Prøv avisen

Det hvide, kristne Amerika håber på Trump

Den evangelikale Robyn Holly er sammen med en veninde rejst fra South Carolina til Ohio for at heppe på Donald Trump, nu da han formelt bliver nomineret til Republikanernes præsidentkandidat. Her står hun foran et maleri forestillende Donald Trump. – Foto: Stine Kromann Dragsted

Kristne, hvide vælgere ser Donald Trump som manden, der kan forsvare deres værdier i et USA under opbrud

Donald Trumps isblå øjne ser stålsat på Robyn Holly.

”Han er vores mand, han er ikke en, der er hævet over os. Og så er han stærk og vil kæmpe for os,” siger hun.

Robyn Holly er stoppet op for at beundre et stort portræt af den republikanske præsidentkandidat, som en Trump-tilhænger fra New York stolt viser frem uden for det republikanske partikonvent i Cleveland, Ohio.

Hun er rejst fra South Carolina sammen med sin veninde Gerri McDaniel for at op-leve Donald Trump overtage lederskabet i Det Republikanske Parti.

Og for Robyn Holly, Gerri McDaniel og andre kristne, hvide Trump-tilhængere er der meget mere end et partilederskab og et præsidentvalg på spil. De mener, at det USA, de kender og voksede op i, er i fare for at gå under.

”For at sikre USA’s overlevelse har vi brug for en stærk og frygtløs leder – en, der vil forsvare vores kristne værdier,” mener Gerri McDaniel.

Ifølge religionsforsker Robert P. Jones, der leder forskningsinstituttet Public Religion Research Institute, er det i høj grad lykkedes Donald Trump at definere præsidentvalgkampen som en folkeafstemning for og imod et hvidt, kristent Amerika.

I sin nye bog ”The End of White Christian America” (Afslutningen på det hvide, kristne Amerika) kobler han den kontroversielle rigmands politiske succes til drastiske forandringer i den demografiske og religiøse sammensætning af den amerikanske befolkning:

”Vi har længe vidst, at vi på et tidspunkt vil nå et vendepunkt, hvor hvide amerikanere kommer i mindretal. Men da jeg kiggede på tallene, gik det op for mig, at når det gælder hvide, kristne amerikanere, så har vi allerede nået et kritisk vendepunkt. Ved valget i 2008 var 54 procent af USA hvidt og kristent, mens de seneste data viser, at kun 45 procent af amerikanere i dag er hvide og kristne,” siger forskeren.

Det har stor betydning, hvis man vil forstå, hvem amerikanerne er, og hvorfor mange kristne protestanter ikke længere føler, at de sætter dagsordenen i den nationale debat, der former amerikanske idealer og værdier, mener Robert P. Jones:

”Lige under vreden er der en dyb følelse af angst og – endnu mere vigtigt – en nostalgisk længsel efter den her hvide, protestantiske, amerikanske verden, som er ved at svinde ind.”

Gerri McDaniel står gerne ved sin vrede over forandringerne i det amerikanske samfund. Og hun er ikke overrasket over, at evangelikale vælgere som hende selv strømmer til Donald Trump.

”Donald Trump vil gøre USA til det land, det engang var. Han forstår, at vi ikke kan fortsætte ned ad den vej, vi er på. Dem, der har været med til at bygge det her land, er nu arbejdsløse, og de mænd og kvinder, der har kæmpet for landet, bliver smidt bort, som om de var affald. Imens kommer folk over grænsen og får gratis uddannelse og sundhedsforsikring,” siger hun, mens veninden Robyn Holly nikker.

Hun kalder Donald Trump en god, kristen mand og fremhæver de penge, han har doneret til forskellige kirker.

Det synspunkt overrasker ikke Robert P. Jones.

”Donald Trump har grundlæggende konverteret hvide, kristne vælgere til nostalgi-vælgere. Og de er villige til at se igennem fingrene med Trumps mange ægteskaber og hans mildt sagt komplicerede forhold til den kristne tro, hvis grundlæggende principper han tydeligvis ikke er bekendt med.”

Kevin Speight og hans hustru, Elizabeth, der er delegerede på konventet fra North Carolina, mener, at Donald Trumps brister kun gør ham mere menneskelig.

”Selvfølgelig har Donald Trump begået fejl, det har de fleste kristne mennesker. Samtidig er det en stor fejl at tro, at det kristne højre er en monolitisk blok. Det er vi ikke. Men ligesom Elizabeth og jeg er der flere og flere, der tager et ekstra kig på Donald Trump og håber, at han har hjertet det rette sted,” siger Kevin Speight.

Ifølge Robert P. Jones har flere af de største evangelikale ledere fulgt deres kristne græsrødder ind i kampen for Donald Trump. Håbet er at få en allieret i Det Hvide Hus, der kan hjælpe dem med at forsvare deres plads i samfundet. Han mener, at Donald Trump rammer plet, når han lover kristne ledere og vælgere, at de igen med stolthed skal kunne sige ”glædelig jul”, og når han lover at udpege højesteretsdommere, der er imod abort.

”Når vi kigger på de seneste vælgerundersøgelser, kan vi se, at et stort flertal af hvide protestanter og katolikker bakker op om Donald Trump. På Hillary Clintons side har vi derimod et overvældende flertal af ikke-hvide kristne – sorte, latinoer og asiater –vælgere som jøder, muslimer og hinduer, og så har vi en hurtigt voksende gruppe af hvide ikke-troende vælgere,” siger Robert P. Jones med henvisning til Trumps demokratiske modkandidats potentielle vælgere ved valget i november.

”Det er det gamle Amerika imod det nye Amerika,” fastslår han.

Gerri McDaniel er ikke i tvivl om, at Donald Trump vil vinde det slag:

”Hans vilje og styrke til at tage kampen op for almindelige, kristne amerikanere berører os alle dybt.”