Prøv avisen

Det søde mirakel på vej til Europa

Stevia søder 300 gange så meget som sukker. Foto: David Sieren.

Stevia, en sydamerikansk plante, som søder uden kalorier og uden kulhydrater, har været forbudt i Europa i årtier. Nu ventes EU-Kommissionen at legalisere steviaen

Stevia rebaudiana voksede oprindeligt i Sydamerika, fortrinsvis i Paraguay, hvor indianerne i århundreder har høstet den for at udnytte dens evne til at søde maden.

Stevia søder 300 gange så meget som sukker, og ganske få gram af den grønne, meterhøje plante er nok til at søde store mængder drikkevarer eller mad. Helt uden kalorier og kulhydrater. Diabetikere kan uden risiko spise mad, der er sødet med stevia, for planten har et glykæmisk indeks på nul, hvilket betyder, at den ikke påvirker blodsukkeret.

Det har japanerne benyttet sig af i årtier. Her er stevia blevet dyrket siden 1954, og Japan er i dag verdens største forbruger af det søde mirakel.

I USA og Europa har man derimod været skeptisk over for mirakler. Selvom planten har været kendt i årtier, er den aldrig blevet tilladt.

Det er der flere forklaringer på. Myndighederne har frygtet, at steviaen skulle have uønskede bivirkninger, hvis den indtages i større mængder, end tilfældet er blandt indianerne i Paraguay. Blandt andet har man mistænkt den for at kunne forårsage kræft eller sterilitet.

Det er siden blevet tilbagevist. Desuden har stevia skabt panikstemning blandt producenterne af kunstigt sødemiddel, som snarere har set steviaen som en malurt på det søde marked.

Men nu er kampen mod fedme og andre livsstilssygdomme ved at få bugt med modstanden mod den kalorie- og kulhydratfrie plante. I USA har firmaerne Coca-Cola og Pepsi, der hidtil har bekæmpet steviaen for at bevare deres eksisterende produkter, udviklet deres egne stevia-sødede produkter.

I Europa legaliserede Schweiz steviaen som det første land i 2009. Her har chokoladeindustrien kastet sig over det nye sødemiddel, som gør det muligt at fremstille velsmagende sukkerfri chokolade, blandt andet til diabetespatienter.

I april sidste år erklærede det europæiske fødevareagentur, Efsa, at stevia ikke er sundhedsskadelig og ikke, som tidligere frygtet, kan nedsætte frugtbarheden.

Det fik Frankrig til at legalisere planten, og fødevaregiganten Danone har allerede markedsført en sukkerfri yoghurt, Taillefine Stevia.

Nu venter alle på, at EU-Kommissionen officielt giver tilladelse til mirakelsukkeret, der hverken feder eller påvirker blodsukkeret. EU-Kommissionen konsulterer for øjeblikket medlemslandene.

bpedersen@k.dk