriarken i USA’s nye førstefamilie, Donald Trump, har giftet sig tre gange, er blevet skilt to gange og har fem børn med tre forskellige kvinder. Hans nuværende hustru, der er født i Slovenien, er den første udenlandske førstedame siden 1820’erne og den første tidligere nøgenmodel i Det Hvide Hus. Rollen som førstedame ventes imidlertid at blive delvist udfyldt af Donald Trumps ældste datter, den medievante 35-årige Ivanka Trump, som sammen med sin mand, ejendomsmatadoren Jared Kushner, og sine to brødre er den nye præsidents nærmeste politiske fortrolige.

Den tæt sammentømrede nye førstefamilie er en af de mest ukonventionelle i USA’s historie. Og den ventes at nyde uhørt stor magt i Det Hvide Hus, når Donald Trump i dag flytter ind i den ikoniske bygning på Pennsylvania Avenue i Washington. Som magasinet Vanity Fair udlægger det:

”Bush-døtrene fik mere opmærksomhed for deres ungdommelige narrestreger end noget andet i deres fars embedstid. Chelsea Clinton og Obama-pigerne var for unge til at spille nogen anden rolle end førstedatter, da de beboede Det Hvide Hus. Men Trump’erne, voldsomt insulære, og Kushner-Trump’erne, voldsomt stræbsomme, er anderledes. Og de vil nu indtage en plads i amerikansk historie, som er uden fortilfælde.”

Den nye præsident har ofte gjort det klart, at han støtter sig til sine familiemedlemmer mere end nogle andre i sit virke som både forretningsmand og politiker. Hans tre ældste børn – Donald (Don) Trump Jr., Ivanka Trump og Eric Trump – fra ægteskabet med den tjekkiskfødte Ivana Trump er alle højt placeret i hans forretningsimperium, The Trump Organization, og Jared Kushner har været hans betroede højre hånd under valgkampen og i overgangsperioden.

Den 36-årige politisk uerfarne Kushner bliver nu seniorrådgiver i Det Hvide Hus, om end stillingen er ubetalt for at undgå en overtrædelse af anti-nepotismeregler. Donald Trump har også erklæret, at svigersønnen, der er ortodoks jøde, vil være en ideel kandidat til at forhandle fred i Mellemøsten.

”Ivanka og Don Jr. og Jared er mere indflydelsesrige end noget medlem af regeringen,” siger en ven af Trump-familien til avisen Chicago Tribune.

Det er imidlertid ikke problemfrit, at Donald Trump gør præsidentskabet til et familieanliggende. Han har formelt forladt sit forretnings-imperium for at fjerne alle potentielle interessekonflikter i sit nye hverv som præsident. Men han har overladt tøjlerne i The Trump Organization til sine to ældste sønner, og eksperter i etik advarer, at denne konstruktion ikke sikrer præsidenten tilstrækkelig armslængdes afstand til sine egne økonomiske interesser.

”Hans sønner driver stadig forretningen, og naturligvis ved han selv, hvad han ejer,” siger Walter M. Shaub Jr., der står i spidsen for det uafhængige statslige agentur Office of Government Ethics (Kontoret for etik i staten), til avisen The New York Times.

Ivanka Trump har bekendtgjort, at hun tager orlov fra familievirksomheden og fra sine egne virksomheder, som sælger tøj og smykker, men ifølge avisen Washington Post er der mange ubesvarede spørgsmål om, hvordan hun vil navigere i et minefelt af mulige interessekonflikter. Eksempelvis førte det til mange løftede øjenbryn, da hendes reklamefolk kort efter valget i november brugte hendes deltagelse i et stort interview med den nye førstefamilie i det kendte tv-program ”60 Minutes” til at markedsføre det 10.800 dollars (cirka 75.000 kroner) dyre guldarmbånd med diamanter, som hun bar under interviewet.

Det er netop Ivanka Trump, som synes at stå den nye præsident allernærmest. Hun er dybt loyal over for sin far og stod last og brast ved hans side igennem hele valgkampen, hvor hendes rolle ofte var at slibe kanterne af hans bryske image. Hendes mærkesager er kvinders rettigheder, og hun står blandt andet bag den nye præsidents forslag om at sikre seks uger barselsorlov til alle amerikanske mødre. Ivanka Trump er imidlertid også involveret i den nye præsidents øvrige politiske initiativer og har blandt andet ganske uhørt deltaget i sin fars møder med udenlandske statsledere.

Både Ivanka Trump og hendes mand, Jared Kushner, var indtil Donald Trumps præsidentkandidatur kendt som typiske ”Manhattan-liberale”, der blandt andet donerede penge til Hillary Clintons første demokratiske præsidentkampagne i 2007.

Ifølge flere amerikanske medier begyndte Jared Kushner, der er barnebarn af holocaust-overlevende, at ændre ideologisk ståsted, i takt med at han oplevede, hvordan svigerfaderens politiske budskaber vakte genklang i befolkningen. Han er i dag kendt som Donald Trumps mest standhaftige forsvarer og omtales grundet sin enorme indflydelse som ”the president in-law” (svigerpræsidenten).

Mens Ivanka Trump og Jared Kushner flytter til Washington i forbindelse med Donald Trumps magtovertagelse, så bliver den nye præsidents to ældste sønner i New York, hvor de skal bestyre familievirksomheden i faderens fravær. De to brødre optræder begge hyppigt i medierne for at bakke op om deres far, men har også været genstand for kritik, fordi de har skudt udrydningstruede vilde dyr på en jagtrejse i Afrika.

Donald Trumps næstyngste datter, den 23-årige Tiffany Trump, som han fik med sin anden hustru, Marla Maples, voksede op i Californien hos sin mor og er mindre involveret i faderens virke, end hendes tre ældre halvsøskende er det. Hun talte dog ligesom sine to ældste halvsøskende på Republikanernes konvent sidste sommer, hvor hun hyldede sin far som en motiverende kraft i hendes liv.

De to mindst synlige medlemmer af Trump-klanen er præsidentens hustru, Melania Trump, og parrets 10-årige søn, Barron Trump. Den stilfærdige slovenske eks- fotomodel nægtede til at begynde med at give Donald Trump sit telefonnummer, da de mødtes første gang til en fest under New Yorks modeuge i 1998. USA’s nye førstedame holder sig mestendels i baggrunden og agter at blive i parrets hjem i Trump Tower på Manhattan i stedet for at flytte til Det Hvide Hus i Washington, indtil sønnens skoleår på en privatskole slutter.