Det Hvide Hus håber på fredelige protester efter Rittenhouse-dom

Den drabstiltalte teenager Kyle Rittenhouse har splittet USA. Myndighederne forbereder sig på uro efter dom.

Black Lives Matter-tilhængere mener, at Kyle Rittenhouse er tilhænger af hvidt overherredømme, mens konservative mener, at han er en patriot, der benyttede sig af sin ret til at bære våben under optøjer. Her ses han i Kenosha County Courthouse i Wisconsin
Black Lives Matter-tilhængere mener, at Kyle Rittenhouse er tilhænger af hvidt overherredømme, mens konservative mener, at han er en patriot, der benyttede sig af sin ret til at bære våben under optøjer. Her ses han i Kenosha County Courthouse i Wisconsin Foto: Pool/Reuters

Det Hvide Hus håber, at eventuelle protester i forbindelse med dommen over en drabstiltalt teenager ved navn Kyle Rittenhouse vil være fredelige.

Det siger talsperson for Det Hvide Hus Jen Psaki mandag lokal tid, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Psaki fortæller videre, at Det Hvide Hus har været i kontakt med de lokale myndigheder forud for dommen i retssagen mod Kyle Rittenhouse.

Den 18-årige amerikaner er tiltalt for at have dræbt to mænd og såret en tredje med et gevær under en Black Lives Matter-demonstration i Kenosha i delstaten Wisconsin sidste år.

Den drabstiltalte teenager er blevet personificeringen af et splittet USA.

Som Berlingskes USA-korrespondent skriver, så ser den ene del af amerikanerne "en teenagemorder, der pumpet op på højrefløjsretorik gik på drabstogt under en antiracistisk Black Lives Matter-demonstration".

Den anden del af landet ser "en folkehelt og et mandfolk, der beskyttede sig selv og nationen mod voldelige uromagere, som var ved at brænde USA ned i sommeren 2020".

Forud for dommen, der ventes i begyndelsen af denne uge, har Wisconsins guvernør indsat 500 medlemmer af Nationalgarden i Kenosha.

De har til opgave at beskytte byens infrastruktur og yde politiet logistisk støtte, men vil ikke blande sig i eventuelle protester.

Det oplyste guvernør Tony Evers i weekenden.

Nationalgarden skal hjælpe med at "holde Kenosha-samfundet sikkert", udtalte han i en erklæring ifølge nyhedsbureauet dpa.

I august 2020 skød og dræbte Kyle Rittenhouse to mænd og sårede en tredje under uroligheder i kølvandet på politiets nedskydning af en sort mand ved navn Jacob Blake i Kenosha.

Kyle Rittenhouse var på det tidspunkt 17 år.

Han nægter sig skyldig i alle anklager og hævder, at han affyrede sin AR-15 i selvforsvar.

Bliver han fundet skyldig i de mest alvorlige anklagepunkter, risikerer han fængsel på livstid.

Nævningene i sagen vil indlede deres drøftelser og votering tirsdag morgen lokal tid.

/ritzau/