Prøv avisen

Det ”særlige forhold” mellem USA og Storbritannien er først og fremmest særligt anspændt

”Den gode nyhed for det vidunderlige Storbritannien er, at de snart får en ny premierminister,” skrev den amerikanske præsident Trump blandt andet på Twitter. Foto: Carlos Barria / Reuters / Ritzau Scanpix

Lækkede notater fra den britiske ambassadør i USA om den amerikanske præsident Trump udstiller det anspændte forhold mellem USA og Storbritannien

En kløft har åbnet sig i det amerikansk-britiske forhold efter weekendens læk af en række fortrolige notater, hvori den britiske ambassadør til USA, Kim Darroch, blandt andet stempler præsident Donald Trump som ”uduelig” og ”usikker”. Sent i mandags erklærede Trump, at han ikke længere vil have noget med ambassadøren at gøre, og i går antydede den britiske regering, at den ikke agter at tækkes Trump og fyre ambassadøren.

”Sir Kim Darroch vil fortsat have premierministerens fulde opbakning,” siger en talsmand for regeringen ifølge nyhedsbureauet AFP.

I en serie af tweets benytter præsident Trump lejligheden til skarpt at kritisere premierminister Theresa May og hendes håndtering af Brexit, og han antyder samtidig, at han forventer en udskiftning på ambassadørposten, når Mays afløser er fundet om to uger.

”Den gode nyhed for det vidunderlige Storbritannien er, at de snart får en ny premierminister,” skriver Trump.

Den amerikanske præsidents udfald mod den britiske regeringsleder vækker opsigt på begge sider af Atlanten og bekræfter den kendsgerning, at det historisk ”særlige forhold” mellem de to nære allierede har været i forværring i nogen tid.

”Forholdet er samlet set i dårlig forfatning. Trump har gjort så mange ting for at støde eller underminere den britiske regering,” siger Thomas Wright, der er europaekspert ved tænketanken Brookings Institution, til den amerikanske avis New York Times.

I de lækkede notater fra det britiske udenrigsminiserium, der blev offentliggjort i den britiske avis The Daily Mail i weekenden, udtrykker ambassadør Kim Barroch liden tillid til præsident Trumps evner i embedet.

”Vi tror ikke rigtigt på, at denne regering vil blive væsentligt mere normal, mindre dysfunktionel, mindre uforudsigelig, mindre splittet, mindre diplomatisk klodset og mindre uduelig,” står der blandt andet.

Den britiske handelsminister, Liam Fox, udtrykte efterfølgende bekymring for notatets konsekvenser for det britiske-amerikanske forhold, og han undskyldte over for præsidentens datter og rådgiver, Ivanka Trump, som han mødtes med i Washington i denne uge. Ifølge Fox er det imidlertid ”afgørende”, at diplomater har mulighed for at udtrykke sig frit.

”Der er ikke et problem med ambassadøren. Der er et problem med etikken hos den person, der stod bag denne lækage,” siger han til den britiske nyhedsstation BBC.

Ifølge eksperter er det overordentligt pinligt for briterne, at notaterne er lækket fra udenrigsministeriet til pressen, men Kim Barrochs ublu vurdering af den amerikanske præsident er ikke i sig selv unormal.

”Hans bemærkninger er fuldstændigt ubemærkelsesværdige set fra et historisk perspektiv. Ambassadører beror sig på at kunne give ligefremme og ofte udiplomatiske meninger om deres værtsland,” siger Calder Walton, der er forsker ved Harvard Universitet, til den amerikanske avis Washington Post.

Amerikanerne har selv prøvet noget lignende i 2010, da organisationen Wikileaks udsendte titusinder af fortrolige dokumenter, hvori amerikanske ambassadører og andre diplomater gav deres utilslørede og ofte lidet flatterende vurderinger af en række verdensledere. Blandt disse var den daværende britiske premierminister Gordon Brown, der blev stemplet som en ”rædsom” leder, der slingrede fra ”katastrofe til katastrofe”.

Kim Darroch har været britisk ambassadør i USA siden 2016, og hans afløser ventes udpeget efter årsskiftet. Den kommende nye britiske premierminister kan imidlertid også vælge at udskifte ham inden da. Præsident Trump har tidligere sagt, at han ville fortrække at se sin ven Nigel Farage, der er leder af Brexit-partiet, som ny britisk ambassadør i Washington.